En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Solen värmde

Tisdagmorgon och termometern visade minus sex grader. Det var rimfrost på träd, buskar och den nu nästan snöfria marken. Men solen gick upp och strålade snart från en klarblå himmel. Jag jobbade förstås men när jag kom ut halv fyra och kände att solen faktiskt värmde, körde jag raka vägen till Hjälstaviken. SMHI hade ju lovat sol denna dag så kameran var med...Det första jag såg när jag klev ur bilen var en havsörn som lojt seglade ovanför mej. Visserligen högt upp men man blir ändå glad av en sådan syn.

Sedan passerade en spillkråka. De ser jag inte särskilt ofta så den får också vara med i bloggen, fast den nästan hade passerat.

Jag vandrade ut på spången och kände solen i ryggen. Det ligger fortfarande is på vattnet utom där det är lite ström och genom vassen såg (och hörde) jag gässen plaska. Lite våryra var de nog eller så bara "glada" över att ha anlänt till en öppen pöl.

Det var för övrigt väldigt dåligt med liv i vassen så jag gick till småfågelmatningen. Där var det förstås samma småfåglar som hemma, så det fick bli några bilder i motljus genom "en del av matningen".

Blinget i bakgrunden kommer från enbuskar och bakom dessa är det is/vatten.

Det fladdrade också enstaka små "rosettdjur" i luften, någon slags myggor tror jag. Jag lyckades inte få några användbara bilder på dem, men även insekterna börjar alltså vakna till liv. Det var mysigt i solen och jag blev stående en lång stund. Helt ensam vara jag dessutom. 

När jag vände mej om mot den mer omfattande delen av matningen fick jag syn på en mycket grann fågel som närmade sej försiktigt på marken. Jag stod blick stilla och väntade på att den skulle komma fram ur skuggorna.

I det låga, varma solljuset gnistrade fjäderdräkten på fasantuppen

Den hade full koll på mej men kunde inte motstå att gå fram till solrosfröna som låg på marken under matarna. Jag stod stilla och läte den äta. 

På väg tillbaka till bilen tittade jag ner längs spången som leder till gömslet och där stod tjejerna. 

Avståndet var väldigt långt och bilden är kraftigt beskuren, men jag tyckte att hönorna avrundade min korta vandring på ett perfekt sätt. 

Gäss och änder hade kommit till ro när jag passerade dem igen.

Jag gick genom lövskogen mot bilen när de sista solstrålarna letade sej ner och det hade redan börjat bli kallt. När jag vaknade i morse hade det snöat...

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-03-13 19:13 | Läst 328 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härligt att du fick lite sol, alltid skönt efter jobbet. Det kommer en ljuvlig tid nu så det gäller att hinna med. -Fina bilder!
Svar från Lena Holm 2024-03-14 19:25
Tack Morgan,
ja nu kommer en tid då man kan hinna ut före eller efter jobbet om det ser lovande ut. Blir det bara lite varmare så isen försvinner får jag också fler intressanta platser att åka till.
Hälsningar Lena
Vad fint! Det låga ljuset ger extra härliga motljusbilder här. Bra utnyttjad tid på resten av den dagen!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-03-14 19:23
Tack Jan,
det blev en väldigt fin avslutning på dagen och en promenad fick jag dessutom. Jag hade suttit mest stilla vid datorn hela dagen. Motljusbilderna var en ingivelse vid matningen för det var bara blåmesar och talgoxar där när jag kom. Sedan dök det upp ett antal domherrar men de satt mitt i fröna, på marken, och det blir inte så bra.
Hälsningar Lena
Bland alla fina bilder, är det ändå den "vanliga" på havsörnen som berör mig mest. Det är just så den ser ut när jag upptäcker den på himlen över Hasselvik. Varje gång hisnar det till lite i bröstet över att den är så majestätiskt stilig!
Svar från Lena Holm 2024-03-14 19:21
Tack Peter,
det är väl samma känsla för mej som gör att jag inte kan motstå att ta några bilder på en flygande havsörn, fast den är högt upp och långt borta. Jag stod också kvar och tittade på den tills den försvann. Havsörn är svårslaget.
Hälsningar Lena
Jag var där för en vecka sedan och det var ungefär samma väder då. Men jag såg bara en skock änder på håll i den öppna delen av viken. Inga örnar syntes till, fast jag kollade himlen. Det var till och med dåligt med småfåglar. Anledningen till utflykten var delvis att jag bytt batteri i bilen och det behövde laddas upp under en lite längre biltur. Och så var det ju så vackert väder.
Svar från Lena Holm 2024-03-14 19:19
Tack Sten,
det händer rätt mycket varje dag nu och det anländer mängder med fåglar. Örnen och spillkråkan var en bonus och fasanhönorna brukar minsann inte visa upp sej. Tuppar har jag dock sett där förut så här års.
Hälsningar Lena
Såg den prognosen, med sol från Stockholm och uppåt och mulet nedåt 🙁, men kul att det kunde glädja någon 😊. Man ser värmen från solen i bilderna, ser ut som en härlig tur. Kul med spillkråka, den ser iaf inte jag så ofta, har haft en bild i arkivet tills i förra veckan, men det kommer i en blogg. Det var ju bra start med en havsörn också. Fint med småpippi i motljus och fasanen i sol riktigt lyser
Svar från Lena Holm 2024-03-14 19:17
Tack Peter,
det var en mycket fin avslutning på dagen och jag önskar bara att jag hade kommit iväg tidigare, men det gick inte. Spillkråka har jag inte sett sedan jag var i Kalvträsk, men då blev det å andra sidan väldigt mycket bilder på den. Ser fram emot att få se dina bilder.
Hälsningar Lena
Vilken toppen eftermiddag. Väldigt fina bilder och fasantuppen i solljuset fastnar jag lite extra för. Är det öppet vatten utanför gömslet?

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2024-03-14 19:15
Tack Johnny,
det blev en väldigt fin avslutning på dagen. Jag gick aldrig fram till gömslet men jag tvivlar starkt på att det var öppet då. Nu har det ju varit väldigt varmt och blåsigt idag så då har det kanske hänt en del.
Hälsningar Lena
Du hittade verkligen många olika fåglar här och fasanen är ju väldigt vacker även om den är vanlig. Fast jag fastnar ändå mest för "blingbilderna". De är speciella och snyggt med småfåglarna nästan som silhuetter fast med teckning i skuggpartierna.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-03-17 17:15
Tack Bjarne,
fasanen kom ju som en överraskning men jag kan hålla med om att småfåglarna blev lyckade i motljus. Det blev också mer bling än jag förväntat mej av busken i bakgrunden (enbuske).
Hälsningar Lena