En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vårrapport från Mälardalen

Blåsipporna har inte kommit i mina trakter, inte ens den minsta tussilago så vitt jag har kunnat se under den gångna veckan. Däremot är det en väldig fart på småfåglarna. De sjunger och jagar varandra om vartannat och en blåmes har redan varit och kollat in bostaden på vårt garage. 

Gärdsmygen är också på gång och jag lyckades fånga en på bild förra helgen som omväxlande satt i träden och sjön eller studsade runt på marken på jakt efter mat eller vad som ibland såg ut som bomaterial.

Den flög till ett gammalt träd med bomaterialet men försvann på baksidan av stammen och eftersom jag stod på en spång i en våtmark kunde jag inte går runt och titta var den flög in. 

 

Det anländer fler och fler gäss på åkrarna utanför Uppsala och de här är fotade vid Kungsängen, som ju är nära jobbet. Jag såg en flock med 12 tofsvipor vid samma tidpunkt och det sprang starar på marken. 

Men det ligger fortfarande snö och is kvar på marken, ganska mycket på skuggiga platser. 

Vid Råstasjön fanns det ca 10-15 hägrar kvar och det fanns även mat till dem. Den här hade dock lite otur, men fiskarna tinade antagligen upp under dagen eftersom de låg på marken. Hägern ser rätt frustrerad ut för den kunde inte svälja hela fiskpaketet.

En del av hägrarna som brukar vara här har nog dragit till sina sommarbostäder på Djurgården. Jan rapporterade att det var hög aktivitet i bona vid Isbladskärret för några dagar sedan. Stockholmshägrarna har det bra förspänt med både vinterläger och häckningsplatser under vår/sommar.

   

Den vita anden (eller ankan) ser ut att trivas med sina färgade kompisar i Lötsjön. Även om det är svårt att se hur en fågel mår håller den fjäderdräkten vit och i fint trim, vilket är ett gott tecken. Den ser också ut att småle tycker jag, men det är ju bara en mänsklig tolkning. 

Den här lilla parveln är minsann inte rädd för fåglar trots att kanadagåsen är lika hög som honom om den sträcker på sej. Det finns också två väldigt tama svanar, en vuxen och en ungfågel, men de kom inte fram vid detta matningstillfälle. 

Havregryn blir jobbigt att sprida för hand så det var lika bra att bara vända hela påsen upp och ner.

Hybriden var förstås på plats men vi fick leta en stund. Hen hänger nu ihop med en liten kanadagås och jag har sett dessa två tillsammans vid flera tillfällen under senvintern. 

Jag hade förstås lite extra fett och gott snacks med mej som de båda fick dela på. Tyvärr kan man höra att den har problem med andningsvägarna. Det väser lågt när den andas och jag har hört det de senaste två gångerna vi har sett den. Om mina teorier om denna fågel stämmer är den åtta år nu. 

Den unga svanen kom när jag matade hybriden och den plockade fint ur handen. Den hade kunnat plocka mat ur innerfickan på min jacka om jag tillåtit och den var inte alls övertygad om att det faktiskt var slut med godsaker när påsen var tom. Det simmade också ett antal vuxna svanar i den del av Råstasjön som var öppen, men de hör inte till de vanliga stamgästerna och kom inte upp på gångvägen för att kolla vad som fanns där. 

