En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tack och bock!

I helgen kom det plötsligt ett gäng grönsiskor på besök vid fågelrestaurangen och eftersom de är "nya" gäster för i år tänkte jag föreviga några.

De verkar äta mest frön från marken och samlades oftast under pilfinkarnas automat, där det finns ordentligt med fröskvättar.

Det var nog åtta stycken som mest och jag försökte få bilder med mer än en siska åt gången, men riktigt så villiga var de inte.  När jag står i köket och spanar på siskorna ser jag plötsligt något stort bakom växthuset...

En råbock smyger in på tomten och jag är glad att det inte sitter någon extender på mitt fasta 300 mm, då hade jag inte fått med hornen....

Den är förstås ute efter samma mat som grönsiskorna och slickar ivrigt i sej spill från automaterna.

" - Mera fågelmat ! " Den tittar på mej lite uppfordrande och jag vill helst att den ska gå bort från den gröna stolpen.....

Den vrider på huvudet istället och det räcker för att jag ska bli av med störande stolpar. Hela vårt hus speglas i ögat på den stiliga bocken. Den står ca 10 m från köksfönstret och det är nog lika långt till grannens hus. Så blyga är det inte, villarådjuren. Tack och bock för morgonens uppvisning !

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-02-22 13:16 | Läst 4270 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Många som vill äta helgmiddag hemma hos er ser jag:) Grönsiskor är riktigt fina fåglar, jag brukar bara se något enstaka exemplar åt gången. Några större djur har jag aldrig haft på besök i min trädgård, det är för långt till närmaste skogsdunge.
Tack Ingemar,
vi har ett litet skogsparti och en del hagmark bakom huset (+ Upplandsleden) och det räcker för att hysa en population rådjur. De tar dock gärna för sej av allt som bjuds i trädgårdarna på vår gata, samt att de gärna vilar i lä bredvid husen. Grönsiskorna kommer någon gång ibland.
Hälsningar Lena
Vad härligt med så många middagsgäster som dessutom så villigt låter sig fotograferas! =)
Snyggt jobbat!
Ha en bra dag!
Svar från Lena Holm 2015-02-22 15:30
Tack Heléne,
så är det väl med djur i förorterna. De lär sej var det finns mat och är det bara någorlunda lugnt blir de trogna gäster.
Hälsningar Lena
Så fina bilder du fick på råbocken - särskilt den sista!
Katarina
Svar från Lena Holm 2015-02-22 15:29
Tack Katarina,
ibland har man lite tur. Det är inte så ofta jag står i köket med kameran när rådjuren kommer förbi.
Hälsningar Lena
Fina fågelbilder!
Har aldrig tänkt på att Råbockarna är så håriga på hornen, måste ta en titt på dom som är hemma runt knuten.

Kenneth
Svar från Lena Holm 2015-02-22 15:29
Hej Kenneth,
jag har många bilder på råbockar från den här tiden på året och riktigt håriga horn burkar de ha. Jag har dagen till ära helt nyputsade fönster så det blev kanske lite extra lyster på grönsiskorna.
Hälsningar Lena
Härliga bilder. Råbocken verkar inte särskilt rädd av sig. Den sista bilden med ert hus i ögat är fin.
Här kommer rådjuren på kvällarna och mumsar i sig det som fåglarna spillt under dagen
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-02-22 15:26
Tack Marianne,
det är väl ett typiskt förortsrådjur som går runt från den ena trädgården till den andra och smakar av vad som finns av fågelmat och äpplen. Hans flickvänner var på besök igår, tre stycken.
Hälsningar Lena
Trevliga gäster i trädgården och fina bilder på dessa gäster.
Fick besök av dessa i går jag också, tittade ut och det såg ut som om hela gräsmattan rörde på sig innan jag fick in fokus och såg att det var möngder av fåglar.
Frun till din bock var här i morse. ;)
Svar från Lena Holm 2015-02-22 15:24
Tack Margareta,
vi hade tre getter i trädgården i går så bocken har nog en del flickvänner helt nära. Det är full fart på fåglarna nu och de håller på med mer än att äta kan man höra om man går ut.
Hälsningar Lena
Hej! Lena. Trevligt med Siskorna! Man ser dom allt för sällan tycker jag.. Jag förknippar dom mer med vårvintern lite längre fram, gärna i mars. Hoppas dom dyker upp lite mer då. Hade en större flock här för ett par månader sen i värsta snöslaskväder, vore trevligt att få se dom i lite bättre fotoväder.. Grönsiska tycker jag är en fågel jag sett mindre och mindre genom åren, hoppas det är en slump..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-02-24 07:41
Hej Jan,
jag blev lite förvånad over siskorna men de brukar dyka upp på vårvintern, oftast senare men allt verkar lite rubbat.
Hälsningar Lena
Alltid trevligt att få besök av fåglar man inte sett på ett tag.
Råbocken var verkligen närgången. Har några här bakom också men dom smyger mest på nätterna så inga bilder ännu på dom.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-02-24 07:57
Tack Ing-Marie,
dessa rådjur kommer nog förbi mest på dagtid då vi är på jobbet. Det marker man direkt om man är hemma en dag. På helgerna ser vi dem ofta men det är sällan jag är så beredd med kameran som jag var denna gang.
Hälsningar Lena
Vilka färgklickar och vilka kanonbilder! Härligt nära på rådjuret speciellt!
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2015-02-24 07:59
Tack Mikael,
den kom in väldigt nära köksfönstret och stod sedan där en stund.
Hälsningar Lena
Du har nästan alltid en massa trevliga djur- och fågelbilder, fina att se. Önskar dig en fin vecka!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-02-24 08:00
Tack Bjorn,
det är de motiv som jag helst fångar på bild och jag vet ungefär var jag ska "leta" efter mina favorite. Just dessa var ju utanför köket så det var en liten ansträngning.
Hälsningar Lena
Jag har svårt finna ord för dina bilder på rådjuret.
Var det nära de är så skygga om jag minns rätt.
Dessa fåglar har fått en sjukdom läste jag.
Söta fina är de.
Naturen ger oss mycket.///Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-02-24 08:02
Tack Gun-Inger,
rådjuren är lite försiktiga med när de märker att det är lugnt I trädgården kommer de väldigt nära. VI har dem regelbundet utanför köksfönstret men det är inte så ofta jag är beredd med kameran som jag var nu. De kommer nog oftast dit när vi inte är hemma för vi har alltid färska spar.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder på råbocken. Så nära du kom! Grönsiskorna är också jättefina och jag gillar särskilt den första där de sitter precis ovanför varandra bland grenarna med lite snö.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2015-02-25 18:53
Tack Bjarne,
rådjuret var ca 10 m från köksfönstret och jag hade ett fast 300 mm på kameran. Då blir det närbilder. Bonus på första bilden var att få två fåglar som satt på samma nivå så det gick att få någorlunda fokus på båda.
Hälsningar Lena