En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vått och blandat

Det var länge sedan jag visade några undervattensbilder och det var också ganska länge sedan vi var ute och dök. Alltså fick det bli ett dyk i arkivet. Här kommer några bilder från Norge som är tagna under 2018 och som jag nog inte har visat tidigare.

Det här är en typ av trollhummer som jag bara sett i Norge fast den ska finnas även längs kusten i Bohuslän. De gömmer sej ofta när man lyser på dem med lampa eller när det blixtrar från kameran, men den här var lite extra nyfiken.  

Ett kärleksfullt par vanliga krabbtaskor som man kan hitta längs hela vår egen västra kust. Tacksamma motiv och kanske inte så spännande. Men jag tyckte de var söta tillsammans.

Eremitkräftor saknar eget yttre skal på bakkroppen och nyttjar därför skal som något annat djur har tillverkat. I detta fall en av våra vackraste snäckor Calliostoma zizyphinum.  

Den här lilla röda eremitkräftan är troligen en Pangurus pubescens . Den sitter på en "död mans hand" som är en sorts korall som är vanlig längs både svenska och norska kusten.

En av mina absoluta favoriter under ytan är en eremitkräfta som heter Pagurus prideaux  som jag bara sett  i norska fjordar. De finns även i Medelhavet men inte i svenska vatten. De lever i symbios med anemonen Adamsia carciniopados som den har som skydd på bakkroppen och den kan dessutom dra nytta av anemonens brännande lila nässeltrådar. Anemonen plockar åt sej rester från eremitens måltider och på så sätt får båda nytta av samlivet.

En liten tejstefisk smyger fram längs botten. Här passerar den ett gäng spökräkor som sitter på strukturerna den passerar.

Spökräkor är mycket små och hör till en grupp djur som heter amphipoder. De runda djuren som ser lite lusliknande ut är också troligen en sorts amphipoder. Här skulle jag ha haft en Raynoxlins eller någon annan form av "supermakro" men det är inte så lätt att veta i förväg. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-03-16 16:17 | Läst 3629 ggr. | Permalink

