En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Äntligen ombord

När morgonen grydde denna dag var vi i Kanada, men efter ett kort stopp där vi tog ombord tre gäster till samt mötte tull och passkontrollanter var vi på väg norrut igen.

Molnen låg väldigt lågt men det regnade inte.

Lite senare på förmiddagen passerade vi en av de få bemannade fyrar som fortfarande finns kvar i området. Vi skulle göra första dyket strax efter lunch och det pysslades en hel del med kameror och andra prylar.

Plötsligt hojtade någon i besättningen och när jag kom fram till fören plaskade det till alldeles vid sidan av båten. Det var en vitsidad delfin som lekte med oss i ca 12 knop.

Den uppehöll sej väldigt nära fören på båten och bytte sida lite som den tyckte. Delfinen följde oss i några minuter och sedan dök den plötsligt och försvann.

Man kunde också se en del fåglar från båten. De till höger är en släkting till lunnefågeln som jag tror heter Rhinoceros Auklet.

Första dyket blev vid Dundes Island. Det var mest för att kolla avvägning och utrustning samt anpassa mängden bly. Sikten var halvdan men med makro på kameran spelar det inte så stor roll. Vackra nakensnäckor fanns det gott om.

Ibland satt det flera nakensnäckor nära varandra. Dessa är också ganska små (2-3 cm).

En pytteliten eremitkräfta kunde jag inte motstå. Tyvärr blev den ännu mindre amphipoden inte skarp som sitter till vänster. Skärpedjupet räckte inte för det.

Det fanns gott om räkor.

Vi hittade t o m en vacker liten "Candy stripe shrimp" som ofta håller till i just denna typ av rosa anemon. Dessa räkor skulle det bli betydligt mer av senare.

Molnen hängde fortfarande lågt men en del bergstoppar kunde man nästan se.

På håll ser skogen på öarna nästan ut som granskog här hemma, men när man kommer närmare ser man att det är en annan typ av skog, mera tät och vildvuxen.

Vi spanande efter örnar, havsutter och björn. Dock blev det ingen utdelning på dessa arter denna dag. Åtminstone inte framför rätt objektiv.

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-09-05 19:53 | Läst 5136 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilka underbara bilder Lena - vad duktig du är - när man förstorar bilderna och bläddrar igenom dom så sitter man med gapande mun och bra ryser! Tack Lena!
// Sören
Svar från Lena Holm 2013-09-06 07:59
Tack Sören,
jag blir oerhört smickrad över dina ord. Så märkvärdiga tycker jag kanske inte att de är, men miljöerna är häftiga. Det var en mycket duktig fotograf med på resan som heter David Hall (70 i år) . Han visade gärna sina bilder och ibland häpnade jag över att vi dykt på samma plats. Hans blick för motiven var enastående.
Hälsningar Lena
Vilka underbara färger du fångat igen och den där Candy stripe shrimp blev min favorit idag. Det kommer säkert mer fina bilder är jag övertygad om! Allt gott!
Svar från Lena Holm 2013-09-06 08:00
TAck Dan, det kommer definitivt mer Candy stripe shrimp. Det blev lite av en sport att få bra bilder med bara anemon och räka i bilden.
Hälsningar Lena
Den ena bilden finare än den andra ´ snyggt´
Ken//
Svar från Lena Holm 2013-09-06 08:01
Tack Ken,
jag gör så gott jag kan, både över och under ytan. Miljöerna här inbjuder verkligen.
Hälsningar Lena
Rackarns snygga bilder Lena :-)
Svar från Lena Holm 2013-09-06 08:02
Tack Tommy,
det fanns gott om motiv och jag har inte kommit til valar och sjölejon ännu.
Hälsningar Lena
Spännande fortsättning. Vad är det för temperatur i vattnet? Jag vet att ni "pälsar" på er men kylan tränger väl på i alla fall? Undervattensbilderna blir så spännande för oss som inte får se livet där nere. /Frode
Svar från Lena Holm 2013-09-06 08:05
Hej Frode,
det var mellan 8-10 grader på alla dyk och det är helt OK. Man känner sej på sin höjd lite ruggig efter en timme. Åtmisntone upplever vi det så men hur mycket man fryser är högst individuellt. Undervattensbilder kommer det mer av.
Hälsningar Lena
Underbara bildet. Så långt från vad vi en gång på 70-talet tog som röjdykare med våra avancerade Nikonos II utan blixt.
Svart-vit film och framkallning ombord.
Sedan studerade vi och höjdare inom marinen detta fantastiska negativ för att se om ryssarna snott vår senast utvecklade mina.
Åtminstone en gång bedömde de utifrån mina bilder att minan från Sundsvall nu fanns i Moskva.
Körde själv med en Nikonos III men hade inte råd med blixt.
De kostade på den tiden en förmögenhet. Så utan blixt blev bilderna inget vidare . Tröttnade därför på att fotografera under vatten men dyka har jag fortsatt med. Numera sker det mer sällan och oftast på exotiska platser. Har man en gång uppnått att få yrkesboken som dykare och blivit fascinerad av livet under ytan så är det svårt att sluta.
Dina bilder ger mig en en djupare insikt och skarpare bild av vad jag upplever när dyker. De är verkligen toppen.
Du tar de bilder jag ville ta ta för så många år sedan
Din sköna beskrivning gör sedan det hela till en hel upplevelse. Tack för det..
Svar från Lena Holm 2013-09-06 08:10
Hej Mats,
jag hoppade över de analoga kamerorna för undervattensbruk och började med en digital 2003. T o m en liten kompakt med inbyggd blixt kan ge riktigt fina bilder av makromotiv. Kul att läsa om fdina erfarenheter . För mej är dykningen bara en hobby och jag förstår precis din fascination för livet under ytan. Även i små pölar kan man hitta intressanta livsformer. Jag blir mycket smickrad över dina ord om mina bilder. Det kommer så du är välkommen in och kika fler gånger.
Hälsningar Lena
Härliga bilder. Jag bara älskar dina undervattensbilder, den lilla randiga räkan är för underbar
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-09-06 08:11
TAck Marainne,
den lilla randiga räkan ska du få se fler gånger. De är väldigt roliga makromotiv att pyssla med.
Hälsningar Lena
Jättefina dykbilder men där bilden på en Candy stripe shrimp och den rosa anemonen står ut lite extra med sitt fina ljus och fina färger./Torbjörn
Svar från Lena Holm 2013-09-06 08:12
Tack Torbjörn,
de randiga räkorna blev lite av en utmaning så det kommer fler bilder på dem. De blev allt vanligare ju längre norrut vi kom på resan.
Hälsningar Lena
Jag gillar kompositionen i första bilden. Och Dina räkor är speciellt fina! Att Du kan få en sådan fin skärpa i Dina undervattensbilder!
Duktigt!
Svar från Lena Holm 2013-09-06 08:15
Tack Wolfgang,
jag gillar själv första bilden och den kommer jag att ha med i fotoboken som jag planerar att sätta ihop efter denna resa. Skärpa under vatten får man genom att ha ett bra fokusljus, ordentliga blixtar och öva, öva, öva.
Hälsningar Lena