Det ser ut att bli fint i helgen så vi får väl se om det dyker upp fler vårtecken. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-03-11 08:22 | Läst 1924 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fin serie, med så mycket annat elände så får man ändå säga att man hade iaf tur med vädret och det ser ut att hålla i sig en tid till. Tror inte det har regnat på tre veckor nu. Alltid något visst med gärdsmygen, den är väl inte världens vackraste fågel men den har något visst.
Svar från Lena Holm 2022-03-11 20:30
Tack Peter,
det är skönt att man kan åka ut en sväng i naturen och bara njuta av det som händer just nu. Vädret ser lovande ut hos oss i helgen och det har varit fint i veckan. Det är nog nu som det är lättast att få bilder på gärdsmygen. Den är så upptagen av annat att den inte kan undgå att bli fotograferad också.
Hälsningar Lena
Så fint och tur vi har natur och fåglar att få fly tanken en liten stund.
Fåglarna står fint i Ringkö till Gottis.
Åh gärdsmygen alltså den är lite speciell
Snygg serie med blandning.
Småfåglar börjar röra sig här också. Blåmes kollar in husen
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-03-11 20:26
Tack Nini,
visst är det fint när man man ge sej ut och bara glömma allt en stund och titta på vad som händer i naturen. Fint också när man ser att folk lär sina barn hur man ska mata änder och gäss för att de ska må bra. Dessutom lär sej barnet att de inte är farliga.
Hälsningar Lena
Fina bilder, Lena! Våren har kommit! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-03-11 20:22
Tack Wolfgang,
våren har kommit om man ser till ljuset men vi har fortfarande väldigt kalla nätter, men det går år rätt håll :.-)
Hälsningar Lena
Härligt! Visst är känslan vår nu, även om den nyss har börjat och nätterna är kalla.. men ljuset är ju här, det känner naturen (och vi..) direkt! Fina bilder på Gärdsmygen fick du också, det är nog nu på våren man bäst kan fota den..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-03-11 20:21
Tack Jan,
ljuset är definitivt här och jag kan se hur alla växter vi har inne reagerar på det. Det är också vår ute och det händer en hel del bland fåglarna som antagligen styrs mer av ljus än temperatur och tillgången på mat.
Hälsningar Lena
Hej,
Du har verkligen heltäckande vårreportage. Sköna bilder på gärdsmygen.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2022-03-11 20:19
Tack Bob,
det är ju en veckas bildskörd från lite olika platser så det borde kunna täcka in vad som händer nu. Just gärdsmyg är nog som mest fotovänlig så här års då den har en massa annat att tänka på.
Hälsningar Lena
Det här var en härlig läsning Lena med fantastiskt fina bilder.
Gärdsmygen tillsammans med hägern på grenen och framförallt den lille grabben som matar fåglarna är ju underbar!
Mysigt vårreportage. Råstasjön levererar:)
Svar från Lena Holm 2022-03-11 20:16
Tack Joakim,
Råstasjön levererar alltid även om dessa bilder kommer från lite olika ställen. Just bilderna på barnet som matar fåglarna med havregryn tycker jag mycket om. Han har föräldrar som förstått att man inte ska ge bröd till änderna och dessutom lärt sonen att de inte är farliga. Här kan även små barn mata svanar utan att få en skräckupplevelse och det gör mycket för hur de kommer att förhålla sej till svanar när de blir vuxna tror jag.
Hälsningar Lena
Kul med blåmesen som återspeglas lite i formen..Och den frusna frukosten :)) stackaren som fick vänta på upptiningen.. Riktigt trevlig bild på Gärdsmygen på kvist, Kul bilder..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-03-11 20:11
Tack Gunte,
det var ett par blåmesar som flög runt skylten men jag lyckades inte fånga dem i flykten, men väl när en satte sej mitt i den. Den stackars hägern som höll på med det frysta fiskpaketet var dråpligt. Den försökte svälja hela biten men det gick bara inte. Gärdsmyg kam man nog bara fånga på bild så här års. Det är i alla fall min erfarenhet.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder Lena som vi behöver just nu när det är lite dystert med onödigt lidande! Hittade första tussilagon idag i Täby så det piggade upp ordentligt!
Svar från Lena Holm 2022-03-11 20:03
Tack Dan,
jag såg ditt inlägg och kommenterade din tussilago innan jag så din kommentar här. VIsst måste det vara nära även i Knivsta men de mest soliga ställena där de första brukar synas ligger precis vid motorvägspåfarten och är väl inte ett ställe som man så gärna promenerar till.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Dejlige forårsbilleder.
Jeg falder selvfølgelig fuldstændig for den lille "fodermester". Dansk stillingsbetegnelse inden for landbruget, men det ved du selvfølgelig godt.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-03-11 20:07
Tack Erik,
jag tyckte att barnet som gav fåglarna havregryn var helt bedårande och det gläder mej så att han inte är rädd för dem, vilket egentligen bara speglar att hans föräldrar lärt honom hur man ska bete sej bland fåglar. Jag tror att väldigt många barn i detta område kan få en utmärkt introduktion till våra vanligaste svenska fåglar just här (och att de inte är farliga).
Hälsningar Lena
Härlig blandning med bilder. Förstår att den "bortskämda" hägern blev lite snopen där.
Och visst ser det ut som att ankan ler.
Nu börjar det röra på sig i fågelvärlden, många som är på husvisning i mina holkar också.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-03-13 11:36
Tack Ing-Marie,
ja nu händer det väldigt mycket på kort tid och det gäller att hänga med. Strålande väder har det dessutom varit, så och även denna helg.
Hälsningar Lena
Många härliga vårbilder. Blåmesen som kikar fram är för härlig, mycket fint fångat!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-03-13 11:37
Tack Bjarne,
det var två blåmesar som flög runt skylten och "lekte tafatt". De var helt omöjligt att få någon skarp bild på dem utom när en satte sej mitt i skylten. Jag tyckte det var en mycket passande plats.
Hälsningar Lena
Väldigt trevligt reportage, den lille med maten är så söt! Har sett när trängseln kan bli lite för överväldigande för små barn vid matningen. Så fina fågelbilder, gärdsmygen är favorit, den ser så tuff ut i bilden rakt framifrån. Känner igen dess förmåga att försvinna som borttrollad bak något träd, även om jag kan gå fram och kika på baksidan. Det börjar bli liv och kiv på gässen nu.
Svar från Lena Holm 2022-03-13 11:41
Tack Stefan,
jag har sett barn som får en hel flock skrattmåsar runt sej och det kan nog bli tufft. Änder kan också bli lite väl närgångna men just här verkar det gå bra. Många dagisgrupper passerar här och det är kanske därför som svanarna är så lugna och stillsamma. Gärdsmygen är en jättefin liten fågel men ack så knepig att få på bild. Det är nog bara så här på vårkanten som man har en rimlig chans.
Hälsningar Lena