En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sommartomater

Vi skördade de första röda tomaterna dagen efter midsommarhelgen och sedan dess har det mognat mer och mer för var dag. Det här är "super sweet" och tro mej, de är super goda. I bakgrunden kan man se spirande basilika som får samsas med en tomatplanta. 

Vi har inte så många olika sorter utan har kommit fram till en blandning av inte alltför små körsbärstomater och en bamsetomat.

I år får vi mer tomater än någonsin och de mognar i ett rasande tempo. Jag fick sålunda koka en sats tomatsås förra veckan. Det är vårt sätt att bevara tomater i frysen som jag vi använda under vintern. Förutom att det är en perfekt pastasås som den är kan man använda tomatsåsen i en mängd andra rätter som t ex köttfärssås, lasagne, pulled pork (eller älg som vi brukar göra).

Favoriten att servera direkt på bordet är den stora "brandywine". En tomat skivad med lite rödlök, olivolja och flingsalt räcker väl till två personer som ett tillbehör vid lunch eller middag. 

Här en blandad skål med våra andra sorter: super sweet, chocolate cherry och balkong zauber. Den senare står inte ens i växthuset utan i hinkar på altanen och ger massor med röda halvstora tomater.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-07-13 11:53 | Läst 1764 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härligt att se! Som ett röd pärlband! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-07-13 18:07
Tack Wolfgang,
de är vackra också och inte bara goda :-)
Hälsningar Lena
Ser fantastiskt läckert ut! Det är det förstås också, jag vet hur egna tomater smakar. Köptomater är sällan ens i närheten så smakrika som dom egenodlade. Som vanligt gör du läckra mat- och grönsaks-bilder, det ser verkligen mums ut.
Just tomat, rödlök och olivolja med salt och peppar är riktigt gott. På den tiden jag flög till USA då och då hade jag ett stående middagsval första kvällen. Du vet, man kommer mitt på dan nå´n gång och har missat en nattsömn men håller sig vaken till kvällen och ska ut och äta något innan det äntligen är dag för sängen. Enkelt och inte för kraftigt. Nio gånger av tio blev det en omelett med en tomatsallad till. Skivade tomater, rödlök, olja och vinäger, salt och peppar, instämmer helt, mums! Hälsningar/ BJörn
Svar från Lena Holm 2021-07-13 18:12
Tack Björn,
vi ska ha en sådan stor tomat ikväll, den som är på bilden. Jag kommer att skiva den med rödlök, olivolja, salt och nymalen svartpeppar. Till det blir det grillade tunna revben, färsk majs och grillad spetskål.
Jag vet precis hur det känns att komma till USA och försöka hålla sej vaken till i alla fall nio. Min syster brukar servera något gott men inte en alltför maffig middag.
Om jag kunde maila över en sådan tomat till dej så skulle jag :-)
Hälsningar Lena
Hej,
Vilka bilder!
Man blir så sugen på en tomat på en knäckemacka.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2021-07-13 18:12
Tack Bob,
tomat på knäckemacka känns som något nytt som jag måste prova. Jag som älskar knäckebröd.
Hälsningar Lena
Ser riktigt fint ut, jo det ser ut att ge många tomater i år. Än så länge så hinner vi med i plock och att äta, men det börjar närma sig frysning. Har sparat ditt recept på tomatsås så att det kan bli lite pastasås i år också, ska ta lite mindre chili i år bara :). Det går att frysa tomaterna hela också, det tar ju såklart mer plats men kan vara bra om man önskar hela bitar i något. Har samlat ihop en del bilder till en tomatblogg med testresultat mm, men jag behöver regn för att få ihop det sista, orkar inte redigera bilder när det är upp mot 30 grader
Svar från Lena Holm 2021-07-13 18:15
Tack Peter,
jag har frusit gröna tomater något år och använt i köttgryta, det blir bra. Tomatsåsen är dock mer användbar för oss. Jag brukar vara ganska försiktig med kryddningen och sedan anpassa den efter vad jag använder såsen till. Vi älskar ju chili men det beror ju på vad man ska ha det till. Jag ser fram emot din tomatrapport. Kanske kan vi få något tips på en riktig höjdare att testa till nästa år.
Hälsningar Lena
pdahlen 2021-07-13 18:25
Kan redan nu tipsa om Blush Tiger, flera som smakat den tycker den smakar plommon, den kanske inte är den optimala mattomaten, men om man vill ha någon god för friätning så är det den

