En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Glyskolja, har ni sett en sån?

Sista dyket på västkusten, vid Fossens camping, letade vi efter haj men hittade bara torsk. Tillsammans med torskarna, bland stenar och bergssprickor, simmade dessa vackra fiskar.

När vi kom hem tittade jag i fiskboken men var tvungen att kontakta en kompis som är marinbiolog och fiskfantast (numera även känd från TV), för att få helt klart att det är glyskolja.  Glyskolja är en liten torskfisk som trivs precis i den miljö som man kan se på bilderna. Den är mycket allmän, men jag har svårt att minnas att jag sett den förut.

Torsk simmade också bland stenblocken och inte helt oväntat...

...hittar vi en hummer på en klipphylla. Den känner sej för med de stora spröten och kryper faktiskt ut en bit och poserar för fotografen. Med en 35 mm glugg på kameran får man även med lite miljö runt hummern.

Sista kvällen tog vi en promenad ner till vattnet på Fossens camping. Vi passerade alla husvagnar och funderade återigen på vad man gör en lördagskväll på en camping i maj då det är för kallt att vara ute....

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-05-27 20:15 | Läst 9103 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det var en ny torskart för mig och du fick till fina bilder på den! Hummern verkar tuff! Ha det bra//Danne
Svar från Lena Holm 2013-05-27 22:19
Tack Dan,
humrar är ofta coola typer, i synnerhet de som är lite större.
Hälsningar Lena
Glykosolja?
Nej, jag läste fel först... Kolja lät bättre ;)
Svar från Lena Holm 2013-05-27 22:20
En typisk Jan-Olof tolkning :-) Tack för den.
Hälsningar Lena
Imponerande som vanligt. Tycker torsken ser trevlig ut medan hummern har något argt i blicken //Mats
Svar från Lena Holm 2013-05-27 22:21
Tack Mats
Humrar ser ut så där, de verkar rätt säkra på hemmaplan.
Hälsningar Lena
Hummern verkar inte gilla att bli störd ;-)
Svar från Lena Holm 2013-05-27 22:23
Nja, den var snarast lite nyfiken när den väl kollat in mej med spröten. Den hade kunnat backa långt in i skrevan men valde ändå att kliva ut en bit.
Hälsningar Lena
Jag "hajar" ingenting om fiskar - om jag inte läst din beskrivning hade jag inte haft en aning om sorterna - om du bara hade lagt ut bilderna skulle jag sagt, bild1 en böckling, bild2 2 böcklingar...skojar ;-))) riktigt så dålig är jag inte - men tack var dig så lär jag mig något från varje blogginlägg! // Sören
Svar från Lena Holm 2013-05-27 22:27
Tack Sören,
böckling blir det inte förrän den är rökt....:-) Så kul att jag kan bidra till din allmänbildning. Glyskolja är nog lite mer än bara allmänbildning tror jag förresten.
Hälsningar Lena
Brukar inte läsa kommentarerna innan jag skriver min, men av någon underlig anledning så gjorde jag det nu. Tur det för annars hade jag väl fortsatt tro att fisken hette glysk-olja. Konstigt namn tyckte jag, får tacka J-O att jag begrep att det var en kolja och inget annat oljigt.
Kul igen att få se sådan jag inte får chans till annars. Även bilden ovan land är fin.
Svar från Lena Holm 2013-05-28 20:30
Lite kul att ni båda läste på det sättet. Jag har ju hört talas om denna fisk innan jag såg den så att se ordet skrivet var inte så konstigt, tyckte jag. Det var lite speciellt ljus den kvällen och jag tog ett gäng bilder, ingen visar rikitgt som det var men denna var bäst.
Hälsningar Lena
Jag har inte vetat att den fanns, men det är kul och lärorikt att Du visar den för oss!
Och som jag har sagt förr så är det ordning och reda i Din blogg med texten på rätt plats, d v s under bilden. På så sätt slippa man scrolla fram och tillbaka för att hitta rätt bild till rätt text, eftersom många gör hur som helst :-)
Svar från Lena Holm 2013-05-28 20:33
Varsågod Wolfgang,
och det gläder mej att någon lägger märket till hur man placerar text och bild. Jag är nog lite petig av mej med den typen av detaljer.
Hälsningar Lena