En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Varnhems klosterkyrka och charmigaste doppingdansen

Jag kom inte längre än till Varnhem på min hemresa från Hornborgasjön, ca 11 km. Jag skulle bara kolla in en damm, men när jag fick syn på kyrkan insåg jag att den krävde en utökad rundvandring. 

Klosterkyrkan har sitt ursprung från 1100-talet men restaurerades under 1600-talet av Magnus Gabriel De la Gardie. Då den fick sin praktfulla barockstil. Han, liksom Birger Jarl och enligt traditionen även fyra medeltida kungar är begravda i kyrkan.

När jag gick runt kyrkan hamnade jag mitt i en klosterruinen. Här är jag tydligen på väg in i klostrets fängelse. Det var cisterciensermunkar som kom till Varnhem 1150 och med abboten Henrik anlade klostret, som då hade en romansk-gotisk prägel.  

I klostrets kök kunde jag nästan föreställa mej hur munkarna jobbade med att laga mat och baka bröd. Undrar om de hade "klosterost". Det pågick en guidad tur genom ruinen men jag kunde inte haka på den för både medelåldern och klädstilen i den gruppen gjorde att jag inte kunde passa in obemärkt. Annars hade det varit intressant att höra lite mer. 

Det var en imponerande byggnad och ruinerna gjorde det till mer än bara en stor kyrka. 

Vårvädret var strålande och löven var på god väg.

En nötväcka satt plötsligt på en stolpe och eftersom jag precis bytt objektiv på kameran kunde jag inte motstå den. Det var något gott i en spricka i stolpen.

En kaja inspekterade ett av de enkla fikaborden i ett område vid kyrkan där man verkade hålla på med anläggningen av mer rabatter och gräsytor. Här fanns också en damm med en hel del fågelliv. En skådare/vandrare som jag mötte i ett av gömslena vid Hornborgasjön sa att det fanns väldigt många svarthakedoppingar i denna pöl, vilket var anledningen till att jag stannade till.  

Det fanns flera par (minst sex) och de var mycket aktiva. Jag fick också se dem pardansa med sjögräs i näbbarna på ett sätt som jag aldrig fått se förut. Trots att dammen var rätt liten befanns sej dock doppingarna på långt avstånd och det hade krävs ca 1000 mm brännvidd för att få bra bilder på dem. Här kommer i alla fall två serier på de dansande fåglarna. 

Innan denna del av dansen bockade och bugade de en hel del mot varandra och det har jag sett förut. Sedan dök båda fåglarna och kom upp med sjögräset. Varpå de åter möttes och simmade iväg tillsammans med så pass hög fart att de reste sej ur vattnet. 

Sen satte jag mej i bilen och körde hem. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-05-11 19:32 | Läst 689 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena. Jag kan mycket väl förstå att du stannade och fotograferade denna speciella kyrka. Att du fik ruinerne och historien med är ett extra plus.
Fågelserierna är underbara.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2022-05-12 21:40
Tack Erik,
jag kände väl av historiens vingslag då jag gick runt denna plats. I synnerhet när jag kom till sidan med ruinerna. Fåglarna blev en trevlig bonus från denna plats.
Hälsningar Lena
Vacker kyrka, är tornet eller delar av tornet i trä?
Svar från Lena Holm 2022-05-12 21:38
Tack Peter,
jag försökte söka på mer om själva byggnaden men hittade inget om vad tornet består av men jag kan hålla med om att det ser ut som trä.
Hälsningar Lena
Hej Lena, ser att kyrkan har likheter med Vreta klosters kyrka utanför Linköping. Inte så stort som Varnhem men byggt under samma tid. Den här är nog större och ser mäktigare ut, dom första bilderna ger verkligen en bra känsla för både byggnadsstilen och storleken. Bilderna på svarthakedoppingarna är strålande bra, det är dina fågelfoton nästan alltid. Så hittar du också ofta annat än fåglar på utflykterna, det tycker jag är roligt. Fin skörd här, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-05-12 21:43
Tack Björn,
kyrkan kändes imponerande stor då jag gick runt den, framförallt är den väldigt bred, jag kan dock ingenting om byggstilen. Jag tycker det är kul att blanda in lite fåglar när man ser dem i andra sammanhang. Det kräver dock oftast att man har två kameror eller byter objektiv under en promenad.
Hälsningar Lena
Snyggt med dansen! Riktigt kul att se, de är så synkroniserade.
Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-05-12 21:45
Tack Johnny,
jag har aldrig sett denna del av deras dans och de var verkligen fina. Man såg dock att det var ansträngande för dem för det blev kortare och kortare sträckor som den kunde hålla farten.
Hälsningar Lena
Vilken fin serie Lena både på Varnhems kyrka och på fågellivet :)
Det finns mycket att se häromkring, du borde besöka Läckö slott också en dag.
Svar från Lena Holm 2022-05-12 21:46
Tack Joakim,
jag måste helt klart göra Läckö slott någon gång och då ska jag ha det med i planen från början :-)
Hälsningar Lena
Nonno Holmström 2022-05-14 19:28
Håller med om att bildserierna är fina. :-)
Varnhems kyrka är en av mina favoritställen i Skaraborg. Precis som Joakim föreslår, Läckö slott är ett måste om man besöker Lidköping med omnejd. Vill även föreslå Kinnekulle, Spikens fiskeläge (ffa en måltid på restaurang Sjöboden) och parken Giacomina i Lidköping.
Jag åker varje år till Lidköping med omnejd för fotografering tillsammans med vän/-ner och vi brukar stanna minst en vecka för att återbesöka favoritställen samt hinna upptäcka nya fotofavoriter.
Vänligen
Nonno