En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Blankt vatten och möte med storsäl

När vi åt lunch färdades vi en kortare sträcka till en annan vik nära toppen Påskefjella. När vi ankrade på denna nya plats var det helt stilla. De enda krusningar man såg på vattnet kom från vibrationer av Malmös motorer.

Svalbard visade upp ännu ett magiskt ansikte som kändes helt nytt. Inga snöklädda toppar eller glaciärer liknade något vi sett tidigare och så skulle det förbli. Ingen spegling var den andra lik.

Gummibåtarna var snabbt i vattnet och nu kände vi ju till rutinerna och kunde effektivt fylla båtarna. Det var en speciell känsla att forsa fram över det blanka vattnet, trots att vi tillbringade den mesta tiden med att bara "nosa oss fram" med båtarna.

Ganska snabbt fick vi syn på några lunnefåglar och stannade upp helt och hållet för att få titta och fotografera dessa fåglar en stund. Jag är mycket förtjust i lunnefåglar och njöt av denna stund.  

Vi närmade oss en glaciär och miljön ändrade återigen karaktär.

Vår norska guide Björn Nymoen förde oss sakta genom det spännande landskapet och gjorde sitt bästa för att alla fotografer skulle få de bilder de ville ha.

Den här platsen gick verkligen hem hos mej...men det var det många som gjorde.

Här kan man bara ligga still med båten och njuta.

Några ejdrar sveper förbi över ytan med glaciären i bakgrunden.

Vår systerbåt ger lite perspektiv åt den storslagna glaciären. Ibland kände man sej liten...Glaciären såg ut som en spettekaka som när som helst kunde gå sönder...men det gjorde den inte.

Stormfåglar följde hela tiden båtarna och utmanade varje fotograf till flyktbilder.

Vi spanade bort mot MS Malmö och saktade in, ingen brådska att återvända....

Vi puttrade in i en liten vik för Björn hade i kikaren fått syn på något som låg på isen...Vattnet såg ut som en spolad isbana.

En storsäl dök plötsligt upp bredvid vår våt. Den tittade lite misstänksamt mot oss...

Det som låg på isen var också en storsäl. De långa morrhåren krullar sej när de torkar och man kan se några som börjat göra det på den här individen. Vi närmade oss oerhört sakta och Björn stängde sedan av motorn helt.

Vi låg helt stilla och storsälen betraktade oss med viss misstänksamhet. Björn sa att de ofta struntade i båtar om man bara var försiktig.

Den här tycktes tveka en stund men bestämde sej sedan för att ta det säkra före det osäkra och ta ett bad.

Det var dagens bildskörd från Svalbard och nu är det fredag allihopa och det är visst någon slags fotbollsmatch har jag hört.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-06-17 16:54 | Läst 2404 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Sälen var verkligen mäktig. Fastnar lite för dom två första, bilderna ger ett lugnt intryck och tystnad. Om nu inte måsen förde väsen.
Sten
Svar från Lena Holm 2016-06-18 15:23
Tack Sten,
det var mycket stilla och måsen förde inte det minsta väsen.
Hälsningar Lena
Hej,
Det är svårt att bedöma avstånd och storlek i den här miljön. Glaciärer kalvar helt oväntat.
Ha det bra
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2016-06-18 15:27
Tack Bob,
gummibåten höll ett betydligt större avstånd från glaciären än det ser ut som. Avstånd var oerhört svårt att bedöma i den här miljön och allt var betydligt längre bort än det såg ut. Jag tror att du vet vad jag menar för du har upplevt det. I Alaska kalvade glaciären när vi var ganska nära och vi fick känna på effekten.
Hälsningar Lena
Fantastisk första bild. Och storsälarna! De gav verkligen misstänksamma blickar. Vilken resa!
Svar från Lena Holm 2016-06-18 15:28
Tack Stefan,
det var verkligen en minnesvärd resa.
Hälsningar Lena
Dom två första bilderna är suveräna med den stilla havsytan, sen kommer ejdrarna och så stormfågeln med vingspetsarna en tiondels millimeter över vattenytan och så sälen....Otroligt vackert och du har verkligen en lång rad fina bilder. Ni måste ha haft en underbar resa och det är en fröjd att se dina bilder/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-06-18 15:30
Tack Björn,
du anar inte hur många bilder vi hade med oss hem efter denna resa. Visst är isbjörnar och möten med andra djur speciella men varje dag bjöd också landskapet på helt unika vyer. Man stod bara på däck och gapade...:-) Svalbard har mycket att ge förutom djurlivet.
Hälsningar Lena
Oj! Vilka fina bilder!! 😁
Svar från Lena Holm 2016-06-17 19:41
Tack Tommy,
Svalbard ser ut så här :-)
Hälsningar Lena
Fantastiska landskapsbilder igen som verkligen kommer fram i dina 2 första bilder. Sälbilderna är kanon också. Vill dit, vill dit, vill dit... :)
Svar från Lena Holm 2016-06-18 15:31
Tack Mikael,
jag förstår din känsla. Vi hade dock väldigt tur med vädret i flera dagar. Det var helt magiskt.
Hälsningar Lena
Vem bryr sig om fotboll när man får se sådan här fina bilder.
Mäktigt, vackert och helt underbart.
Fina speglingar och det ser ut som om Svalbard har visat sig från sin bästa sida.
Svar från Lena Holm 2016-06-18 15:33
Tack Margareta,
Svalbard visade sej från sin allra bästa sida i flera dagar och vi kunde inte annat än stå på däck och gapa över de fantastiska vyer som spelades upp framför våra ögon. Isbjörn och andra djur är förstås höjdpunkter men Svalbard har oerhört mycket annat att bjuda på bara vädrets makter är med på noterna.
Hälsningar Lena
Vilken tur att ni fick det stilla vattnet.
Underbara bilder på landskap och den mysiga sälen.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2016-06-18 15:35
Tack Ing-Marie,
vi fick flera dagar med strålande väder innan vi mötte styv kuling och fick krypa till kojs i 27 timmar. Mer bilder följer.
Hälsningar Lena