En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tysslinge

Nina påminde mej om att det är så här års man ska åka till Tysslinge och titta på sångsvanar. Denna gång hade jag bestämt mej för att övernatta för att få både en solnedgång och en soluppgång. Vädret såg lovande ut mitt i veckan och jag tog en semesterdag från "lunch till lunch". Bilden ovan är tagen några kilometer från Tysslinge naturcenter, som egentligen ligger i Rånnesta.

Solen strålade med det var kallt. Det låg is på vattnet, samt snö i skogen och på skuggiga platser.

Framme vid naturcentret gick jag in i den stora byggnaden där det finns bl a café. Insåg när jag kom in att det varit en gammal ladugård och en del av inredningen fanns kvar, samt kotavlor över "foderbordet". Här pågick också en utställning med akvareller av Stefan Gunnarsson, som nog är mest känd för sina sångsvanar, men som även målar andra fåglar. Vi har sett hans svanar på ett annat ställe men då var alla sålda. Nu slog jag till och tog en av de höga rektangulära bilderna som sitter på kortväggen.

På väggen utanför var det holkutställning. Specialdesignade holkar för alla möjliga  fåglar samt fladdermöss, fjärilar och humlor längst till höger. Men det var ju sångsvanar jag kommit hit för och jag gick vidare mot den kakafoni av "svanesång" som jag hörde en bit bort.

När jag kom ner mot matningen kom ett äldre par med en hund. Mannen väntade med hunden en bit från fåglarna, medans hans sällskap gick ner med en kikare och räknade svanar. Jag fick en känsla av att de nog kommer hit ganska ofta och hade en rutin.

Sångsvanarna gör verkligen skäl för namnet och de trumpetade högljutt när jag kom ner till fältet där de får mat. Ovanligt få svanar har anlänt än så länge, bara 121 hade räknats in denna dag, men det är mer än tillräckligt om man vill fota dem. Man spekulerar i om det är kylan som gjort att de ännu inte anlänt i de mängder som normalt brukar finnas här så här års.

De har en typ av dansritual med ljudlig sång, sträckta halsar och vingflaxande. De gör det tillsammans i grupp. När ett par börjar hakar några andra på, men det var inte helt ovanligt att någon inte gillade alla i sällskapet och högg till mitt i dansen.

Det var flera som fick sej ett rejält nyp, även om det nog mest resulterade i en näbb full med förlorade fjädrar.

Det här ser ut som "gåsmarch" tycker jag, men svanarna hade också ett sätt att stega runt och flaxa med vingarna. Svanen längst bak gör nu ett smygande utfall.

Det här är samma gäng några ögonblick senare. De två längst fram ser ju ut att bara ha ögon för varandra, frågan är och det är en svartsjuk fågel som passar på att hugga i ryggen (eller bara en mänsklig tolkning).

En och annan svan anlände men det var inga stora grupper som kom inflygande medan jag stod där. Kanske är det en trånande partner nere i högra hörnet...

Det kom däremot en hel del gäss, gräsänder och en stor flock kajor. Finns det mat så finns det matgäster. En ensam trana passerade också, men den landade inte. Lite senare hörde vi dock ett tranpar på håll.

Även om solen faktiskt värmde blåste det iskalla vindar och det blev väldigt kallt att stå stilla. Jag hade ju ambitionen att stanna kvar till solen gått ner, men var tvungen att ta en rask promenad, med fotoryggsäcken på, för att få upp en gnutta värme. Svanarna skulle ju inte dra medan jag var borta. 

Förutom att äta och vila passar svanarna på att dricka. De har inte särskilt höga krav på vattenkvalitén.

Solen sjönk allt närmare horistonten och ljuset blev varmare (jag kallare). Det här var ju vad jag hade kommit för. Stora vita vingar i motljus.

Vinden fick fjädrarna att blåsa upp runt rumpan på fåglarna, men de verkade inte särskilt generade över det.

En del tog verkligen i från tårna och för en gångs skull var det inte en svanhals "i vägen". Trots att det inte var så många svanar var det svårt att få till bilder utan alltför många störande huvuden eller rumpor mitt i huvudmotivet. 

En till svan glider in och landar bland sina kompisar. 

Gässen gjorde också en del väsen av sej och även en gås kan ju vara praktfull i motljus.

I de sista solstrålarna blev den blöta marken till guld och jag fångade en sista praktfull svan på bild. Jag kan också meddela att ögonautofokus inte är lämpligt i en sån här samling av fåglar, men det hade jag inte förväntat mej heller. Här fick jag förlita mej till gamla hederliga metoder att få skärpa på rätt fågel. 

