En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sommarens tur till mossen

Efter fyra timmar på en madrass i bilens bagageutrymme gav jag mej ut på mossen strax efter tre på morgonen. Ni som hängt här ett tag vet vilken mosse det är frågan om...

...Knuthöjdsmosse förstås, strax utanför Hällefors. 

Var är dimman? Näe, så mycket av den högt önskade dimman var det inte. Himlen började färgas rosa inför den stundande soluppgången, men det återstod minst 45 minuter (om det nu inte var för mycket moln).

Jag hittade lite dimma....här och där...men det var tyst på mossen. Jag varken hörde eller såg några fåglar. Det var ganska stämningsfullt ändå...och jag var helt ensam. 

Jag hittade en smålom i halvmörkret. Den låg stilla och spanade. Om den ligger på ägg känns det lite sent men den fortsatte att ligga där resten av morgonen. Någonstans långt borta hörde jag det karaktäristiska ljudet från en annan smålom.... 

Det kunde gärna få komma en sådan. Eller vilken fågel som helst som behagade simma på den blanka ytan faktiskt. Jag fick nöja mej med månen och smålommens rop som nu återkom allt oftare.

Jag vandrar vidare mellan pölarna och njuter av stillheten.

Det börjar ljusna och jag inser att det antagligen är för mycket moln för att solen ska kunna tränga igenom när den går upp. Klockan är strax efter fyra på morgonen.

Jag hittar en annan smålom. Den gör inte så mycket....ropar till sina kompisar ibland....skakar sina fötter...lägger en och annan fjäder tillrätta.

Det börjar ljusna och den sträcker på sej...

...flaxar några gånger med vingarna och simmar sedan målmedvetet till pölens högra ände där den tillfälligt försvinner bakom gräset. Den som har varit och tittat på smålom vet precis vad som kommer härnäst...den har vänt upp på startbanan...

...och kommer sedan sättande i full fart. Jag lyckas sätta fokuspunkten på den när den kommer fram bakom grästuvorna, precis innan den lättar och försvinner bort. 

När jag kommer ut på spången har solen faktiskt börjat tränga igenom molnen och jag får en kort stund med lite guldglans i resterna av den tunna dimman. 

Klockan har hunnit bli fem och jag tar fram "första frukost", ett par kokta ägg på knäckebröd...

Vem behöver en flott frukost när man har denna utsikt.

Eftersom jag sitter ner flyttar jag runt objektiven på de två kamerahus jag hade med mej. Med 16-35 mm på min 5D mkIII ser det ut så här. Hade jag bara haft något att luta mej mot hade jag nog suttit kvar här en lång stund, men en sittdyna på en träspång tappar tjusningen efter ett tag. 

Jag träffade ett äldre par samt två andra manliga fotografer under vandringarna runt mossen. De två tipsade mej om att de sett smålom med ungar i en pöl som jag inte hade varit vid ännu. De hade kommit simmande helt nära med bägge föräldrar där de satt och spanade (man kan bara sitta på ett ställe). För att intyga att det finns ungar så är de två mörka kluttarna på denna bild smålomsungar. Om jag inte fått veta att de skulle vara där hade jag nog inte sett dem där längst bort i pölen.  

Solen strålade då jag åt min andra frukost vid halv åtta sittande vid en annan pöl. Här var det fart på lommarna men solen sken obarmhärtigt och från "fel håll". 

Man vill ju gärna fånga lommarna när de startar men här är det en som kommer in och landar. Snacka om buklandning. Initialt verkade den bromsa med fötterna nere i vattnet, men här har den dragit upp fötterna och glider fram över vattenytan. 

Kanske den anpassade landningssträckan för att komma precis framför dessa två som redan låg i pölen. Det uppstod lite jagande hit och dit men vinden hade börjat krusa ytan så det blev mest vitt blänk på bilderna. Det var dax att packa ihop och påbörja hemresan, efter en stor och efterlängtad kopp kaffe på macken. 

