En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Finaste besöket i restaurangen

Vid frukosten såg vi att en koltrast plockade frön under fågelautomaterna och min sambo tyckte att vi skulle rigga upp lite mer gott till den. Han åkte och uträttade några ärenden och inhandlade även  äpplen (det blev dåligt med egna äpplen i år). Med en spik i en av ställningarna som håller fröautomater fick koltrasten ett eget "bord" i fågelrestaurangen och responsen var omedelbar.  

Koltrasten smörjde kråset och varvade frukten med den överblivna bit av talgblocket som Fredrik lagt på marken när han laddade "småfågelburen" med ett nytt block.

Det dröjde förstås inte länge förrän fler koltrastar insåg att det fanns smaskens att hämta hos oss. Jag bytte till 70-200 och gjorde mej beredd på lite koltrastinferno, då är småfågelkombinationen med 420 mm för mycket från min position i köket.

Just då landar tre ljusa blixtar i buren med det smaskiga talgblocket! Jag svär förstås över nätet men det är ju faktiskt till för att småfåglarnas bästa. De ska få äta ifred utan hot från katter eller annat samt även få ha sin mat för sej själva. Men vi har inte sett stjärtmesar på ett par år i trädgården så jag blev helt exstatiskt.

Med den brännvidd jag hade att tillgå under den korta stund de stannade blev det ett par kraftigt beskurna bilder. Samtidigt fick jag tillgång till en väldigt stor bländare (2,8). Alla bilder är dock tagna genom treglasfönster.

