En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Två svarta och en gul

En kollega till mej ville gärna ha några bilder på sin nya hund Bono. Han är en jaktlabrador som har två äldre kompisar som jag redan fotat vid flera tillfällen och som dessutom varit modeller i både press och på en doktorsavhandling. Om lilla Bono skulle kunna hävda sej som modell var det hög tid att börja nu... så vi bokade en fotosession.

Det blev många bilder vid stenmuren, såväl porträtt som helfigur och Bono, som trots att han bara är ca sex månader, höll ut och satt vackert stilla enligt mattes order. Jag visar bara en bråkdel av alla de fina bilder han ställde upp på.

Men, det är ju en unghund trots allt...

" - Uuuääähh... så tråkigt det här blev....jag  bara somnar av tristess och värme...."

" - Matte, jag är djupt besviken på dej. Jag trodde vi skulle få ha lite kul när vi åkte på utflykt allihopa."

OK! Matte ville också ha bilder på den gula labradoren Specs i gul stubbåker, för färgerna stämde så bra ihop. Specs har varit med i min blogg tidigare t ex då han mötte den lilla goldenvalpen Kelly (se länk nedan). 

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/kellie-moter-specs.htm

Nu fick alla tre hundarna rusa runt som de ville på en stubbåker och jag fotade lite allt möjligt med 70-200. Solen sken från en nästan molnfri himmel och ljuset var lite väl skarpt. Den svarta valpen gjorde förstås sitt yttersta i jakten på sina två äldre kompisar. 

En tackling från sidan.

" - Yiiihaaa!!! Det här var bättre, full fart!"

" - Nu hugger jag dej snart, tro inte att du kan komma undan!"

Matte försöker styra upp lite för vi ville gärna ha alla tre hundarna med på samma bild och det såg inte ut att lyckas när de bara gjorde som de ville och flängde hit och dit. Det här är dock väldigt lydiga hundar, vilket gör det ett nöja att fota dem.

I väntan på startskottet dvs att matte, som står bakom mej, kallar in.

Man hinner inte uppfatta att de ser så vilda och galna ut när det kommer springande. Det är ju bara tre snälla och gosiga labradorer, inga vilddjur. 

" - Jag vinner, jag vinner...pust..!"

" - JAG VANN!!! JAG VANN! Målfoto!!! Hallå fotografen! Det måste ju finnas ett målfoto!"  

Den lille svarte var i det närmaste outtröttlig trots värmen.

Helt galna ser det ut som. 

Det blev lite jobbigt efter en stund och, som sagt, det var varmt. Den lille hade hittat något läckert på åkern som han helst ville ha för sej själv. 

Vad gör en labrador som hittat något snuskigt? Jo, rullar sej i det såklart. Det här var något riktigt mysigt som krävde flera varv på marken.

" - Sa du nåt matte?"

" - Hmmm, det går kanske att äta det här också...jag måste smaka..." 

I det här läget avbröt matte för att kolla vad det var. En död råtta, platt och tack och lov ganska torkad. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-08-22 11:04 | Läst 4237 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Var tvungen att kolla in länken till din andra blogg först, så fina bilder 😊

Och den här bloggen, så vackra bilder 🤩🐕
Särskilt bild nr 1 & 4.

