En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sjukhus för rovfåglar

I Sitka, Alaska finns ett fullt utrustat sjukhus för rovfåglar och i anslutning till det ett besökscentrum. Varje år tar man emot mellan 100-200 fåglar, främst vithövdade örnar, som kolliderat med bilar, elledningar, jaktvapen eller bara är undernärda.

I denna hall (som var som en ishall) kunde fåglarna öva upp sin flygförmåga och äta upp sej.  Det här var sista anhalten innan de släpptes ut. Fönstren var behandlade så att fåglarna inte skulle se besökare, därav reflexerna.

På besökscentret tog man emot mängder med turister från de stora kryssningsfartygen och tog 12 dollar i inträde. Vi var där när fartygen gått ut och var ensamma. De fans en film om centret och så hade de ett antal fåglar, några få som aldrig återhämtat sej så pass att de kunde släppas ut. Volta, på bilden ovan, har tydligen flugit runt hela USA (med flyg) och deltagit i olika utbildningsprogram på skolor och andra inrättningar. Dessutom har han medverkat i flera filmer där det ska vara lite örn med.

Jag förvånas återigen av att det går att fotografera genom ett stängsel utan att stängslet synns.  Jag har fått det förklarat ... men det är lite magic ändå (och ingen annan i sällskapet fick bilder utan stängsel).  

Det här är en Red tailed Hawk som välmenande människor försökte ha som ett husdjur. Han blev helt präglad på människor och lärde sej aldrig jaga. Flera försök att lära honom den konsten misslyckades och när han släpptes ut ställde han till med problem bland både folk och fä. Till slut hamnade han här och får stanna.

Det fanns ett par vithövdade örnar till och en kungsörn som saknade flygförmåga. De satt i stora hägn med vildmarken precis utanför (man varnade för björn på promenadslingan längs forsen).

Som alltid känns det lite ledsamt att se dessa pampiga fåglar i fångenskap men dessa fyller i alla fall någon sort funktion och jag tror många förväntar sej att få se åtminstone några levande fåglar på ett "Raptor center".

" - I AM SMILING ! It's just the way I look ! "

 

Have a good evening,

Lena

 

Inlagt 2013-09-23 20:41 | Läst 6094 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder, verkliga personligheter, dom drar sällan på smilbanden, men har nog rovligt ändå! Ha det fint, LO
Svar från Lena Holm 2013-09-24 18:43
Tack LO,
de har onekligen ganska bestämd min, men lite frågande kan de se ut ibland.
Hälsningar Lena
Fina bilder på stolta örnar! Du har ju ett tele av kvalitet med troligen bländare 2,8. Den bländaren har ett kort skärpedjup och fokuserar Du på örnen längre bort, så blir stängslet så pass oskarpt att det inte syns. Men jag håller med om att det är magic! Mitt tele har största bl 5,6 som har större skärpedjup än 2,8, så jag hade fått med en skugga av nätet. Inte så mycket magic i det fallet :-)
Svar från Lena Holm 2013-09-24 18:47
Tack Wolfgang,
jo, jag vet ju teoretiskt hur det går till och jag kan tillägga att det räcker med bländare 4, åtminstone i detta fall. Resultatet blir i alla fall häpnadsväckande och de flesta som står bredvid tittar tror knappt sina ögon när man visar resultatet, i synnerhet porträttbilderna där stängslet framför var mycket påtagligt.
Hälsningar Lena
De vithövdade örnarna är så pampiga och fina. Jag har också lyckats fotografera en sådan bakom stängsel utan att det syntes, som sagt magic! Fina bilder // Mats
Svar från Lena Holm 2013-09-24 18:49
Tack Mats,
de är riktigt stora fåglar när man står nära. Jag har haft nöjet att ha en på armen för många år sedan. Tyvärr var personen som tog bilderna med min dåvarande kamera helt oduglig och det blev bara oskarpt.
Hälsningar Lena
Härliga bilder och den sista med din text till blev dagens humörhöjare.
Visst är det sorgligt med djur i bur men ibland nödvändigt. Vackra bilder på dessa pampiga fåglar fick du också. Det där med att stängslet försvinner har jag också förundrats över.
Svar från Lena Holm 2013-09-24 18:57
Tack Margareta,
jag såg delar av texten på en mugg i souvenirbutiken, men jag tyckte den behövde modereras lite. Effekten med försvinnande stängsel upplevde jag första gången på Norden Ark när jag tog bilder på en sovande emurleopard som låg alldeles innanför stängslet. När jag tittade på resultatet i kameran blev jag så paff, fast jag nog insåg hur det egentligen hängde ihop. Men när stängslet är grovt och så nära blir man ändå förvånad. Kvinnan som fotograferade samma leopard med sitt kitobjektiv blev också mäkta förvånad när vi jämförde resultat.
Hälsningar Lena
Sköna bilder, dom ser lite lömska ut
Ha det fint
/jalle
Svar från Lena Holm 2013-09-24 18:59
Tack Jalle,
jag tycker att de ser ganska skärpta ut, men kråkfåglarna är nog smartare. Det var också vad skötarna ansåg då de för tillfället hade en korp i ett stort rum som skulle äta upp sej. Den hittade på kluriga saker med dem var och varannan dag som örnarna aldrig har gjort.
Hälsningar Lena
Fina bilder och intressant reportage Lena :-)
Svar från Lena Holm 2013-09-24 19:00
Tack Birgitta,
det var ett intressant ställe att besöka.
Hälsningar Lena
Dom är otroligt vackra!! =)
Fint fångat!
Svar från Lena Holm 2013-09-24 19:01
Tack Heléne,
ja visst är de. Det hade varit fint att få se dem släppa ut någon fågel, men det var inte dags för någon ännu så vi missade det.
Hälsningar Lena
Ahh, vad jag gillar örnar. Något speciellt med dom helt klart. Riktigt bra bilder, speciellt bild 4 och 5 tycker jag om.

Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2013-09-24 18:42
Tack Mikael,
nummer fyra är nog min favorit. Den har vridit nästan ett helt varv på huvudet. Jag kan inte heller motstå dem även om dessa sitter bakom galler.
Hälsningar Lena