En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Undervattensrugby - inte för veklingar

I början av veckan fick jag ett e-mail på en sändlista från "El Rio". Det är Uppsalas undervattensrugbyklubb. De skulle spela en vänskapsmatch mot Gävleklubben i badhuset i Gimo och undrade om det inte fanns någon fotograf som ville hänga på och ta lite bilder. De hade hela poolen i Gimo mellan 16-18 på lördag. Så efter ett trivsamt fotofika på Broströms åkte jag hem och packade mina dykprylar samt stoppade kameran i undervattenshuset. Det här skulle bli något helt nytt.

Det började med uppvärmning och en ny kille fick prova lite passningar och bollhantering. Jag försökte lista ut hur jag skulle ställa in kameran för att få vettiga bilder i en pool vars vatten inte var helt rent.

Partiklar i vattnet ger upphov till störande "backscatter" när man använder blixt men jag insåg också ganska snart att blixt skulle ge de mest effektfulla bilderna.

 

Resten av laget värmer upp i den djupa delen av poolen där de först kör hård simning, för att få upp pulsen, och därefter andhållning. Bara tanken på detta gör mej smått illamående. Fridykning är normalt en mycket stillsam sport där man rör sej långsamt för att förbruka så lite syre som möjligt. Undervattensrugby är explosionsartat!

Gävlelaget startar anfallet. De har för övrigt den enda kvinnliga spelaren för kvällen. Målkorgen kan ses på botten vid kakelväggen. Det finns en på varje planhalva.

Lagen drabbar samman och vattnet kokar av armar, ben, simfötter och bubblor. Allt småskärp som virvlar runt i vattnet, med bubblorna, ger fullt med ljusa prickar i bilderna. Svartvitt och manuell "städning" i PS är ett sätt att minska lite på den effekten.

Det är tillåtet att ligga i målkorgen men inte helt lätt att hålla sej kvar.

 

 Spelet växlar snabbt och El Rio gör mål.

Kontring av Gävlelaget och jag trycker mej mot bassänghörnet för nu kommer de snabbt mycket nära.

Det är rätt hårda tag i poolen och jag häpnar över de korta pauser som de har mellan varje spel. Man ska verkligen tycka om att ta sej vatten över huvudet i detta sport.

 

Gävles kvinnliga spelare är imponerande. Trots att jag är fullkomligt okunnig om spelet kan jag snabbt konstatera att hon är en av de dominerande spelarna.

 

Jag hade inte tänkt stanna hela två timmar men tiden gick fort och spelet var uppslukande på ett sätt som jag inte hade förställt mej. Det här ska man vara mycket uthållig och tålig för att spela. En och annan kallsup får man nog också räkna med.

Ha en bra söndag alla,

Lena

 

 

Inlagt 2013-02-03 16:04 | Läst 8805 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Oj vad läckra bilder.
Så otroligt häftigt att få se =)
Ja det där är absolut inget jag skulle ge mig in i.
Ha det gott
/Lena
Svar från Lena Holm 2013-02-03 17:16
Tack Lena,
jag har läst att du tränar en del och av någon anledning tror jag att du skulle gilla "pulsen" i denna sport. Men man måste också vara väldigt bekväm i vatten och inte uppleva obehag av att vara under ytan.
Hälsningar Lena
Nordik 2013-02-03 18:05
Jo jag tränar rätt mycket men jag är långt ifrån bekväm under vattenytan. Det är verkligen imponerade att se dessa atleter.
Nej...jag önskar jag vore mer bekväm i vatten. Kan inte ens dyka i från kanten. Jag stiger ned i bassängen som en gammal dam och blöter mig ;)
Superfina bilder med spännande vinklar!
Alla är fina och jag fastnar extra för 3,4,5,6 och 8.
Vilken sport, det måste vara tufft som tusan!
Ha en fortsatt fin söndag!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-02-03 17:19
Tack Ewa,
kul att du gillar bilderna, det var inte helt lätta förhållanden att fotografera i. Definitivt en tuff, sport både fysiskt och psykiskt.
Hälsnngar Lena
Fina bilder på den mycket tuffa sporten! Hålla andan och samtidigt kämpa om bollen puh! Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2013-02-03 17:20
Tack Dan,
andhållning, kamp och hög puls, det kräver en del och jag är mycket imponerad av att de kunde hålla igång så länge. Det var härligt att se och få dokumentera.
Hälsningar Lena
Vad roligt att du delar med dig av dina fina bilder
Inget för mig kan jag konstatera, rugbyn alltså
Svar från Lena Holm 2013-02-03 18:26
Tack Bengt,
det är nog få som känner sej hemma med denna sport men det var kul att se dem "in action".
Hälsningar Lena
Oj oj viken udda sport inget som jag skulle vilja prova på, kul att killar och tjejer kan tävla i samma sport och att tjejen dessutom dominerar - men vilka bilder du tagit jätte fina! / Sören
Svar från Lena Holm 2013-02-03 18:30
Tack Sören,
jag tror att det är killar och tjejer tillsammans av rent praktiska skäl. Jag vet att det finns damlag i UV-rugby, men då sporten är så pass liten tror jag att utövarna spelar ihop bara för att få spela. Hon var i alla fall grym i vattnet. Kul att du gillar bilderna, det var mitt första försök att visa en udda undervattenssport.
Hälsningar Lena
Wow, häftiga bilder av en häftig sport. Den kvinnliga såg även ut att vara vältränad med en hel del muskler.
Bild tre har en häftig känsla, kanske för att den inte är så "rörig" , som det blir med alla spelare på en gång.
Dom måste bli jätteglade över dessa bilder, tycker dom blev super !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-02-04 20:49
TAck Ing-Marie,
jag skickade iväg en bunt lågupplösta bilder idag så får vi se vad de tycker. Det var mest en kul grej och mer häftigt att se än jag trodde.
Hälsningar Lena
Så snyggt Lena! Verkligen härliga bilder fulla med kraft och fart. Alltid trevligt när du rapporterar från din undervattensvärld :o) Ha det gott/ Elisabeth
Svar från Lena Holm 2013-02-04 20:51
Tack Elisabeth !
det här var ju en helt ny undervattensmiljö även för mej, åtminstone aktviteten.
Hälsningar Lena
Ingen publiksport precis... du kan nog bli en efterfrågad sportfotograf för denna sportgren om du suktar efter en ny karriär i livet... Kan inte ha varit helt lätt att fotografera för det är väl ändå lite fart på spelarna, på ett annat sätt än på fiskarna?
Det här varit riktigt kul att se! Tack!
Svar från Lena Holm 2013-02-04 20:52
Hej Rauni,
tyvärr lär det bli en tunn karriär för det finns inte så många aktiva lag i denna gren. Kul var det att prova få dem på bild. Skulle gärna göra det igen i en mindre skräpig pool.
Hälsningar Lena
Annorlunda och härliga bilder! Det är inte jätteofta man ser såna här bilder och därför är det extra roligt! =)
Ha en fin kväll!
Svar från Lena Holm 2013-02-04 20:54
Tack Heléne,
nej det är inte en så vanlig sport och det är väl heller inte så många sportfotografer som kan gå ner under ytan med dem. Kul att prova något nytt.
Hälsningar Lena