"Kanonbra bilder av en fantastisk värld! Första bilden är en orgie i vackra färger och former. Jag känner ögonkontakt med trollhummern också! Hälsningar, Bjarne"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Wow Lena!! Vilka härliga bilder! Den första blir min favorit. Helt Magisk!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2019-03-16 16:35
Tack Eva,
det är bara en bägarkorall som finns överallt om man bara kommer ner djupare än 20 m. Men de kan bli ganska olika beroende på hur man riktar blixtar och hur nära man är vid fotoögonblicket.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder som via dig också når mina ögon och min värld. Bilderna på eremiterna "biter sig" fast på näthinnan.
Svar från Lena Holm 2019-03-17 10:56
Tack Annelie,
eremitkräftorna har hög charmfaktor tycker jag och jag fotar dem nästan alltid när jag ser dem, vilket är ofta. De finns i stort sett överallt i havet även längs vår svenska västkust. Ofta hittar man dem i småbåtshamnar och bland allsköns bråte.
Hälsningar Lena
Snyggt, fin skärpa och fina färger också. Kul att se dessa bilder från en annan värld. Jag slutade dyka för en 30 år sedan och tyvärr fotograferade jag i film så det blev ju max 36 bilder. Det är lite så man saknar detta när man ser dina bilder. Någon gång kanske du kan lägga ut en bild på din utrustning, är det ditt ordinarie kamerahus och blixt som är i vattentätt hölje?
Svar från Lena Holm 2019-03-17 11:03
Tack Peter,
jag ska fundera på någon lämplig bild på utrustningen. Just nu använder jag en Canon 7D mk II som jag stoppar i ett undervattenshus. Beroende på objektiv har jag en flat port till makro och en välvd domeport till vidvinkel. De går att växla på undervattenshuset. Blixtarna är undervattensblixtar. En Ikelite DS 160 och en Ikelite DS 125. Jag har också ett fokusljus moterat på kameran för att autofokus ska ge bästa resultat. Det är en ledlampa för undervattensbruk. Prylarna ska ju inte bara vara vattentäta, de ska också tåla trycket när man tar med dem i djupet.
Hälsningar Lena
Fina bilder som vanligt! Det är mycket som är vackert under ytan..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-03-17 11:03
Tack Jan,
ja du vet ju hur det ser ut :-)
Hälsningar Lena
En förmån att ha tillgång till denna värld!
Svar från Lena Holm 2019-03-17 11:04
Tack Katja,
ja det är tyvärr lite stökigt att komma ner och en bit att åka dessutom om man bort på östkusten, men visst är det en underbar värld.
Hälsningar Lena
Urläckert! Eremitkräftorna tar nog priset. Så himla häftiga. Gillar trassel kräftan :)
Grym kvalitet på bilderna rakt igenom.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-03-17 11:06
Tack Johnny,
eremitkräftorna har hög charmfaktor tycker jag och just den med anemonen är ju extra kul när den är full med trådar. Som serpentiner på värsta partykräftan.
Hälsningar Lena
En läcker värld du visar, även kulinariskt sett - krabba är gott. Amphipoder verkar väldigt små, och smått som inte är still är knepigt att få en skarp bild på. Hade ett Raynox, men sålde det igen för skärpedjupet blev för kort för min smak, och på fri hand är det svårt att hålla still och hålla rätt (skarpt) avstånd. Trollhummern gör sig fint, men den första bilden går att se på och fundera över länge, både dess skönhet och komplexitet samt vissa havsinnevånares strukturella likhet med vår egen insida.
Svar från Lena Holm 2019-03-17 11:16
Tack Stefan,
det är oerhört svårt att få till bra bilder under vatten med en Raynoxlins på makroobjektivet men ibland är det lite kul att prova. Det blir dock ganska sällan för man är så låst till supermakro och man kan inte ändra sej när man väl är under ytan. Bägarkorallen på första bilden kan man experimentera mycket med. De sitter nästan alltid på en trist gråbrun bakgrund så det gäller att komma nära eller hitta en som sitter lite på en kant så man kan få bilder från sidan.
Hälsningar Lena
Hej du vet redan hur glad jag är för att se dina dykbilder.
På ett sätt är de nästan skrämmande men samtidigt spännande det är underliga varelser som sätter sig på närhinnan.
Kan säkert drömma om dem.
God natt
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2019-03-17 11:18
Tack Gun-Inger,
alltid lika trevligt att läsa dina kommentarer. Jag kanske får till några fler arkivbilder idag med tanke på hur dåligt väder vi har för tillfället.
Hälsningar Lena
Så kul med lite undervattensliv igen. Har ju numera fått uppleva lite av det fast inte från något djup att tala om.
Fascinerande bilder du visar, den först är nog min favorit men eremitkräftan med alla trådar fick sig en extra titt också. trodde först att den trasslat in sig i något när eller fiskelina.
Svar från Lena Holm 2019-03-17 17:01
Tack Margareta,
kul att du gillar första bilden. Det är ett "simpelt" motiv som är lätt att hitta och det sitter stilla så man kan jobba med det. Ibland blir det läckert men det krävs ofta en extra titt på bilderna innan man hittar de som har störst potential.
Hälsningar Lena
Första bilden är fantastisk, ja inget fel på de andra.
Alltid lika roligt att få ta del av dina undervattensfärder.
Eremitkräftorna är söta, och de små spökräkorna skulle jag gärna se i större format.
Fast jag vet ju att ska man dyka så kan man inte släpa med allt, och att byta objektv under vatten är ju omöjligt.
Svar från Lena Holm 2019-03-17 21:56
Tack Bengt,
spökräkorna är en utmaning för man vet inte riktigt när man kommer att stöta på dem...och det är definitivt supermakro som gäller. Vilket inte fungerar för så mycket annat,... eller så är man bara låst för att det är svårt att få till. Motiv finns det ju alltid :-)
Hälsningar Lena
Kanonbra bilder av en fantastisk värld! Första bilden är en orgie i vackra färger och former. Jag känner ögonkontakt med trollhummern också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-03-17 21:57
Tack Bjarne,
ibland känner man att djuren tittar tillbaka, rakt på kameran. Jag tror att de uppfattar spegligen av sej själva ibland.
Hälsningar Lena
Lika betagen i dina undervattensbilder som vanligt, helt underbart! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-03-17 21:58
Tack Björn,
jag kände en lust att dyka i arkivet lite och då blev det ett axplock av det vanliga :-) Kul att du gillar dem.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder! Ljuset och skärpan är utsökta. Det kan inte vara lätt.
Jag tar också 1:an som liksom är inifrån belyst. 2:an tar jag också.
Svar från Lena Holm 2019-03-19 07:31
Tack Gunnar,
ibland ser bägarmaneterna upplysta ut. Man kan ju testa sej fram en del då det är ett djur som sitter stilla på en bergvägg.
Hälsningar Lena