En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tustna revisited

I mitten av september tillbringade vi en vecka på ön Tustna som ligger mellan Kristiansund och Trondheim. Vår dykbåt låg i en hamn där det fortfarande bedrevs en del småskaligt fiske.

I gryningsljuset lägger båten Flink ut för att vittja krabbtinor. En mans besättning och en äldre man (möjligen pappa) som hjälper till på kajen.

Den här dagen fick båten Flink följe av ett 50-tal delfiner ute i fjorden. Något som dess skeppare aldrig upplevt förut trots att han växt upp här. Gissa om vi spanade efter delfiner påföljande dagar...

En liten rundlagd hund i sina bästa år huserade också på kajen. Den lade ner mycket kraft på att skälla ut dykare. Här har den dock hittat betet till krabburarna.

När vi gav oss ut mer vår dykbåt denna morgon kom ett gäng skrakar. Det skulle kunna vara småskrake, men jag vet inte vad jag ska titta efter för att försäkra mej om det. Lokalen kan dock stämma. 

Ejdrarna kom betydligt närmare båten och hade inte så bråttom.

Vattnet var fascinerande blågrönt och nära ytan var det gott om småfisk.

Tare i solsken.

Vi hade fantastiskt väder i början på veckan och lunchen denna dag avslutades med vila i solen. Notera dock att en person badar...riktigt så varmt var det inte (absolut inte i vattnet).

Mellan dyk ska man äta och vila....

Innan vi kom iland denna dag hade vi dessutom haft fyra möten med havsörn. Så nära Skandinaviska örnar har jag aldrig varit. Även om bilden är beskuren så var det fantastiska ögonblick. Vår sena semestervecka började riktigt bra.

Hälsningar Lena (som dyker i arkivet)

Inlagt 2015-01-21 20:37 | Läst 3606 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Underbara bilder! Tack för pånyttfött hopp om en sommar på andra sidan mörkret och snön! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2015-01-22 19:26
Tack Tommy,
ändå är det sensommarbilder, från mitten av september, men det var superfint några dagar.
Hälsningar Lena
Jag blir helt mållös. Vilka upplevelser :) /Frode
Svar från Lena Holm 2015-01-22 19:28
Tack Frode,
jag vet att du har upplevt mycket :-) Men det var fint på Tustna och det gäller helheten, både under och ovan ytan samt i luften.
Hälsningar Lena
Fantastisk vackra bilder både över och under ytan!
Min favorit idag blir nr 9 med bryggan och bergen i bakgrunden!
/Niklas
Svar från Lena Holm 2015-01-22 19:29
Tack Niklas,
den lunchen på bryggan kommer vi inte att glömma, det var nästan för bra för att vara sant. Vi hade dessutom två örnmöten vid den ön.
Hälsningar Lena
Kul att se bilderna och ditt berättande. Du börjar några meter upp på land, arbetar dig sakta ner mot ytan, försvinner under ytan ett ögonblick, tar dig sedan upp på land igen och avslutar med rovfisken i luften, kul:) Härlig småskalig miljö i ett mäktigt landskap.
Ingemar Svensson 2015-01-21 22:44
Rovfågeln skall det naturligtvis vara:)
Svar från Lena Holm 2015-01-22 19:33
Tack Ingemar!
Jag kan ju bara skratta åt att du rättade till den felskrivningen. Tustna bjöd på allt, både på land, i vattenbrynet, under ytan och i luften. Vi har fantastisk natur i Skandinavien och vi ska vara evigt tacksamma för att vi kan röra oss så fritt i den (även om allemansrätten inte alls är densamma i Norge).
Hälsningar Lena
Härliga bilder Avslappad när man vilar på bryggan Min favorit blir den sista bilden på Havsörnen Snyggt Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-01-22 19:41
Tack Gert,
jag kan förstå ditt val av favorit. Jag njöt verkligen de gånger de stora fåglarna kom riktigt nära. Det var inte någon matning eller liknande utan de bara fanns där och verkade komma för att spana av läget.
Hälsningar Lena
Hej! Lena Trevligt att se bilderna denna mörka årstid.. För mig är det Småskrake du har på bilden, tycker mig se att dessa är lite "uppnästa", fast näbben då.. ses bäst på 3:e och 4:e individen tycker jag. Så brukar inte Storskrake se ut, deras näbbar går lite mer rakt och nedåt, Och "Adam" är uppe ser jag också, trevligt!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-01-22 19:47
Tack Jan,
jag fick det till att det var småskrake genom att titta på flera bilder och sedan läsa om deras utbredning geografiskt, kul att du kan verifiera det. Vi fick både fågel, fisk och mitt- e-mellan på denna resa.
Hälsningar Lena
Det ser så fantastiskt fint och skönt ut på dina bilder, både ovanför, på och i havet! Och sol och nästan vindstilla. Väldigt fina bilder att njuta av på många sätt!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-01-22 19:49
Tack Björn,
det var en mycket fin vecka även om vädret varierade en del. De första dagarna var det sol och vindstilla, helt perfekt dykväder och vi njöt ohämmat.
Hälsningar Lena
Ännu ett trevligt resereportage!
Hoppas det kommer mera
Svar från Lena Holm 2015-01-22 19:50
Tack Bengt,
jag har en hel del bilder och eftersom jag inte nyproducerar så mycket nu blir det nog fler inlägg. Det var en helt magisk vecka.
Hälsningar Lena
De har en del örnar där i Norge, såg det bl.a. då jag åkte med Hurtigruten.
Ser att ni hade en fin vistelse under den resan, fina bilder och kul att få följa med ner under ytan också.
Ser skönt avslappnat ut där på bryggan och den lilla trinda hunden var söt.
Svar från Lena Holm 2015-01-22 19:53
Tack Margareta,
Norge har väldigt mycket att bjuda på och just Tustna i september var en höjdare, både dykning och naturupplevelser. Den lilla hunden bestämde på kajen och skällde på oss dykare för att vi inkräktade, men om man satte sej på huk och gav den kli på magen blev det en helt annan ton.
Hälsningar Lena
Medan Jonen min ser deckare ser jag också något spännande som
du vet jag tycker det är se när du dyker ...känner ingen annan som gör det.
Denna dag måste varit härlig även ovanför vattnet.
Ger längtan till sommaren. Intressanta bilder.
///Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-01-29 20:30
Tack Gun-Inger,
det här var en fantastisk dag när vi fick möta havsörnarna på nära håll. Vi såg en hel del kul under ytan också, som t ex bläckfisk, men det hade jag med i ett tidigare inlägg. Den här gången ville jag visa lite mer av vad som händer före och efter dyken, samt hur det kan vara på en dyksemester i Norge.
Hälsningar Lena