Solen gick ner och jag tvingade mej att vara kvar en halvtimme för att se om det skulle bli några fina färger på himlen. Men det var för lite moln. Jag missade också att det var norrsken på natten. Jag skulle ju upp före soluppgången och kröp under täcket rätt tidigt.

Hej så länge och trevlig helg allihopa,

Lena

Inlagt 2023-03-17 17:12 | Läst 291 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Perfekt ljus och exponering gör en härlig bildserie med diverse känslor på dansbanan, både kärlek och avund.
Har sett många sångsvanar men aldrig sett dem dansa som här.
Svar från Lena Holm 2023-03-18 09:28
Tack Stefan,
det här beteendena verkar vara något som de gör i större samlingar och de triggar absolut varandra. Par som flyger tillsammans gör kanske bara den fina gesten som Björn visade i sin blogg. Alla bilderna är rejält underexponerade för att inte bränna ut de stora vita fåglarna.
Hälsningar Lena
Fina bilder på vår nationalfågel (Finlands alltså). Bilden på den ensamma landande svanen är min favorit.

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2023-03-18 09:30
Tack Tommy,
jag visste inte att det var Finlands nationalfågel. De är pampiga när de kommer flygande. Det var inte så många chanser på ensam flygande svan men det går ju så pass sakta att man få många chanser att sätta en bild.
Hälsningar Lena
Så roligt att se alla dina fina bilder och läsa din berättelse!
Tysslingen har jag aldrig besökt!
//Lola
Svar från Lena Holm 2023-03-18 09:32
Tack Lola,
TYsslinge ligger utanför Örebro och är ett eldorado för sångsvanar den här tiden ungefär. Det kommer också mycke vadare senare men jag tror avstånden blir ganska långa. Det finns ett jättefint torn, café och toaletter mm så om du har vägarna förbi är det värt ett besök.
Hälsningar Lena
Vad fint! Flera extra bra bilder (gillar motljus..) Fotade också en del Sångsvanar vid matningen vid Norrström i förrgår, där hade ditt AF fått bekänna färg, jisses vad mycket fåglar som flög runt hur som helst! Var även vid Isbladskärret igår i det fina vädret, och isen ligger fortfarande.. Fanns några orädda Sångsvanar vid inloppet till kanalen och vid Isbladsviken, som det ofta gör. Ett Grågåspar sågs också! Hägrarna i sina bon var väl lika många som innan 'snödumpen' för nån vecka sen..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-03-18 09:34
Tack Jan,
motljus är speciellt och jag gillar det varma ljuset man får. Bilderna är rejält underexponerade för att inte bränna ut de vita fåglarna. Jag har inte varit vid matningen i Stockholm ännu men om det blir en solig dag kanske jag måste ta mej dit lagom till när solen börjar ligga lite lågt.
Hälsningar Lena
Hej Lena - Ett innehållsrikt blogginlägg med vackra bilder och text - tack.
Min fru såg ett gäng här häromdagen som säkert skulle komma fram till dig. Danmark och Tyskland skulle ha de största övervintringsområdena.
Klip fra Dansk Ornitoligisk Forening":
"I Danmark er arten genindvandret i 2002, og en mindre ynglebestand har nu etableret sig i Himmerland med ca. 10 – 12 par årligt og god ynglesucces".
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-03-18 09:36
Tack Erik,
det kan mycket väl vara svanarna som din fru såg som nu har mellanlandat för att äta och vila vid Tysslinge. Det brukar vara tusentals som passerar även om det inte varit någon riktigt stor rusch ännu i år. Trevligt att ni också har några par i Danmark. Sångsvanarna har ökat i Sverige och man ser dem nu ganska ofta.
Hälsningar Lena
Vilken underbar naturupplevelse, jag ska åka till en plats imorgon kanske och se om jag hittar några sångsvanar. Tror dock inte att vädret skulle vara något vidare häromkring. -Mycket fina bilder!
Svar från Lena Holm 2023-03-18 09:37
Tack Morgan,
jag tog ledigt med mycket kort varsel för det skulle bli två dagar med fint väder. Det hade inte alls varit lika fint att åka när det blev helg och då kunde jag dessutom inte. Lycka till med turen.
Hälsningar Lena
Kul med en fototur. Fina bilder (man undrar ju om du har ögonfokus), snyggt med ljuset igenom vingarna. Kommer att tänka på när jag bodde i Kungsbacka och svanarna övernattade på fälten i närheten, det var en imponerande syn att se alla svanarna landa på kvällen och sedan lyfta på morgonen i soluppgången
Svar från Lena Holm 2023-03-18 10:34
Tack Peter,
som jag skrev så var det inte lämpligt med ögonautofokus bland svanarna när de dansade, men jag har fler bilder på när de kommer inflygande morgonen därpå och då fungerade det utmärkt. Svanarna var ju ändå inte något direkt problem att fokusera på. Både storleken och hastigheten gör ju att de är tämligen lättfotograferade.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder från Tysslingen och puffbilden är extra snygg med motljuset! Tysslingen har jag ju varit till några gånger men tyvärr flera år sen nu. Motljuset på seneftermiddagen är jättefint! Tur att du var där nu i veckan, till helgen verkar det bli mulet! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-03-18 10:36
Tack Björn,
jag såg att det skulle bli fint väder ett par dagar och eftersom jag inte hade undervisning eller något viktig bokat på jobbet kunde jag ta semester från lunch till lunch. Jag behövde dock vara tillbaka till 13:00 på torsdagen men det var inte ett problem för när solen väl gått upp stannar man ju inte så länge. Det är solnedgången som blir finast på det ställe jag stod.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder och texter!

