En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sommardyk i Storaxen

Solen strålade vid lunchtid på söndag när vi kom fram till den sjön Storaxen i Dalarna. Jag vadade ut i vattnet och gjorde bedömningen att det går nog att dyka i våtdräkt, något som vi normalt aldrig gör i svenska (eller norska) vatten. 

När vi kom i vattnet visade dykdatorn en vattentemperatur på 23 grader i ytan och 21 grader på fyra meter. Det kändes skönt, till att börja med, och vattnet var fullt av små abborrar. Riktigt mysigt.

Jag blir överrumplad av en liten gädda (ca 20 cm), som jag får syn på när jag nästan passerat den. I bakgrunden kommer Fredrik simmande och han har inte sett den heller. 

Det är mer vanligt att man hittar gäddan så här (hoppas ni ser den), inne bland växtligheten där den ligger och lurar.

Det blev lite "katt och råttalek" när jag försökte smyga närmare. Bilden är tagen med 12 mm fisheye, så jag är betydligt närmare än det kanske ser ut. 

Den här gäddan brydde sej mindre om blixtarna och fick även med en "kompis" på bilden, eller om det kanske är mat?...

Vi simmade mycket sakta i det grunda vattnet och njöt av att omslutas av småfisk. Men efter ca en timme började det kännas kallt och jag ville helst vara nära ytan där det i alla fall var 23 grader. Min våtdräkt är bara 3 mm och passar bäst i tropikerna. Även om det känts varmt här hemma ett tag, så håller inte våra insjöar tropikvärme. 

Sikten var förvånansvärt bra i den grunda insjön och solen gjorde ju sitt till.

Om man simmade närmare sjökanten blev det betydligt mörkare och helt andra färger. Här är det nog inte mer än 0,7 meter djupt. Jag skulle nog nästan kunna "gå armgång" men botten är mjuk och ger efter om man sätter ner en hand. 

Ingen gädda vid kanten fast det brukar finnas det ibland.

En och annan större abborre patrullerade sjön. Det som ser ut som ljus dimma är ett skikt i vattnet som var mer eller mindre tjockt på olika ställen. Små partiklar i vattnet antar jag. 

Här sluttar det ner mot djupare (typ 4-5 m) och där hittar vi den största gäddan för dagen. Här är det bara 21 grader och jag huttrar när jag tar bilden. Men jag kunde ju inte motstå att stanna till en stund...som blir en stund till och ....

På väg tillbaka mot platsen där vi gick i (och hade bilen) möter vi flera små gäddor, men nu vill vi bara upp i solen. Vi har varit i drygt 90 minuter och det känns. En toppendag med finaste sommardykningen, men hädanefter blir det bara torrdräkt, även på sommaren.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-07-29 19:24 | Läst 3652 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Läckert! Ser ut som en sagovärld.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-07-30 20:13
Tack Johnny,
det är ganska sagolikt i denna sjö. Vi åker dit varje år.
Hälsningar Lena
Fina bilder med mycket fisk. Mer fisk här än vad man ser i ett dyk i havet skulle jag tro, fast man kan ju se annat än fisk i havet
Svar från Lena Holm 2019-07-30 20:14
Tack Peter,
ja, om man inte stöter på stim (typ sill) med fisk i havet är nog det här lite mer än vi brukar se på västkusten och definitivt mer fisk än man någonsin ser på östkusten.
Hälsningar Lena
En annorlunda värld. Vackert.
- hawk
Svar från Lena Holm 2019-07-30 20:15
Tack Håkan,
visst är det och här är det vackrare än man kan tänka sej.
Hälsningar Lena
Jättefint! Härliga bilder med det här fina ljuset och det klara vattnet! Ser nästan lite 'djungelartat' ut.. och Gäddan har verkligen ett fint camouflage!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-07-30 20:17
Tack Jan,
det blir lite djungel när man simmar in bland växtligheten och de långa "trådarna" fastnar runt blixtar och fenor etc. Inget riktigt svårt trassel om man tar det lugnt men definitivt lite stökigt. Gäddorna är ibland mycket svåra att se.
Hälsningar Lena
Härligt ! Dina bilder från denna sjö gillar jag alltid lite extra. Det är något speciellt med dom som jag inte riktigt kan sätta fingret på.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2019-07-30 20:17
Tack Ing-Marie,
du skulle älska det här stället om du kunde dyka :-)
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder vad fint det är under ytan som man inte ser Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2019-07-30 20:18
Tack Gert,
det är en speciell insjö med mycket klart vatten.
Hälsningar Lena
Men vilka bilder, vilken undervattens värld, wow :) detta gillar jag :)
Jag trodde att fiskarna var rädda av sig om man närmade sig dem men här ser de inte alls ut att vara rädda för människan?
Svar från Lena Holm 2019-07-30 20:20
Tack Joakim,
med tanke på att jag fotat fiskarna med 12 mm så kan man komma väldigt nära. Det gäller bara att röra sej långsamt och ligga stilla, då är de inte nödvändigtvis rädda för dej. Gäddorna får man ofta komma riktigt nära och med t ex 60 mm makro blir det porträttbilder på dem. Men jag gillar vidvinkeln bättre i denna sjö när solen lyser.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder Lena! Å vad klart och fint det var i vattnet! Ingen algblomning där inte!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2019-07-31 17:10
Tack Eva,
nej här blommar bara näckrosorna.
Hälsningar Lena
Fina bilder och fiskar man känner igen. var faktiskt och fiskade idag men det gick sådär ;(
Mer fisk på dina fina bilder än vad vi fick iallafall :)
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-07-31 17:11
Tack Gunte,
det är kanske inte så många som fiskar här...Men det finns en del sommarstugor runt omkring. Det är mest gädda och abborre som vi ser samt en stor blank fisk som jag inte minns vad den heter.
Hälsningar Lena
Tänk att det kan vara så fint i en "vanlig" svensk sjö i Dalarna! Solljuset lyser mycket fint ner i vattnet i många av bilderna. Kul att se våra vanliga fiskar i sin rätta miljö också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-07-31 17:13
Tack Bjarne,
det här är ett riktigt "guldställe" för dykare och än så länge är det ingen som försökt sätta stopp för dykningen här. En svensk insjö kan vara vacker om sikten är bra, vilket den nästan alltid är här.
Hälsningar Lena
Får bara tacka för att du visar oss andra den vackra och speciella världen under ytan, det är så härliga bilder. Jättefint!
Svar från Lena Holm 2019-07-31 17:14
Tack Stefan,
det här är ett väldigt fint ställe och jag vill naturligtvis ha sol när jag åker dit. Det tar trots allt tre timmar för oss att köra dit (enkel resa).
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder från världen under ytan :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2019-08-19 11:42
TAck Fredrik,
för din positiva kommentar.
Hälsningar Lena