https://www.xn--kinnekullefr-gjb.se/tomat/hogvaxande-tomat/artisan-blush-tiger-plommontomat
Svar från Lena Holm 2021-07-14 22:28
Tack Peter,
jag har noterat ditt tips i "odlingsboken". Ska kolla på den inför nästa säsong.
Hälsningar Lena
Duktigt! Känner du till Närpes i södra delen av svenska Österbotten? Ett tomatodlarrike där de varje sommar arrangerar en "Tomatkarneval". Folkfest kring detta med tomater.
- hawk
Svar från Lena Holm 2021-07-14 22:31
Tack Håkan,
det hade jag förstås inte en aning om och vi är väl kanske inte riktigt den seriösa typen av tomatodlare, även om vi vill ha e bra skörd av goda sorter. Ska kolla upp Tomatkarnevalen närmare dock, ibland vill man ju ha lite udda resmål blandat med vildmark och liknande.
Hälsningar Lena
Hej Lena - smukke fotos som sædvanlig.
Jeg kan intet om tomater, men jeg kan vældig godt lide dem og vi får tit tomater her i huset.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-07-14 22:33
Tack Erik,
vi är inga tomat experter men har hittat ett antal sorter som ger bra skörd och goda tomater. Kanske någon av Peters testsorter kan ge oss någon nyhet till nästa år, det återstår att se.
Hälsningar Lena
Den första bilden är speciell tycker jag. En perfekt balans mellan skärpa/oskärpa och kontrasten mellan rött och grönt. Och trots virrvarret är det en snygg komposition!
Jag brukar inte vara så intresserad av den här typen av bilder, men den där fångade mig.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2021-07-14 22:44
Tack Thomas,
jag övervägde om jag ens skulle visa dessa bilder men just den första tyckte jag var väldigt fin. Även den tredje med tomater i olika färger tilltalade mej. Kul att du fastnade för dessa tomatbilder och att du tog dej tid att kommentera. Ibland är det oväntade mer givande än man kan tro :-)
Hälsningar Lena
Verkligen en riklig skörd. Ser läckert ut.
Här får vi slås med fåglar och ekorre om tomater.
Har en liten planta och då den första började skifta färg satte jag nät över den, då kröp ekorren in och hämtade tomaten. Hoppas den tyckte att den var god.
Svar från Lena Holm 2021-07-14 22:40
Tack Margareta,
det var väldigt hungriga ekorrar ni har eller så är det brist på annan mat. Vi har ekorrar men ser inte skymten av dem på tomten under sommaren. Rådjuren håller också sej borta från grönsakerna. Nu var det ju främst bilder från växthuset och det stänger vi ju oftast om nätterna. Det enda som förirrat sej in där var en skatunge som vi kunde fösa ut utan problem.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2021-07-15 05:31
Ekorrmataren är full med nötter, gissar att det var en nyfiken ekorre som ville testa något nytt. Vi bor nästan i skogen här, så de är ofta på tomten, de tre som kommer regelbundet.
Inte nog med att skörden och bilderna är överväldigad, dina /era gröna fingrar är verkligen produktiva..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-07-14 22:36
Tack Gunte,
det är nog mest min sambos gröna fingrar som ligger bakom dessa men jag har en "egen sort" i hink som ger goda halvstora tomater. Jag är nog mest den som tar hand om blommorna och skörden av alla grönsaker.
Hälsningar Lena
Det syns tydligt i bilderna att de är goda, jag blir ju hungrig!
Härliga bilder!
Svar från Lena Holm 2021-07-14 22:34
Tack Anne-Sophie,
det är gott med solvarma hemodlade tomater och vi njuter varje dag.
Hälsningar Lena