En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Höstens sista svampskörd

Det skulle ju bli fler bilder från Little Rock men idag insåg jag dock att det nog var sista helgen som vi kunde plocka svamp innan vintern. Alltså blev det en tur i skogen. Det var mycket löv på marken men ni som är vana att plocka trattkantareller har nog inget problem att se svampen. 

Det som först började som en ganska blygsam skörd i lätt snöfall och kraftig blåst, utvecklades till en riktigt lyckad svamptur (och det slutade yra snöflingor). Vi var ute drygt tre timmar och lyckades hitta några nya ställen med gott om stora svampar.

Väl hemma återstod att rensa, koka av vattnet och paketera för frysen. Vi plockar rent redan i skogen men det tog ändå ett par timmar. Till slut var det klart och slutresultatet blev 2,8 kg trattkantareller att stoppa i frysen. Nu klarar vi oss till nästa år och det blir antagligen några presenter också.

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-10-29 20:25 | Läst 3134 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härligt resultat och fina bilder!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-10-31 21:06
Tack BJörn,
det är skönt att gå i skogen och det känns väldigt bra när svampen är undanstoppad i frysen.
Hälsningar Lena
Vad härligt, helt rätt prioritering låter det som! Förra året missade jag 'trattisarna' för en 5-veckors hälseneinflammation och när den var hanterbar så kom den stora 'snösmockan' över Stockholmstrakten.. det klarar inga svampar.. Men i år lyckades jag! Jag torkar dom..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-10-31 21:08
Tack Jan,
bröllopsbilderna finns ju kvar i arkivet. Jag torkade en del trattisar förut, mest för att ge bort i present. Nu tycker jag de blir lite godare när de varit frysta istället och vi har plats för dem.
Hälsningar Lena
Det var ovanligt mycket trattisar i år. Har också en del i frysen. Annars blir det inte så mycket svamp för oss, vi har plockat väldigt mycket under årens lopp men det har för det mesta varit till min svärmor som åt svamp. Vi själva äter bara höst och gula kantareller. Lite lustigt var det att jag kunde det finska namnen på svamparna långt före innan jag visste vad vi kallade dom. Jag hade ju aldrig plockat svamp tidigare. Tog sedan reda på att det var pepparriska och skäggriska och någon till.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-10-31 21:12
Tack Sten,
jag bodde ensam i ett torp i 10 år och då plockade jag otroligt mycket svamp. Det var som terapi att gå i skogen och den låg ju utanför knuten så det blev många promenader. All svamp som jag inte kunde spara för eget bruk gav jag bort till vänner och bekanta som inte hade tid eller möjlighet att plocka själva.
Hälsningar Lena
Gott är det med svamp och de där trattisarna är roliga att plocka. Hittar man en så brukar det bli många fler på det stället.
Många goda middagar har ni framför er.
Svar från Lena Holm 2017-10-31 21:10
Tack Margareta,
ja det är kul med dessa svampar för börjar man hitta kan det gå väldigt lätt att hitta fler. Jag använder gärna svamp till vardagsrätter som omeletter och pastasås och då passar trattisar utmärkt.
Hälsningar Lena
Har bara plockat gula kantareller i år, men ångrar nu att jag inte plockat lite trattisar också! Får nog ge mig ut och se om jag hittar några!
Hadet gott!
Svar från Lena Holm 2017-10-31 21:04
Hej Heléne,
det blev inga gula kantareller på mina svampställen i år för det regnade för lite. Däremot kom det en hel del karljohan och till slut trattkantareller.
Hälsningar Lena