En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Spansk blommig festmåltid

Om ni som läser inte ätit kvällsmat ännu kanske ni ska hoppa över detta...Till 50-års festen dukades det upp spansk hemlagad mat som hyresvärdens exfru/kock och fd restaurangägare lagade. Vi startade med traditionella tapas i ett fantastiskt arrangemang med ätliga blommor och åtskilliga tillbringare med sangria.

Valnötssallad med fårost och i bakgrunden en röra med räkor och ägg.

Lufttorkad skinka och tunnskivad kryddig korv.

Olivcreme i galanta små kexskedar.

Lufttorkad tonfisk och en sallad med aubergine, paprika och många andra smaker.

Ostbollar med rökt lax  och bladkryddor.

Naturligtvis fanns förstås även den traditionella "spanish omelette", en kraftig omelett med potatis och lök stekt i olivolja. Det här var alltså förrätter....och väldigt svårt att inte sätta i sej på tok för mycket av.

Medan vi vandrade runt och plockade tapas, åt och skålade i sangria lagades huvudrätten paella på två stora plåtar med gaslåga under.

Här samsas kyckling med kronärtskocka och någon slags tomatröra med lök och kryddor.

Den andra paellan innehöll fisk i bitar och gambas (de stora räkorna). Paella är oftast en rätt med ris men den här varianten var lokal i Gandia och lagades med nudlar.

Paella kryddas ofta med saffran och i det här fallet också med en citronmus.

Här får vi instruktioner av kocken att vänta fem minuter för rätterna var mycket varma och de behövde "stå till sej lite".

Sedan var det bara att ta för sej ! Vi var 15 personer och lyckades nästan sätta i oss dessa två rätter också. Smakerna var många och ganska milda, passande både barn och vuxna.

Måltiden avrundades med en frisk jordgubbsoppa, ett fruktbål med en lätt touch av lokalproducerad lakritslikör ( det verkar kanske underligt men var mycket gott), ....

...samt naturligtvis tårta ! Den kom från ett lokalt konditori och det hade krävts mycket förklarande innan de förstått att det skulle vara en ring ovanför A för att namnet skulle bli rätt. Dessutom kunde man inte sätta ut åldern på tårtan av någon spansk anledning därav en stor nolla i plast.

När vi gick och la oss denna kväll var det nog ingen som trodde att de skulle äta något före middag nästa dag. En mycket lyckad fest !

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-04-25 18:37 | Läst 4385 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det måste varit en fröjd att få deltaga i denna vackra måltid.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2016-04-25 22:51
Tack Bob,
det var en fröjd och extra trevligt för jubilaren att det blev så lyckat.
Hälsningar Lena
Jisses.. det ser inte bara gott ut! Det var en väldigt vacker mat dessutom.. :-)
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-04-25 22:48
Tack Jan,
de fina blommorna och arrangemangen gör en hel del, men maten var också mycket välsmakande och passade både barn och vuxna.
Hälsningar Lena
Färgstarkt och vackert med spansk upplagd mat! Ser verkligen gott ut!
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2016-04-25 22:47
Tack Mikael,
det var inte bara vackert arrangerat utan också mycket gott.
Hälsningar Lena
Vilken fest. En riktig fröjd för ögat.
Svar från Lena Holm 2016-04-25 22:47
Tack Ingela,
det var en riktigt fin fest kan jag intyga.
Hälsningar Lena
Oj så vackert upplagt! Nu blev jag riktigt sugen :-)

Med vänlig hälsning Tommy
Svar från Lena Holm 2016-04-25 22:46
Tack Tommy,
det var mycket gott kan jag intyga.
Hälsningar Lena
Ojojoj så mycket härlig mat! Så vackert presenterad också! Väl fotat, så det ser riktigt läckert och fint ut.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2016-04-25 22:46
Tack Bjarne,
det var vackert arrangerat men också mycket gott och ett rent nöje att fota. Eftersom det var kalla rätter gjorde det ju inte något att man sprang runt med kameran en stund innan vi började provsmaka.
Hälsningar Lena
Tur att jag åt innan jag läste din blogg.
Vackert och färgsprakande
Där hade man gärna varit med
Svar från Lena Holm 2016-04-25 22:44
Tack Bengt,
att det är vackert arrangerat gör mycket, men det var också mycket gott när man väl började smaka.
Hälsningar Lena
Sån´t där får du inte visa på måndagar och tisdagar Lena, då fastar jag! Det ser ju bara så läckert ut! Och superba matbilder, som vanligt när du visar mat./ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-04-25 22:56
Tack Björn,
jag varnade ju i början :-) Det här var mat som var kul att fotografera och det gjorde dessutom inte så mycket för alla tapasrätter var kalla. Extra festligt att kocken lagt ner tid på att arrangera det vackert för det var en födelsedagsmiddag. Kostnaden per kuvert var dessutom häpnadsväckande låg fick jag veta någon dag senare.
Hälsningar Lena
Underbart färgrik mat och gott ser det ut dessutom. Tur att jag ätit lunch nyligen och känner mig mött och belåten och inte blir alltför frestad av godsakerna. Är nog bara valnötterna som jag skulle avstå från på den menyn, det ena i matväg som jag inte tål.
Konstigt att man inte får skriva ut åldern på tårtan och blir nollad i stället, men seder är olika.
Svar från Lena Holm 2016-04-26 19:01
Hej Margareta,
jag fick aldrig riktigt klart för mej varför man inte fick skriva ut åldern men så var det. Att bli nollad i Sverige har ju en lite annan innebörd. Det var ett kul matbord att fotografera för det var så vackert arrangerat.
Hälsningar Lena