Det var allt för denna gång.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-07-19 16:40 | Läst 1773 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Wow vilken underbar morgon, bara att titta på dessa vackra fotografier får mig att vilja ta bilen uppåt i landet igen och vakna tidigt tidigt på morgonen :)
Du fick ju en hel del vackra foton på lommen måste jag säga och även landskapet i sig. Riktigt snyggt!!! Härlig blogg med intressant text, mer sånthär 😁👍
Svar från Lena Holm 2019-07-19 20:13
Tack Joakim,
här skulle det i alla fall inte vara för varmt för hunden, inte under gryningstimmarna. När solen väl är uppe så det blir varmt kan man lika gärna åka någon annan stans och bada. Det är en oerhört vacker plats och smålommarna ger det lilla extra.
Hälsningar Lena
Fina bilder. Den med speglingen med månen tex. Fina bilder på lommarna också, den som startar och de på slutet. Det närmaste jag har kommit små eller storlom är Lomma utanför Malmö, men det är inte riktigt samma sak
Svar från Lena Holm 2019-07-19 20:15
Tack Peter,
jag gjorde flera försök med månen men fick inte till något riktigt bra utom möjligen den som jag la upp. Månen är för ljus och dubbelexponeringar fungerar inte så bra utan stativ (som jag vägrar bära med mej på mossen). Lomma har jag aldrig sett :-)
Hälsningar Lena
Hej,
Hög klass fotografi.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2019-07-19 20:16
Tack Bob,
för ett väldigt fint betyg.
Hälsningar Lena
Suveränt fin fotografi...
😁
Svar från Lena Holm 2019-07-19 20:16
Tack Hans-Åke,
för ett väldigt fint betyg :-)
Hälsningar Lena
Den bästa tiden på dagen och en underbar samling bilder där dimman i detta fall spelar mindre roll. Läckert!
Svar från Lena Holm 2019-07-19 20:20
Tack Stefan,
jag har varit på denna plats när dimman och solen ger spektakulära effekter så visst önskar man samma förhållanden igen (och följer alla väderrapporteringar som en tok). Men det är oerhört vackert där ändå och man får för det mesta njuta ganska ensam, eller så möter man enstaka likasinnade som är ute väldigt tidigt på morgonen. Den bästa tiden som du säger.
Hälsningar Lena
EN riktigt härlig morgon du fick.
Den startande lomen är vacker
Jag måste bli bättre på att gå upp tidigt :-)
Svar från Lena Holm 2019-07-19 20:22
Tack Bengt,
det är en speciell känsla att vara ute när solen går upp. Något helt annat än solnedgång faktiskt. Kanske för att man har en hel dag framför sej,... om man nu orkar hålla sej vaken :-)
Hälsningar Lena
Det var ett fint och trevligt blogginlägg, där jag särskilt fastnade vid månbilden! (Madrass i bilen, du måste ha en rätt stor bil!)
Svar från Lena Holm 2019-07-20 10:00
Tack Ragnar,
månen var en extra bonus. Madrassen var från en solsäng, alltså inte en fullstor säng, men tillräckligt lång. Det går nog att sova skönt i de flesta större bilar av kombimodell om man fäller baksätet. Vi har en Volvo XC70 och det fungerar utmärkt men det är lite knöligt att krypa in och ut. Dessutom måste man komma ihåg att ställa om larmnivån om man är kvar inne i bilen och låser den.
Hälsningar Lena
light 2019-07-20 10:37
Tack för info!
Hej Lena.
Jeg beundrer stadig din tålmodighed og morgenfriskhed - klokken 3 om morgenen. Det er midt om natten for mig :-)
Der er som sædvanlig mange smukke og sjove billeder i dine blogindlæg. Jeg stemmer på nummer 10 og 12.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-07-20 10:06
Tack Erik,
när jag sover i bilen har jag inga problem att stiga upp mitt i natten. Det är jobbigare om man tagit in på vandrarhemmet ett par km bort och ligger i en bekväm säng. Genom bilfönstren ser jag dessutom hur himlen ser ut och att det är dax att ge sej iväg ut i naturen.
Hälsningar Lena
Vilken morgon! Jag gillar ju landskap och njuter i fulla drag. Månbilden och den startande smålommen är riktiga höjdare, precis som den sista med flygande lom. Snyggt!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-07-20 10:04
