En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Svartvita djur

Nu har jag fått lite distans till djuren i Sydafrika och i helgen tittade jag igenom en del bilder och funderade över vilka som kunde passa i svartvitt. Nu tänkte jag testa några på Er som brukar titta in här.

Delfinerna var mitt första val redan när jag kom hem och den här ligger redan ute i en pool. Den har fått lite blandade kommentarer.

Aporna med de svarta ansiktet liggandes i grå sand tycket jag också hade viss potential.

Elefanter kändes som ett självklart testdjur och de blev vldigt olika beroende på hur ljuset föll i bilden.

Naturligt monokromatiska (nästan) men lite för mycke gräs runt om. Man har kommit fram till att zebror är svarta med vita ränder och inte omvänt som man trodde först. Dessutom får man stava zebra med s om man vill (enl 10 utgåvan av Sv akad. ordlista).

 

En lejonhona och en näshornsfågel får avsluta. Lejonbilden är kraftigt beskuren för det var det bästa porträttet jag hade.

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-04-25 19:59 | Läst 15529 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag gillar elefanterna och näshornsfågeln.
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-04-25 22:03
Tack Marianne,
den där näshornsfågeln funkar i all former och färger.
Hälsningar Lena
Jag är lite väl mycket förtjust i färg, men tycker också om svartvitt ibland. Vissa motiv gör sig väldigt bra i det även i mina färgälskande ögon. Här var jag först lite tveksam och tänkte, kanske inte direkt "dissa", men säga att färg är bäst...tills jag kom till sebrorna. ( Ja jag har lärt mig att vi i Sverige får stava med Z numera men är fostrad av en lärare av den gamla stammen och det sitter i)
Sedan kom jag till näshornsfågeln och den gillade jag också väldigt mycket i S/V. Försökt att klura ut varför jag gillar dem så mycket bättre än de andra djurbilderna. Tror att det beror på att det svarta är så framträdande där. Det sticker ut på ett annat sätt än i de övriga bilderna.
Kontrastrikt kanske det kallas.
Svar från Lena Holm 2013-04-26 07:57
Tack Margareta,
för din utförliga reflektion. Det är ganska sällan jag konverterara till svartvitt (väldigt sällan) och med undervattensbilder är det nog egentligen bara vrakbilder som jag föredrar i svartvitt. Sebrorna är ju lite speciella med sina möster och jag hade gärna haft mer bilder på dem för att göra just svartvita experiment. Jag gillar när de står tättihop och mönstren blir lite förvillande att titta på. Man förstår då skyddet som mönstret trots allt ger ger. Näshornsfågeln gör sej bra både i färg och svartvitt. Den poserade framför kameran på ett närmast showaktigt sätt och det blev många bra bilder. Den var också naturligt kontrastrik både i fjäderdräkt och hur den uttryckte sej.
Hälsningar Lena
Jag gillar nog färg bäst på djur men de djuren du visar idag funkar ju bra i svart/vitt. Sista bilden visar en riktig tuffing tror jag! Hälsn Danne
Svar från Lena Holm 2013-04-26 07:50
Tack Dan,
jag är nog benägen att hålla med dej att färg är oftast det första valet på djur och naturbilder, men man måste ju testa lite ibland. Jag föredrar nog färg för det mesta men likaväl finns det några fotografer som sticker ut med unika djurbilder i svartvitt.
Hälsningar Lena
Vackra på olka sätt. Zebrorna och den sista var ju klockrena i svart vitt. Men gillar Lejonet på ett konstnärligt sätt, ser lite målat ut, kanske p.g.av beskärningen som då blev ett plus här.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-04-26 07:48
Tack Ing-Marie,
zebror skulle jag gärna ha velat jobba mer med men jag hade inte så många zebrabilder med mej hem. Jag älskar när de står tätt ihop och mönstren nästan blir som en synvilla. Lejonet visste jag tdigt att jag ville prova i svartvitt. De har en sådan karaktär och dessutom var färgerna väldigt blaskiga på originalet.
Hälsningar Lena
Jag tycker att alla passar i svartvitt. Det är möjligen den första som jag är nyfiken på om den gör sig ännu bättre i färg. Från zebrorna och till sista bilderna saknar jag inte färgen, tvärtom. mvh Mats
