En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Första kvällen i björngömslet

Påbyltade med flera lager kläder och kameraryggan packad med allt som kunde tänkas behövas gick vi ut till vår första kväll i björngömslena i Kuhmo, östra Finland. Lisa är taggad precis som vi andra. Magnus (Rovdjursland), som står med ryggen till, försökte säga att vi inte skulle ha så mycket kläder på oss under själva promenaden.....det blev väldigt svettigt innan vi var framme.

Marie hade sett björn i Alaska men hoppades på bättre väder denna gång. Med på resan var också Inga och Sirpa samt Elisabeth L, som organiserade workshops och höll ordning på oss tjejer.   

När vi kom ut till gömslena hade vi fortfarande lite sol så det såg hoppfullt ut. Vi installerade oss så tyst och snabbt vi kunde och började spana ut på myren...

Det låg fortfarande is kvar på den lilla sjön och en del snö i skogen. Olika fåglar hade börjat anlända och blev förstås spaningsobjekt så fort de landat inom någorlunda räckvidd.

Med risk för att göra bort mej så tror jag detta är en gluttsnäppa. Den blev rikligt fotograferad i väntan på björnen.

Måsar och trutar var det förvånansvärt gott om och de underhöll oss under högljudda former. När Elisabeth senare delade ut fotouppgifter till oss kom dessa fåglar också väl till pass. 

Timmarna gick och solen sänkte sej över myren...vi spanade på fåglar,... vackra tuvor,... snygga trädstammar.....och höjde ISO.....

Plötsligt, strax för nio, kom björnen. Den lufsade in från vår vänster och letade målmedvetet efter de matportioner som låg under trälock på vissa platser. Strax efteråt kom ett SMS från Elisabeth, "björn in från höger".....det var förstås samma björn och vi var nog alla rätt exalterade.

En stor pampig björn som kom ut i de sista låga solstrålarna då den närmade sig vårt gömsle...

Den verkade hungrig och dreglade när den hittade en orörd munsbit.

Kameror smattrade och den tittade mot gömslena....björnen visste att vi satt där

Andäktigt följde vi den så långt det gick med våra kameror innan den försvann runt hörnet på vårt gömsle.

Då insåg jag att jag hade riggat min gamla 7D på gömslets andra sida och flyttade dit så snabbt jag kunde. Med dåliga ISO egenskaper var den ställd på endast 400 och med en slutartid som var lite för lång. Det roliga med denna bild är ändå att Magnus stora gluggar syns i gömslet bakom oss och att han i denna stund tar en fantastisk porträttbild av denna björn.

En portion smaskens under en lucka med en sten på. Ett arrangemang som är nödvändigt för att inte fåglarna ska äta upp allt. Vi kom att kalla detta för "lucköppning" för björnarna såg alltid så förväntansfulla ut då de vände på locket med sin stora ram. 

I skenet av de allra sista solstrålarna lufsade björnen bort över myren....

....och vi satt euforiska som små barn och såg hur mörkret sänkte sej. Nu var det tänkt att vi skulle sova några timmar.... men vem kan somna efter en sådan upplevelse.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-05-17 12:23 | Läst 3874 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det kallar jag utdelning det :) Den sista bilden (utan att förringa de andra) är härlig med "glorian" runt björnen och vattnet från labben. /Frode
Svar från Lena Holm 2015-05-18 07:39
Tack Frode,
vi fick överlag en mycket fin utdelning under de dagar vi var på plats, men det här var det sista vi såg av solen innan vi skulle åka hem.
Hälsningar Lena
Ja, vem kan sova efter ett sådant möte. En sådan fin björn och fina bilder på den.
Kul med lucköppning också, rena rama adventskalendern för björnen.
Inget fel på fågelbilderna men mest spännande med björn. Vet att det kan bli lång väntan i gömslen, suttit i örngömsle, men ni verkar ha fått napp ganska snabbt.
Ser fram emot fler bilder och berättelser om gömslen och platsen.
Svar från Lena Holm 2015-05-18 07:41
Tack Margareta,
visst blev det lite snack om adventskalender och luckor för de associationerna låg nära till hands. Fåglarna var en trevlig förströelse mellan björnupplevelserna. Även om vi hade tur med fina björnmöten satt vi trots allt 14 timmar per dygn i gömslena.
Hälsningar Lena
Ja vem kan sova efter en sådan upplevelse.... :)
Jättefina bilder förstås!
Svar från Lena Holm 2015-05-18 07:42
Tack Lena,
det blev lite dåligt med sömn första natten men sedan var det nog sömnbrist som gjorde att man ändå slocknade några timmar varje natt. Man kunde dock höra björnen om den passerade nära för det klafsade i myren.
Hälsningar Lena
Vilket möte och vilken utdelning. Jag kan tänka mig att hjärtat klappade lite extra när björnen uppenbarade sig. Fint och mjukt ljus i bilderna. Vilka naturbilder och vilken upplevelse att få vara med om detta.
Svar från Lena Holm 2015-05-18 07:43
Tack Ingemar,
det här var en mycket speciell upplevelse och även om vi fick flera fina möten med björn så var den första extra spännande.
Hälsningar Lena
Fina bilder men är det inte lite problematiskt att vänja björnarna vid människor och särskilt när det sätts i samband med mat?
Svar från Lena Holm 2015-05-18 17:54
Tack Anders,
rutinerna för hur man går till och från gömslena samt när maten placeras ut är till för att minimera riskerna med att björnarna ska börja förknippa maten med människor. De har gjort det i 15 år på detta ställe och björnarna var väldigt skygga för oss om vi gav det minsta konstiga ljud ifrån oss som t ex prat eller slammer från gömslena. De verkade dock ha vant sej vid ljudet från kameror.
Hälsningar Lena
Vilka björn bilder Det måste vara spännande att vara så nära Min favoritbild blir den sista björnbilden de andra är också fina Fina fågelbilder Ha en skön söndag : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-05-18 18:39
Tack Gert,
det var spännande att sitta där och spana efter björnarna och vi hade tur som fick se flera stycken. Kul också med en del fåglar som jag inte ser så ofta.
Hälsningar Lena
Fina bilder du fick på "hungriga Bertha"! Jag håller på att gå igenom och fixa med mina bilder för fullt så kanske kommer med nåt inlägg här ikväll.... Det var en häftig resa!
Svar från Lena Holm 2015-05-18 18:40
Tack Sirpa,
jag har inte alls hunnit igenom alla och nu är det arbetsvecka så jag hinner inte så mycke varje kväll.
Hälsningar Lena
Häftigt, grattis till upplevelsen!

Mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2015-05-18 18:41
Tack Tommy,
det var väldigt häftigt men också ganska avslappnat och skönt mellan stunderna då björnen dök upp.
Hälsningar Lena
Oj vilka härliga bilder. Den där födelsedagspresenten måste väl ha varit kanon
// Marianne
Svar från Lena Holm 2015-05-18 18:41
Tack Marianne,
ja det var en perfekt present som jag ju valt själv, kände väl på mej att det här skulle passa.
Hälsningar Lena
Måste vara en superfin upplevelse! Och vilka bilder!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-05-18 18:42
Tack Björn,
ja det blev fyra oförglömliga dygn.
Hälsningar Lena
Det måste ha varit en mycket spännande upplevelse! Härligt att få så många fina bilder på björn i vackert kvällsljus. Bland björnbilderna gillar jag särskilt första, tredje och sista. Tänk att det låg is fortfarande också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2015-05-18 18:43
Tack Bjarne,
isen försvann nästan helt under de dagar vi var där och det vackra solljuset såg vi tyvärr inte mer av, men det var en härlig upplevelse ändå.
Hälsningar Lena
Kan förstå att den upplevelsen är magisk och sedan komma ut med många fina bilder också. Häftigt. Du har ju säkerligen sett björn förrut, men kan tänka mig att upplevelsen är lite spännande varje gång.
Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2015-05-18 18:44
Tack Mikael,
jag har sett björn i Alaska och BC förut men det här var ändå nytt och häftigt för björnarna kom så nära. Alla möten med vilda djur är ju dessutom förenade med viss spänning.
Hälsningar Lena
Lucköppning och maxad julafton känns det som! Vilken upplevelse det måste vara att få se dem i det vilda på så nära håll. Ser alltid fram emot fler bilder från dig och nu lite extra mycket. :-) Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2015-05-18 18:46
Tack Ewa,
björnarna såg verkligen förväntansfulla ut då de öppnade luckorna. De kände ju redan på lukten att det fanns något gott där så dreglet rann ibland från munnen på dem.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder, det ser ut som om ni fått mycket av det ni önskade av resan och tiden i gömslet!!
Svar från Lena Holm 2015-05-18 18:48
Tack Anne-Sophie,
vi satt fyra gånger 14 timmar i gömslena och vi fick absolut se det vi önskade, samt en järv. Ljuset var inte det finaste alla dagar men det gick nästan alltid att få bilder.
Hälsningar Lena
Vilka upplevelser.
och fantastiska bilder
Svar från Lena Holm 2015-05-18 18:48
Tack Bengt,
det var häftigt när björnarna var framme men också väldigt meditativt när vi bara satt och titta på naturen.
Hälsningar Lena
Det är så overkligt att du sett denna björn samt tagit så fantastiska bilder.
Vi på FS kan vara lyckliga som nu får se många underbara björnbilder.
Det är något visst med Nalle helt klart.
Ha fin måndag//¨Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-05-18 17:51
Tack Gun-Inger,
visst är det något speciellt med nallar men de här skulle jag inte krama. Däremot så var det fascinerande att sitta och se dem runt gömslena.
Hälsningar Lena
Vilka härliga dygn ni har haft !
Kul att du visar lite omgivning hur det ser ut där uppe.
Och ett gäng fina bilder på de maffiga djuren.
Den sista med ljuset i pälsen var nog den som jag föll mest för.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-05-18 19:33
Tack Ing-Marie,
tyvärr så var det de sista solstrålarna vi fick så några mer björnar i motljus blev det inte. Men det blev ju fler björnar.
Hälsningar Lena