Och jag som precis har sålt alla mina porträtt objektiv 🤔
Svar från Lena Holm 2020-08-22 12:17
Tack Joakim,
ettan och fyran är mina favoriter också. Till slut blev det väldigt lång tunga på den unga hunden, fast vi var i skuggan när vi tog porträtten.
Vadå porträttobjektiv. Jag använde ett 70-200 till dessa bilder, även porträtten. Det är visserligen ett väldigt bra 70-200 (ett av mina bästa objektiv), men man får också ett lämpligt avstånd till hunden/hundarna tycker jag.
Hälsningar Lena
Joakim88 2020-08-22 16:49
Jojo tänkte mer på de så kallade fasta "porträtt objektiven"
Men visst 70-200 är ju ett bra allround objektiv, ser man ju här 😎👍
Svar från Lena Holm 2020-08-22 20:28
Jag har ett 50 mm 1,2 men det skulle jag aldrig välja för hundporträtt. Man måste ha minst bländare 5,6 för att få lite skärpa på nosen om ögonen är skarpa. Hundens ägare vill helst att hela huvudet ska vara skarpt. Dessutom blir det bättre bilder om man inte är för nära hunden. Om det inte är ens egen blir det ofta väldigt konstlat och påtvingat när man är mitt framför en hund med kameran. Bättre med lite distans och det konstnärliga finliret kan man nog bara hålla på med om det är ens egen jycke.
Hälsningar Lena
:), kul serie. Är det samma plats som hararna? Men troligen inte fotograferade samtidigt. Många fina bilder, möjligt att muren är en aning för mycket i skärpa (för nära) på 1-3,? 4an är ju så fin och många med spring i benen ute på åkern. Kul där den rullar sig, även de bilder där de ser helt galna ut
Svar från Lena Holm 2020-08-22 20:43
Tack Peter,
nej det är inte samma plats som hararna. Det finns stubbåker överallt runt oss just nu så det är bara att välja närmaste. Jag kan hålla med om Bono skulle ha suttit lite längre från muren men det var en kompromiss med solen/skuggan. Jag har några bilder med bländare 2,8 då muren är perfekt i bakgrunden men då blir ju nosen alltför oskarp på en så pass stor hund.
Hälsningar Lena
Ett härligt hundinlägg! Jag tänkte svart hund i starkt solsken det blir knepigt. Men det här blev riktigt bra!
Svar från Lena Holm 2020-08-22 20:45
Tack Ragnar,
vi fotade de första porträtten i skugga just för att svart hund i sol är knepigt. När de sedan fick leka fritt i solen har jag fått dra i spakarna i lightroom. Svart hund i sol är inte optimalt.
Hälsningar Lena
😁 skrattar så jag vrider mig för det är färskt i minnet mina pärons labbe (springer nu regnbågshimlen)
Precis så här är dom.
Svar från Lena Holm 2020-08-22 20:47
Tack Nini,
de är så underbara när de springer runt och bara är "halvgalna" och jag älskar att fota dessa hundar. Jag har själv haft både flat coated och labrador men tiden räcker inte riktigt till för att ha egen hund just nu.
Hälsningar Lena
Fina vovvar, och bilder! När jag köpte mitt 500 mm (2007) övade jag med att försöka fota vår labrador, när han kom springande emot ...
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-08-22 20:49
Tack Håkan,
inser utmaningen i den övningen. Ett 70-200 är mer praktiskt är ett fast 500 men det vet du säkert vid det här laget. Men det är kul att fota dessa levnadsglada hundar.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jeg kan godt forstå, at du får sådanne henvendelser/anmodninger om at fotografere hunde. Super fotos.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-08-23 17:13
Tack Erik,
jag tycker ju också att det är kul med hundar och både titta på dem och fota dem "in action".
Hälsningar Lena
HELT fantastiska bilder , helt perfekta med fokuset oxå och mäkta impad av den med alla 3 på och alla är i fint fokus , förövrigt min favoritbild av alla , FAST alla är underbara :) Och tack för du meddela mej och ett härligt blogg inlägg :)
Svar från Lena Holm 2020-08-23 17:16
Tack Jenna,
för din otroligt positiva kommentar. Det blev förstås väldigt mycket bilder och jag har valt några av de jag tyckte bäst om. Många åkte också direkt i papperskorgen. Genom att sätta hundarna på rad kan man få skärpa på alla tre då de förhoppningsvis ger sej iväg samtidigt. Ville, den äldsta svarta sprang dock ut ur bildfältet efter ett tag. Det blir bäst då de precis startat.
Hälsningar Lena
Härliga hundbilder, snygga porträtt och glada spring- och lekbilder. Verkar vara trevliga hundar verkligen!
Och det är alltid grad av kompromiss när det gäller skärpedjupet, personligen tycker jag att det ser trevligare ut när hela huvudet är i fokus.
Ha det//GöranR
Svar från Lena Holm 2020-08-23 17:21
Tack Göran,
det är här supertrevliga hundar och mycket tacksamma att fota. Jag vill gärna ha viss skärpa även på nosen då ögonen är skarpa och det kräver bländare 5,6 eller 8 när hundarna är så pass stora.
Hälsningar Lena
Oj vilket fart och fläkt här var. Fantastiska bilder med fina och roliga uttryck på hundarna..Och skärpa som inte går att klaga på.
Bild 7 fick tankarna till nån gammal målning av Hubertusjakt..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-08-23 17:24
Tack Gunte,
det här är fartfyllda hundar som är mycket trevliga att fota. De är jakthundar (den lille ska bli så småningom) men inte direkt Hubertus.
Hälsningar Lena
Vilken underbar serie på hundarna! Snyggt när de kommer tre på rad samtidigt.
Väldigt fina hundar. Och mycket fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-08-25 18:17
Tack Johnny,
hundarnas matte blev mycket nöjd, men det är också hon som tränat dem och gjort dem så harmoniska och lätta att "jobba med".
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder på dessa vackra hundar! Något jag särskilt tänker på är hur tungorna hänger på olika sätt i flera av bilderna.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-08-25 18:19
Tack Bjarne,
när det är så här pass varmt blir tungorna väldigt långa efter några löprundor. Det är ju i princip enda sättet för dem att göra sej av med värme. När de springer far tungan runt så det ser lite dråpligt ut ibland. Det kan också stänka saliv om dem.
Hälsningar Lena