En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Snösparv

Jag hade fått höra av en kollega att man kunde se snösparvar utanför Fjärdhundra. Det var bara att åka till den position som fanns i artportalen och kliva ur bilen. Snösparvar i hundratal, går inte att missa. I morse åkte vi dit och det såg ut så här när vi klev ur bilen. Om man förstorar denna bild kan man se en eller möjligen två fåglar med stora vita fält på vingarna, snösparvar.

OK de fanns här så vi fortsatte spana. Det mesta som flög var dock gulsparvar men en och annan snösparv fanns det ju i gänget. Avståndet var ganska stort.

Mitt i småfågelspaningen kom det en fjällvråk. Avståndet var mycket långt men en mer erfaren skådare intygade att det var en fjällvråk. Jag hoppas få se mer av dessa på onsdag och på betydligt närmare håll. Kul i alla fall för det var min första fjällvråk.

Här kan man i alla fall se tre snösparvar. Mycket vitt och sedan svart längt ut på vingarna.

Plötsligt svepte en hel flock förbi med svartvita fåglar....wow, snösparvar. Precis som min kollega sa, hundratals. Den får bli dagens bild 41.

Den här bilden är obeskuren och visar åtminstone ett utsnitt på hur mycket fåglar det var. De flesta här är "svartvita" snösparvar.

Avståndet var långt och vi förstod att de inte skulle komma mycket närmare. Snösparvar med gulsparvar.

Här kan man se ett helt gäng men enstaka gulsparvar.

Vi såg snösparvar på Svalbard och där betedde de sej som gråsparvar och pilfinkar dvs de hoppade runt kaféborden, satt på hustaken och hoppade på gatan i Longyearbyen. De var de enda småfåglar vi såg på Svalbard. Att se dem i flock så här var en kul kontrast. Antagligen är de på väg norrut, även om det känns väldigt tidigt. Någon mer kunnig kan kanske fylla i mer om dessa fåglars vanor.

Förstora bilderna så syns snösparvarna bättre!

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-02-10 15:53 | Läst 1807 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja, det är härligt att få se dem. Har några år fotograferat dem på stranden i Åhus (enstaka, inte hundratals!), relativt nära, men inte sett någon i år, har inte spanat där så mycket heller. De verkar komma när det är Vinter! och tror det varit för varmt här i år.
Svar från Lena Holm 2018-02-11 15:31
Tack Stefan,
jag har bara sett dessa på Svalbard innan och då enstaka individer. Här fanns de i massor.
Hälsningar Lena
Det var många det :). Snösparven är fin, det var några stycken nere i Falsterbo när jag var där senast. Bra bilder, kan vara svårt att få någon vettig skärpa när det är som en moln av fåglar
Svar från Lena Holm 2018-02-11 15:32
Tack Peter,
jag hade en del bilder helt utan skärpa med ett moln av fåglar. Ibland går det ibland blir det bara skräp.
Hälsningar Lena
Vad roligt! Snösparvar är verkligen fina! Jag har sett dom rätt så många gånger, då har det varit i Stockholms yttre skärgård, ofta på min 'favoritö' Tärnskär, och det har oftast varit under senhösten när dom flyttat söderut. Är det en större flock som flyger så ser det nästan ut som en liten snöby som drar förbi, även Vinterhämpling brukar man kunna se då.. Har även sett dom vid Trouville på Sandhamn när jag vissa vintrar åkt dit och gått ett varv.. Har även sett dom på fjället Nuolja i Abisko i juni för 37 år sen..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-02-11 15:34
Tack Jan,
jag har även jagat vinterhämpling som ska finna vid Kungsängen men har ännu inte hittat dem. Annars har vi bara sett dessa på Svalbard där de i princip är de enda småfåglar man ser.
Hälsningar Lena
Mysiga bilder !
Tycker det är läckert att se dom på det här viset. Kul med snösparvar.
Jag har bara sett och fotat den en gång för några år sedan och då visste jag inte vad det var.
Det var ju massor med grönfinkar på åkrarna där fjällvråken håller till ( Ja, den är kvar trots alla snö, åkte förbi där i går och såg den i sitt träd ) vem vet , kanske det fanns någon snösparv med i gänget där. Men tror inte dom är kvar då alla spannmål är rejält översnöad.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2018-02-11 15:36
Tack Ing-Marie,
du kanske ska kolla lite noggrannare vad det är som flyger i flockarna. Det kanske kan finnas en och annan raritet bland alla gröna eller gula fåglar. Det här var kul att få se även om vi inte kom särskilt nära.
Hälsningar Lena
Vilken trevlig upplevelse! Väldigt fina de där snösparvarna och vilka mängder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-02-11 17:33
Tack Johnny,
ja det fanns hundratals med snösparvar om man bara hade lite tålamod och väntade på dem.
Hälsningar Lena