En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Våren kommer trots allt

Under ett par promenader har jag försökt hitta några säkra vårtecken i naturen. Förra helgen blev det inte så många, men de gula små solarna hade faktiskt titta fram även i Knivsta. Nu är det betydligt fler.

På väg till jobbet igår åkte jag förbi de här goa djuren som just blivit utsläppta. De sprang runt när jag fick syn på dem men innan jag lyckats parkera och få fram kameran hade de lugnat sej. 

Nu har även blåsipporna tittat fram. Dessa finns väldig nära hemmet och jag kollade där först. Det var dock helt omöjligt att ligga på mage där och experimentera med de första blå, inte ens med ett liggunderlag.

På samma plats hittade jag förra året vita blåsippor. De fanns där även i år och tittade fram mellan de bruna löven. De växer i utkanten av en trädgård, i skogsbrynet, men det kanske är något som har planterats en gång i tiden. Jag vet inte men kanske någon trädgårdskunnig här på FS vet om det går att köpa vita blåsippor. Våren har i alla fall kommit till Knivsta även om det inte varit någon vårvärme idag direkt. 

Ha en trevlig helg allihopa.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-03-20 17:05 | Läst 3614 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Blåsipporna är ett fint vårtecken, jag hoppas att det finns på mitt ställe som jag ska besöka nästa vecka. Vi har inte haft några vita blåsippor än, men jag gjorde en sökning och hitta detta

https://www.tradgardssverige.org/2017/03/blasippsblatt-eller-vitt-eller-rott-eller/
Svar från Lena Holm 2020-03-20 19:38
Tack Peter,
oj vilken massa blåsippor det verkar finnas om man kollar in länken. Kul och tack för info. Jag har ju sett att vilda blåsippor kan variera i färg ganska mycket men helt vita är nytt för mej (från förra året).
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jeg falder helt klart for kalvene, selvom de var mere i ro, da du nåede frem.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-03-20 19:42
Tack Erik,
för mej är kalvarna det finaste vårtecknet. Det finns inte så mycket grönt att äta ännu men de lever ju till största delen på mjölken från sin mor. Det är mest att se dem skutta runt i solen som ger mej "good feeling".
Hälsningar Lena
Ja men titta va fint :)
Kalvarna var riktigt söta måste jag säga :)
Svar från Lena Holm 2020-03-20 19:57
Tack Joakim,
det är inte bara fåglar som har vårkänslor :-)
Hälsningar Lena
Joakim88 2020-03-20 20:11
Nej verkligen inte :) Och det fina är ju att man märker inte bara på människor utan även djur i allmänhet att de blir "pigga & glada" över sol och värmen :)
Svar från Lena Holm 2020-03-20 20:17
Absolut!
Jag jobbar med djur och ökad mängd dagsljus fungerar som en signal för särskilt "uppiggande " aktiviteter som att leta upp en lämpligt partner eller uppvakta en etablerad partner för att visa hur bra man är på att föra artens gener vidare :-)
Hälsningar Lena
Joakim88 2020-03-20 20:31
Vad kul att du gör det :)
Ja jag märker ju bara på kossorna här på landet och framför allt på min hund Maja, när hon ligger och njuter i solen men blunda ögon då vi är vid sjön :)
Härliga vårtecken både blommor och kalvar är mysiga på sina egna sätt!
Blommorna är så fina när de sticker upp med det nya ur fjolårets gamla!
Svar från Lena Holm 2020-03-20 22:09
Tack Anne-Sophie,
kalvarna gör mej nog mest glad men sipporna som tränger fram bland fjolårets löv är också väldigt efterlängtade.
Hälsningar Lena
En sötvarning på kalvarna eller kibbarna som vi sa när jag var ung på Gotland..
Vita blåsippor visste jag inte om??
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-03-21 19:30
Tack Gunte,
kibbarna låter ju rätt gulligt. Jag vet bara om den här tuvan med vita blåsippor men om de kommer från en inköpt planta eller bara har uppstått från blå vet jag inte.
Hälsningar Lena
Vad roligt, klassiska vårbilder! Har inte tagit mig varken till blåsippor el ev vitsippor än. Och småkalvar är ju alltid mysiga, fint! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-03-21 19:32
Tack Björn,
trots att jag har hur mycket bilder som helst från resan som jag inte visat eller hunnit gå igenom så måste jag ju ut och fota lite vanliga vårtecken. Banalt kanske men det hör liksom till.
Hälsningar Lena
Ack så söta kalvar! Det där med kameran känner jag igen, håller man inte den med rätt inställning och påslagen nära ögat, då hinner det mesta av skeenden gå över, hände mig med en falk idag som snällt satt på ett järnvägsspår.
Svar från Lena Holm 2020-03-21 19:35
Tack Stefan,
jag brukar ha kameran på passagerarsätet och med någorlunda rätt inställningar även om jag bara är på väg till jobbet. Om kameran är med kan man ju lika väl vara beredd. Den här gången handlade det mest om att parkera...Men jag förstår precis vad du menar, ibland ska man banne mej hålla kameran mot ögat för att lyckas :-)
Hälsningar Lena