Svar från Lena Holm 2013-04-26 07:46
TAck Mats,
delfinerna finns i ett gammalt inlägg i färg men jag la ut den i poolena svartvit. Där har jag fått kommenatrer från de som föredrar färg och de som gillar den som den är. Jag är lite kluven till den bilden själv.
Hälsningar Lena
Djur gör sig helt klart bra också i svartvitt, tycker i alla fall jag. Kan bero på att jag är färgbling och alltid dragit mig lite mot svartvitt pga av det tror jag.
Bilden på näshornsfågeln och den sista bilden på elefanter ovan är kanon tycker jag. Jag hade själv kanske dragit till med lite mer kontrast och clarity på bilderna ovan, men det är som sagt tycke och smak..
Ha det gott! //Micke
Svar från Lena Holm 2013-04-26 07:44
Tack Mikael,
elefanterna som pratar med snablarna var nog balnd det häftigaste vi fick se. Näshorns fågeln gör sig bra i alla färger, den var helt enkelt en cool typ som gillade att posera för fotografen. Beträffande kontrast och clarity så testar jag mej fram en del och har blivit mer återhållsam nu än tidigare. Tycker helt enkelt att det blir för mycke ibland, det är högts personligt, precis som du påpekar.
Hälsningar Lena
Alla bilderna funkar fint i svartvitt tycker jag!
Den översta saknar jag kontrast i vattnet till, som blev lite jämngrått här. De två delfinerna har en fin position i bilden!
Uppsynen på fågeln nederst är helt underbar, den påminner mej om någons gamla faster ungefär... :-)
Svar från Lena Holm 2013-04-26 07:41
Tack Anne-Sophie,
det finnns inte så mycke kontrast i vattnet på delfinbilden. INte de där fina solstrålarna osm man kan få till ibland, tyvärr. Näshornsfågeln är underbar och den fungerar i alla färger. Den har ju den coolaste uppsynen och den poserade verkligen framför kameran.
Hälsningar Lena
Fastnade för näshornsfågeln, lejonet och delfinerna
Delfiner är klara favoritdjur
Svar från Lena Holm 2013-04-26 07:39
Tack Bengt,
delfiner är alltid oemotståndliga. Kul att du gillar lejonet, den konverterade jag för ett par veckor sedan för jag tyckte den skulle göra sej bra i svartvitt. Färgerna på lejonbilderna är rätt blaskiga. Näshornsfåglens funkar i allal färger.
Hälsningar Lena
Svartvitt funkar bra. Djuren blir en personlighet med svartvitt.
Svar från Lena Holm 2013-04-26 07:37
Tack Wolfgang,
det kanske kan stämma. Jag tittar också på bildenl på ett annat sätt när den är svartvit.
Hälsningar Lena
Visst funkar det fint med svartvitt på dina fina bilder. Den jag gillade allra mest var Näshorns fågeln. Den blicken är ju obetalbar! Att den är i svartvitt gör att man fångas direkt av blicken, kan tänka mig att den är vacker i färg oxo fast då kanske man mer tittat på de fina färgerna.
Svar från Lena Holm 2013-04-26 07:35
Tack Agneta,
näshorsnfågeln funkar både i färg och svartvitt. Det är bara så cool.
Hälsningar Lena
Jag fastnar för aporna men det har nog med deras pose att göra, ser så avslappnat och mysigt ut. Delfinerna är jag nyfiken på i färg. Zebrorna och elefanter är ju klassiker i svartvitt. Vackert hur som hela högen! Trevlig helg!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-04-26 17:22
TAck Ewa,
delfinerna finns i färg i ett tidigare inlägg. Kul att du gillar aporna. Jag har ett gäng bilder med just dessa apor som jag kanske gör något av. Jag gillade just den bilden själv.
Hälsningar Lena
Ljuvliga bilder Lena! Gillar aporna där ungen försiktigt spanar in dig, den helt underbara bilder på zebrorna, lejonet - så vacker, och så avslutningsvis den knasiga näshornsfågeln. Åker till Namibia snart så dina bilder inspirerar verkligen. Trevlig helg/ Elisabeth
Svar från Lena Holm 2013-04-26 18:00
Åh, Namibia, det blir säkert helt fantastiskt! Kul att du gillar aporna. Jag har en hel serie med bilder på just dessa två, samt med några fler ungar. Det kanske kan bli något lite senare. Jag gillade verkligen aporna och inte behövde man trängas med så många andra fordon heller, inte som vid lejonflocken.
Hälsningar Lena