En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tidiga vårtecken och några bilder som blev över

Helgens besök vid Råstasjön blev ju inte bara hägrar utan vi mötte också en rödhake som gärna poserade för fotografen, precis vid stigen.  

De flesta som var där letade vattenrall på denna plats (den var där och vände rumpan till), men jag kunde ju inte motstå när en rödhake i princip sätter sej i bildfältet.

Gärdsmygen höll däremot avståndet med god marginal och satt stilla ungefär 3 x 2 sekunder.

Min favoritgås kom förstås och hälsade, fick lite smaskens och lät sej villigt fotograferas.

Den stora svanfamiljen har flyttat med den var fortfarande några kanadagäss kvar och hybriden. Lite fundersam över vad de ska leva av...gräsmattorna är snötäckta.

Den visade också upp sej i all sin prakt ute vid iskanten. Men det här var ju inga vårtecken direkt...

Men vad tror ni om denna? Gräsänder kanske gör det lite när andan faller in, men det känns ändå som lite i tidigaste laget. 

Den här blåmesen är minsann också tidigt ute när den spanar in denna etta vid Fyrisån. Fast den kunde inte riktigt förstå allt ståhej med alla fotografer och folk med kikare som stod längs ån. Det var visst någon liten and med gula kinder som de var ute efter. I morse vilade den, på fel sida om ån dessutom.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-01-19 20:28 | Läst 2542 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Rödhaken är alltid favorit hos mig. Vacker och nyfiken och lite längre fram på säsongen en uthållig sångare..
Medan jag kommer ihåg, jag hittade en otrolig fin dykfilm på Netflix när jag var i Korsheden senast och såg den färdig i går, Bläckfisken och jag heter den. Tror den är ganska ny, gjord 2020. En och en halv timme ren njutning, se den om ni inte sett den redan! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-01-19 20:49
Tack Björn,
jag tror att jag rekommenderade den filmen till dej i en bloggkommentar då det handlade om att besöka samma plats gång på gång och upptäcka nya detaljer. Men jag skrev "My Octopus Teacher", som är den engelska titeln. Det är en helt underbar film och den killen fridyker dessutom (men det var nog någon dykande filmare med ibland).
Hälsningar Lena
Khalad 2021-01-19 21:18
Alltså, det var ju roligt. När jag i Korsheden skulle se om jag hittade något på Netflix kom jag ihåg att någon gett mig en filmrekommendation på bloggen men jag kom inte ihåg vem och inte exakt när (och inte vilken film det var - så är det att vara 80.....) så jag bläddrade lite på måfå och hittade denna. Undrar om jag ändå hade din rekommendation i i huvudet? Den filmen var bra på många sätt, fotografiskt väldigt njutbar! Tack för tipset, det funkade trots glömskan!
Så vackra bilder på fåglarna! Speciellt imponerad är jag av bilderna på rödhaken, (en favoritfågel), riktigt fint! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2021-01-20 07:17
Tack Tommy,
ibland stöter man på en rödhake som är så här fotovillig. Det har faktiskt hänt även med en gärdsmyg vid just denna plats. De blir nog vana vid folk för så många stannar här och letar/tittar på rallen.
Hälsningar Lena
Fina bilder på rödhaken med bra skärpa. Såg också älskade gräsänder i förra veckan, ritualen började med massvis med nickade, det var väl ett accepterande i enlighet med #metoo. Hybriden börjar väl känna igen dig, vill kanske följa med hem?
Svar från Lena Holm 2021-01-20 07:20
Tack Peter,
jag har sett gräsänder som påbörjar nickandet tidigare i vinter men det här är första akten som såg ut att fullbordas. Jag tror att om jag tar med ett sittunderlag och sitter ner med hybriden och lite mat så skulle den nog nästintill försöka "sitta i knät".
Hälsningar Lena
Några guldkorn bland bilderna som blev över..Rödhaken går alltid hem och den blåhuvade holksmygaren är ju trevligt också..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-01-20 07:21
Tack Gunte,
rödhake så här nära är ju alltid kul. Det blir enorm skillnad på kvalité när man är riktigt nära. Blåmesen är en av våra vackraste fåglar tycker jag, trots att den är vanlig.
Hälsningar Lena
Fina bilder, särskilt öppningsbilden på rödhaken. Gärdsmygen är en fin liten krabat också. Gåsen som står och "viftar" med vingarna är också en läcker bild.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-01-20 07:23
Tack Bjarne,
rödhaken var så nära och satt stilla länge på olika grenar. Jag valde två bilder av flera andra fina. Det blir skillnad i kvalité när man är riktigt nära. Gärdsmygen bjöd inte alls på det.
Hälsningar Lena
Rödhaken är alltid fin, och oftast ganska så fotovänlig vilket är riktigt kul :)
Gärdsmygen påminner ju om kungsfågeln, dvs den sitter knappt still någon gång hehe.

Fina bilder på fåglarna, :-)
Svar från Lena Holm 2021-01-21 07:02
Tack Joakim,
jag mötte en annan rödhake i går och den poserade också väldigt fint, men jag spar den så länge. Kungsfågel ligger högt upp på min önskelista. Jag har bara hittat den en gång men då kom den så nära att den hoppade runt mina fötter.
Hälsningar Lena
Väldigt vackert på rödhaken i första med snön. Riktigt fin. Kul att se gåsen igen. Ja det är nog tufft för dem att hitta mat. Hoppas fler har med sig lite mat.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-01-21 07:05
Tack Johnny,
de matar ju hägrarna men antagligen inte änder och gäss som inte flyttat. Rödhaken poserade väldigt fint men rallen var lurig och även om den visade sej blev det bara bilder från konstiga vinklar eller med något i vägen. men nu kommer den i alla fall fram ibland.
Hälsningar Lena
Åh vad mycket fågelliv. Vackert på rödhake..å blåmes är ju för söt ( borde blivit sverige fågel 😊 ) och hybriden är verkligen speciell med sitt ansikte
Svar från Lena Holm 2021-01-21 07:06
Tack Nini,
jag håller med om att blåmesen borde blivit Sverige fågeln, jag röstade för det. Den har ju rätt färg och en underbar attityd.
Hälsningar Lena
Trevligt att det är en 'rall' tillbaks där igen, annars verkar det se ut som det brukar göra med arterna där! Och 'halvtama' brukar dom ju också vara.. kan nog bli ett besök nån vardag i februari, då är det nog minst med folk också.. Här har det varit 'brist' på Rödhakar hela hösten och även nuvarande vinter!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2021-01-21 07:08
Tack Jan,
rallen har ju varit där ett tag enligt artportalen men jag har inte sett den förrän nu. Det är dessutom två, men vi såg en denna gång. Det blev inte några bilder värda att visa men kul att den är där i alla fall. Jag mötte en annan rödhake igår, helt oväntat. Den poserade också otroligt fint så den kommer väl så i ett inlägg någon gång.
Hälsningar Lena
Som vanligt bjuder du på fina och omväxlande bilder på både små och större fåglar och min favorit blir Rödhaken.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-01-21 07:00
Tack Stig,
i går mötte jag en till helt underbar rödhake som poserade så fint flera gånger, men jag spar den ett tag så det inte blir så tjatigt.
Hälsningar Lena