Jag gillade särskilt första bilden med inflygande svan. Aerodynamiken känns så spännande. Vingarna framåt. Ekipaget närmar sig stallgränsen (alltså läget då ett flygplan med hög anfallsvinkel och låg fart överstegrar och viker sig). Det blir en snygg touchdown här.
Svar från Lena Holm 2023-03-18 09:27
Tack Måns,
jag gillar att fota fåglar när de kommer in för landning för de visar ofta upp vingarna mycket fint då och de bromsar dessutom in så man lättare kan fånga förloppet (inte småfåglarna dock). Här var det ingen ide att ta med där de landade för det var så många fåglar i vägen.
Hälsningar Lena
Kul att se dessa härliga bilder från Tysslinge! En plats som för mig blivit känd genom JP Lahall. Bilderna på svanarna med vingarna är extra fina, precis som du själv är inne på.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-03-18 09:24
Tack Bjarne,
han var där i solnedgången med en kvinna som jag tror gick en kurs eller liknande. På morgonen kom de inte. Hon var inte svensk och jag uppfattade det som att hon tyckte det var väldigt kallt.
Hälsningar Lena
Riktigt kul och fina bilder och dom med guldglöd framåt kvällen går inte av för hackor..
Holkutställning ? flyttar det inte in någon på vårkanten ?
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-03-21 20:48
Tack Gunte,
tja, det är möjligt att någon liten fågel flyttar in men jag tror inte slagugglan tar sin bostad i besittning på den väggen. Det var bilderna med kvällssol som blev finast från denna tur.
Hälsningar Lena
Härliga bilder!!!! Fjädrarna framträder så vackert i motljus. Roligt också att se dem "dansa" och bråka för det blir trevligt med lite action i bilderna.
Det lär vara fler sångsvanar på norrut för här i östra Blekinge går stora flockar på fälten och fyller på energi inför fortsatt resa.
Hälsningar Christina
Svar från Lena Holm 2023-03-21 20:49
Tack Christina,
fint att svanarna är på väg norrut och det ökar antagligen med fåglar vid Tysslinge dagligen. Jag vill gärna ha lite action i mina bilder och helst sånt som speglar deras beteenden.
Hälsningar Lena
Härliga bilder Lena! Nu har jag även kikat och läst ettan. Helt plötsligt är jag aktiv inom så mycket så jag inte riktigt hinner med som förut, haha..men det är väl bra. Var orolig att bli för ensam då yngsta dotter flyttade (vi umgicks mycket ute i naturen och i stugan) Därav alla klubbar mm..och nu hinner jag knappt med. Så kan det bli :-) / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-03-21 20:51
Tack Nina,
det låter väl toppen att du har en massa trevliga aktiviteter och det blir ju en hel del bilder också. För mej så var det kvällen med solnedgången som gav de bästa bilderna och jag tog ju ledigt bara för att det skulle bli sol.
Hälsningar Lena
Många inspirerande bilder i härligt kvällsljus. Det verkar att våren dröjer i år... Här är också oerhört kallt och vi väntar minusgrader i natt brrr...
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-03-26 19:48
Tack Halina,
jag har sett i en senare blogg att nu är det över 2000 svanar på plats och det är öppet vatten där det var is när jag var där. Jag var mest nöjd med att jag fick kvällsljuset och jag behöver inte så många svanar. De stör ju varandra lite när man fotograferar. Vi har snö nu och det kommer mer snö i morgon. Synd, lökarna hade börjar titta upp.
Hälsningar Lena