Tack Björn,
det här är ett guldställe men man vill verkligen att vädret ska vara någorlunda rätt dvs vindstilla, lagom med moln och helst med dimma på morgonen. Smålommarna får man sedan på köpet, som en extra bonus och de kan vara nog så utmanande att fånga på bild.
Hälsningar Lena
Många vackra bilder här! Alla bilder har så mycket 'miljö' med, det blir oslagbart! Kanske jag gillar bild 9 bäst.. Bra ställe!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-07-20 10:02
Tack Jan,
ja det blir många miljöbilder från detta ställe för det inbjuder verkligen till fotografering. Man måste ha en vidvinkel med sej förutom tele. En riktig pärla att åka till men det tar tyvärr 3 timmar.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder..fastnar främst för vildmarksstämmningen som finns där..
Får nog bli ett besök nångång.
Inget krångel att sova över på p-platsen ? Det brukar vara lite kinkigt att "campa" på den typen av ställen.
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-07-20 17:16
Tack Gunte,
det står ofta husbilar eller tält på parkeringsplatsen och så länge det är folk som sköter sej verkar det inte vara ett problem. Det finns toalett och bord att fika vid. Något som man däremot är väldigt noga med så är det att man inte får gå utanför spången eller de markeringar som finns. Allt för att inte störa de häckande fåglarna. Det förekommer nog tyvärr alltför ofta så bli inte förvånad om det dyker upp en "vakt". Jag har mött flera som bara går där för att kolla att besökare sköter sej. De kan massor om fågellivet och är mycket givande att prata med.
Hälsningar Lena
gunte 2019-07-20 21:03
Tack Lena för infon..får väl bli en övernattning där med plåtisen inom kort, ska uppåt på semester snart..
Härligt landskap och fina bilder du fick även denna gång! Kan tänka mig det är stämningsfullt att stå där när mossen sakta vaknar till liv.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-07-20 17:18
Tack Johnny,
det är oerhört stämningsfullt att vara på mossen i gryningen, även skymningen är en fin stund. Det här är ett guldställe. Nu väntar jag på en rapport från dina björnmöten :-)
Hälsningar Lena
Härliga bilder som alltid från den där mossen.
Man vill ju så gärna ha den där dimman, men egentligen är stället så njutbart ändå så det är helt ok utan den också.
Jag visste att det var två ungar som setts där nere, så kul att du fick syn på dom.
Jag är sugen på ett till besök där nere, men vi får se hur det blir.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2019-07-22 07:31
Tack Ing-Marie,
ja det är ett otroligt njutbart ställe och jag skulle också kunna åka en gång till men det hinner jag nog inte innan vår semesterresa och sedan är det nog försent om man vill ha smålom.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder från Knuthöjdsmossen, härliga miljöer och trevliga fåglar, kan man begära mer :)
Jag har sagt i flera år att jag ska ta mig dit men det har inte hänt ännu :-/
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2019-07-26 20:30
Tack Fredrik,
du kommer att älska det här stället när du kommer dit. Första besöket är kanske det mest omvälande, i synnerhet om vädret är OK. Det är en magiskt plats.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder Lena! Inspirerande! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2019-07-26 20:59
Tack Tommy,
det här stället är alltid inspirerande. Du har ju inte så långt dit, planera för ett besök. Det är mycket promenadvänligt och lättillgängligt.
Hälsningar Lena
Tovok 2019-07-28 20:23
Det skulle jag jättegärna vilja! Om du tror att jag fixar det med mina krumma ben! Kanske ska planera in en resa framåt höstkanten. Då borde det vara vackert där! Tack för tipset! :) /Tommy.