Jag väljer ju inte längre dagens bild men om jag gjorde det hade den här blivit mitt val. Stjärtmesarna stannade några minuter och sedan var de borta. Antagligen har vi haft dem i trädgården vid fler tillfällen men det är ju bara på helgerna som vi har möjlighet att se matplatsen i dagsljus.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-01-24 15:27 | Läst 5316 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så underbart !
Dom är ju bara för ljuvliga dessa små dunbollar.
Har bara sett dom en enda gång ett kort ögonblick vid min matning.
Fina bilder fick du trots glas emellan.
Koltrasten med lite snöflingor var också jättefin !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-01-24 15:44
Tack Ing-Marie,
man får glädjas åt det korta stunderna.
Hälsningar Lena
Härliga bilder...och jag tycker koltrasten är snyggast! :) har mer karaktär...
Svar från Lena Holm 2015-01-24 15:45
Tack Lena,
visst är koltrasten fin och jag fotograferar gärna vanliga fåglar, men det blir extra kul när något ovanligt dyker upp i trädgården.
Hälsningar Lena
Lena Eriksson 2015-01-24 15:56
Såklart det måste vara roligt när det kommer ovanliga arter...men din tredje bild är väldans fin tycker jag på Koltrasten...
Dom är ju för söta. Grattis till att ha fått in dom i trädgården.
Dom kommer blixtsnabbt och drar lika snabbt.
Jag fick veta häromdagen att dom älskar honung. Den som talade om det för mig la frön i en platt burk, värmde upp honung och blandade. När det stelnat , tog han loss och hängde upp hos fåglarna. Jag har gjort det och nu kommer dom varje dag
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-01-25 14:29
Tack Marianne,
nu har Fredrik gjort en honungskaka till våra stjärtmesar. Vi får se om de gillar den. Vi har sett dem två korta stunder idag så de är nog här ganska ofta fast vi är inte hemma och kan se det. Tack för tipset.
Hälsningar Lena
Trevligt med fågelrestaurangen! Koltrasten ser kaxig ut! Härligt med stjärtmesen som jag aldrig har sett i verkligheten.
Trevlig helg!
/Wolfgang
Svar från Lena Holm 2015-01-25 14:30
Tack Wolfgang,
koltrasten är alltid kaxig. Den försvarar sitt äpple mot alla andra fåglar.
Hälsningar Lena
Så roligt att se stjärtmesar Vi har inte haft några stjärtmesar Bara bergfink Såg 10 st när jag går min runda hade inte kameran med för det var så dåligt ljus Ha en fin helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-01-25 16:48
Tack Gert,
jag har inte sett en bergfink på flera år men vi har haft några i trädgården, på våren om jag minns rätt.
Hälsningar Lena
Fint, kan inte minnas att jag överhuvud taget sett stjärtmesar nån gång, men dom var söta, men favoritbilden är tredje på Koltrasten, riktigt fin e han! Må gott, LO
Svar från Lena Holm 2015-01-25 16:51
Tack LO,
koltrasten på tredje bilden är tekniskt betydligt bättre och den bilden är bara beskuren lite i kanterna för att ta bort störande element. Jag är mycket nöjd med den bilden, men det vare en sådan förtjusning att få se stjärtmesarna igen.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder både på koltrasten och stjärtmesar. Lyckos :-)
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2015-01-25 16:53
Tack Mikael,
en del naturupplevelser kan man få på riktigt nära håll om man bara tar sig tid att titta.
Hälsningar Lena
Trevliga fåglar du har i din trädgård Lena, ingen av dem har varit hos mig. Det är ju självklart att nätet är viktigare än något annat. Den sista bilden gillas mycket!
Svar från Lena Holm 2015-01-25 16:56
Tack Ingemar,
har du inte koltrastar ? De finns ju överallt upplever jag det som. De är väldigt revirhävdande och har man fått en hanne som vaktar frukten kommer den att försöka köra bort alla andra trastar. Om det blir tuffa tider kommer det ändå att vara flera fåglar där och försöka komma åt maten och då brukar vi lägga ut flera äpplen.
Hälsningar Lena
Hej! Lena. Grattis till Stjärtmesarna, det blev fina bilder på dom! Och du behöver inte "ursäkta" att du beskär en bild.. Det är ju en mycket bra möjlighet att göra en bild ännu bättre! Bara pixlarna räcker till så.. Själv har jag också sett Stjärtmesar vid fler tillfällen än de jag visat tidigare i bloggen. Jag tror att dom hade en bra häckningssäsong förra året!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-01-25 16:58
Tack Jan,
pixlarna räcker till ganska kraftig beskärning men bruset blir väldigt uppenbart om man gör det. Det är en balansgång som vanligt. Stjärtmesarna kom tillbaka idag så de är nog här oftare än vi tror men vi är inte hemma på dagarna och kan kolla.
Hälsningar Lena
Härliga fågelbilder, Lena! Den där stjärtmesen var ju snygg!
/Niklas
Svar från Lena Holm 2015-01-25 16:59
Tack Niklas,
stjärtmesen är en vacker och pigg liten fågel och det är extra kul när den visar sej i trädgården.
Hälsningar Lena
Härliga fågelbilder, den sista bilden var fin, jag håller med, men dagens tredje bild hade nog blivit mitt val där skärpan i blicken fångar.
Svar från Lena Holm 2015-01-25 17:04
Tack Stefan,
jag förstår ditt val för den tredje bilden är tekniskt avsevärt mycket bättre och endast obetydligt beskuren. Dessutom är koltrasten en speciell fågel, nästan lite som kråkfåglarna, den är ganska smart och ibland fångar man den med ett intressant uttryck. Jag är mycket nöjd med den bilden, men det var så oerhört roligt att få se stjärtmesarna i trädgården efter ett så långt uppehåll.
Hälsningar Lena
Stjärtmesarna är verkligen fina, så karl jag är säger jag jättegulliga!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-01-29 20:25
Tack BJörn,
visst är de gulliga små fåglar, du har så rätt.
Hälsningar Lena
Åh så fina de små stjärtmesarna är. Jag har aldrig fått förmånen att se dessa, måste kanske ta och hårdbevaka mina matställen. Fast de är långt från fönstret, får in råttor i huset annars så jag lär nog missa om de skulle komma om de är så snabba. Den sista bilden väljer jag också som favorit bland dina här.
Svar från Lena Holm 2015-01-29 20:27
Tack Margareta,
om matningen är långt från ditt fönster måste du nog ha en kikare för att få se stjärtmesar, samt en del tur. De kommer inflygande i grupp och landar i talgbollar eller block, käkar snabbt och ger sej sedan av.
Hälsningar Lena