En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tysslingen i dimma och duggregn

Det föll ett fint lätt duggregn på fredag morgon när jag kom till Tysslingen. Svanarna var redan på plats och åt frukost. Här är några eftersläntrare som kom för att tränga sej ner på matplatsen.

Jag inledde morgonens besök med att kolla in spetsbergsgässen. De är mycket lika sädgäss men de är något mindre, har en liten rosa/svart näbb och rosa ben samt fötter. 

Här kommer det tre inflygande. Det fanns gott om dem vid Tysslingen, fler än jag någonsin sett på samma plats. 

Här är ett axplock av de andra fågelarter som fanns att titta på vid Tysslingen (+ kajor och starar). Här är det något som skrämt upp alla gäss och änder, men svanarna går kvar och äter. Vad det nu var som orsakade uppfloget så ska det till något värre för att svanarna ska ödsla energi på att lyfta.  

Jag klättrade upp i tornet för att spana ut över landskapet. 

Det var faktiskt rätt vackert.

 Jag fick inget strålande gryningsljus vid detta besök, men mjuk ljus med lite lagom dimma är inte heller så tokigt. Några lågt flygande sångsvanar blir liksom pricken över i.

När det inte var några flygande fåglar i luften passade jag på att ta sex stående bilder (handhållet) för ett panorama. 

Jag testade också några motiv där svanen bara fick bli en blygsam del av kompositionen. 

Den ensamma vita fågeln sticker ändå ut tillräckligt trots att avståndet är långt. Landskapsbilder med teleobjektiv är antagligen inte en rekommenderad metod, men det var vad jag hade som fungerade på denna plats, i duggregn och dimma. 

Här är en annan variant som är tagen med 500 mm dvs ett motiv på andra sidan sjön. 

Jag var trots allt ledig denna förmiddag och gjorde det mesta jag kunde komma på innan jag skulle åka hem för att jobba efter lunch.

Vad gjorde svanarna, mer än att äta. Några lekte följa John i vassen.

Några andra gjorde detsamma på land.

Morgontoalett var också ett pyssel för många. Matplatsen är en lervälling och har man 30 000 fjädrar (enligt Sten) att sköta om krävs ordentlig rengöring efter frukost.

Andra tog det bara lugnt i skymundan. Här en ensam svan och två gäss. Det var allt från Tysslingen för min del.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-03-24 22:23 | Läst 310 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Många väldigt fina bilder här! Gillar att du fått med så mycket miljö här dessutom, det tillför mycket! Annars så känns det mest som Tysslingen är en sjö med mycket lera.. Kanske extra mycket just i år, med all nederbörd!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-03-26 19:29
Tack Jan,
det blir mycket lera när ett par tusen sångsvanar och lika många gäss landar och trampar runt i vattenbrynet. Jag tycker vassen är ett fint inslag och ville ha den med på en del bilder. Jag valde ju också att gå upp i tornet för att få med vyerna.
Hälsningar Lena
Rätt vackert i dimman. Jag gjorde en liten beskärning på den nedre delen av den bild i mitten där du skrev ganska vackert, det var fint med speglingen och dimman i den bilden. Kul med andra gäss än grågäss också
Svar från Lena Holm 2024-03-26 19:31
Tack Peter,
det var en mysig morgon när det väld slutat småregna och jag hade inga problem att roa mej ett par timmar innan jag skulle köra hem. Jag har ett antal bilder på gässen som flyger med spegling. Jag kan ju testa och se hur det blir om jag beskär den delen. Originalbilderna är ju så stora att det går utmärk att skära ordentligt.
Hälsningar Lena
Autentiska bilder hur det kan se ut i naturen. Mycket bra! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-03-26 19:32
Tack Wolfgang,
ja det blir ju en och annan dag med dimma och duggregn i det här landet och då kan naturen se ut så här.
Hälsningar Lena
Fina bilder som ger en bra uppfattning om hur det är vid Tysslingen. Dimma är härligt, tyvärr är jag morgontrött och har missat många fina fototillfällen.
Svar från Lena Holm 2024-03-26 19:34
Tack Sten,
den här morgonen krävde inte så tidig uppstigning och jag åt frukost klocka sju innan jag åkte till sjön. Men jag kan hålla med om att många av de riktigt fina fototillfällena, med dimma och soluppgång, har inneburit väldigt tidiga mornar.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det finns många fina bilder som visar miljön - gillas mycket.
Idag började jag med att klicka på det första fotot och sedan klicka på "Page down"-tangenten på tangentbordet. På så sätt njuter jag bättre av bilderna. Bildtexterna kommer senare och man vill jo inte missa dine – jag vill i alla fall inte.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-03-26 19:36
Tack Erik,
det gläder mej att du njuter av bilderna på det sättet :-) Bildtexterna är ju för det mesta inte så viktiga eller så kan man läsa dem efteråt. Jag brukar göra på samma sätt med många inlägg, i synnerhet om det är mycket text.
Hälsningar Lena
Blev snyggt med dimman tycker jag. Vackert landskap.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2024-03-26 19:37
Tack Johnny,
landskapet är vackert runt sjön och man kan beskåda det från flera platser samt förstås från tornet som ger extra bra översikt.
Hälsningar Lena
Vackra om stämningsfulla bilder, som magi och trolskt.
Svar från Lena Holm 2024-03-26 19:38
Tack Morgan,
det är dimman som gör det och alla fåglarna (tycker jag).
Hälsningar Lena
Kul att se dina bilder från i fredags. Jag tycker du har fångat omgivningen snyggt och fått med känslan av grå väder. Jag var där i måndags, då var det lite dimma och ibland kom det ett svagt solljus igenom. Jag låg mest på marken den här gången för en låg fotovinkel. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2024-03-26 19:41
Tack Mari,
det var helt omöjligt att ligga någonstans denna morgon om man inte hade en presenning och ett liggunderlag (minst). Men dimman gav en fin stämning och jag valde att stå i tornet för att få överblick över hela landskapet. Jag har dessutom inte fotat särskilt mycket från den höjden förut. Jag testa förstås alla nivåerna och man står ju delvis under tak på vissa ställen.
Hälsningar Lena
Flera av dina bilder, särskilt de med flygande svanar och en bakgrund, fjolårsvass, i bränd sienna känns väldigt Bruno Liljeforsksta. (9 konsonanter, 4 vokaler)
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2024-03-26 19:44
Tack Gunnar,
det var ju en väldigt trevlig kommentar:-) Jag tyckte den siennafärgade vassen var fin, särskilt med någon/några vita svanar som extra inslag i landskapet.
Hälsningar Lena
Många fina bilder !
Jag "glömde bort" att gå högst upp i tornet, ångrar mig nu, det blev fina bilder där uppifrån.
Fint med dimman och de på rad såg ju lite roliga ut.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-03-28 07:29
Tack Ing-Marie,
det blir kanske så att nästa års besök vid Tysslingen kommer jag att ligga på mest på marken och du stå mest i tornet :-) Eftersom det finns så mycket fåglar kan man variera sej i oändlighet på denna plats om man också tar vädret som en faktor.
Hälsningar Lena