En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sol och sidensvansar

Något överraskande sken solen från en blå himmel när jag vaknade i morse och efter frukost gav jag mej ut för att leta efter sidensvansar. Jag fann dem på ett av de vanliga ställena, gamla äppelträd vid Knivsta station.

Vackra fåglar och roliga att stå och titta på. Alla äpplena i träden är slut så de håller mest till på marken där det fortfarande finns frukt kvar. Träden är dock bra att söka skygg i om någon kommer för nära.

Charmerande fåglar och man kan komma rätt nära med lite tålamod.

Det kivas ju en del bland dessa...

Tyvärr blir bakgrunden allt annat än bra när fåglarna är på marken. Snö är ju OK men här är det även buskar, gamla löv och äpplen.

Mera tjuvnyp.

Den här får bli dagens bild 35. Bakgrunden är kass men jag gillar händelsen som utspelas.

De kan vara bra kaxiga ibland....men när björktrasten kom farande gav den sej direkt.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-02-04 17:46 | Läst 506 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina fåglar och fina bilder. Det var länge sedan jag såg några Sidensvansar, det var dåligt med äpplen förra sommaren och även året innan, men jag saknar dem.
/ Peter
Svar från Lena Holm 2018-02-04 20:02
Tack Peter,
vi hade också mycket dåligt med äpplen i år men just på denna plats finns det och då samlas de där tillsammans med björktrastar och koltrastar.
Hälsningar Lena
Vad roligt! Grattis till Sidensvansarna, känns som det varit 'brist' på dom den här vintern.. Men det har också varit betydligt mindre med äpplen på träden här denna vinter! Förra vintern var det tvärtom, då fanns det mycket med äpplen nästan överallt här, och då såg jag också en hel del med Sidensvansar.. Kanske dom dyker upp lite mer nu när det blivit så mycket vinter norröver..?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-02-04 20:01
Tack Jan,
det här är en av få ställen där det finns äpplen just nu och då samlas de där. Nu sitter de på marken för där finns det gott om frukt ännu. De är fina och har nästan "sidenlyster" i fjärderdräkten.
Hälsningar Lena
Vad avis jag blir! Var själv ute idag för att söka efter sidensvansar men kammade noll.
Härligt att få se dem på dina fina bilder i alla fall.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-02-04 19:59
Tack Johnny,
det här är ett ganska säkert ställe just nu, för det finns mängder med äpplen. Om man kliver av tåget/pendeln, går ner i tunneln och tar till vänster passerar man dessa träd och buskar direkt efter att man gått över bäcken (som det är rätt mycket vatten i just nu). Jag hittade även en mindre flock utanför Ängby park.
Hälsningar Lena
sears 2018-02-05 11:53
Stort tack Lena! Jag ska åka förbi en sväng.

MvH
Johnny
Härligt med sol på en söndag, eller hur? =) Och att kunna få fånga Sidensvansar!
Solen sken även över Norrköping...men jag har ägnat heeeeela =) dagen åt utbildningspedagogik/filosofi och bekantat mig med Gert Biestas teorier...(kanske någon du träffat? Han är hedersdoktor vid UU.)

Kul att du kämpar på med en bild om dagen!
Svar från Lena Holm 2018-02-05 21:02
Tack Lena,
ja det var en fin söndag och då är det inga problem att få till en bild. Jag känner inte till Gert Biestas, jag håller till på det andra universitetet i Uppsala :-
Hälsningar Lena
Först tänkte jag att det var en djärv beskärning, för att jag just bara såg "svansarna" - men så kom jag på att man måste ju förstora för att se hela fågeln! De är fina de där sidensvansarna!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-02-05 21:04
Tack Eva,
jag har råkat ut för samma sak och skrev t o m en kommentar om hur originell beskurna bilderna var. Det var nog första dagen fenomenet dök upp. Insåg i nästa inlägg att jag bara såg halva bilderna om jag inte förstorade. Störande om man vill läsa texten och titta på bilderna.
Hälsningar Lena
De kivande sidensvansarna var ju bästa bilden i den här serien.
Vackra är de, förr innan rådjuren åt upp all fallfrukt och att det fanns lite rönnbär på träden så brukade jag få besök av dem också. Var ganska länge sedan nu.
Härliga bilder i din samling
Ser att du fått en bild med färgränder i nederkanten, det händer också då och då när jag laddar upp bilder i bloggen. Undrar vad det beror på, brukar inte gå bort innan jag laddar upp en ny bild.
Svar från Lena Holm 2018-02-05 21:07
Tack Margareta,
vi ser väldigt sällan sidensvansar i trädgården men dessa finns ofta inom promenadavstånd.
Jag får ofta bilder med färgränder när jag laddar upp bilder och för göra det gång på gång innan det lyckas. I nuläget kan jag inte se någon med sådana ränder och jag har inte en aning om vad det är som styr den effekten.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2018-02-05 21:09
Nu är ränderna borta, men tidigare då jag tittade var det på en bild.
ehrsa 2018-02-05 23:27
Jag upplever också det här med ränder i nederkant på bilden då och då! När det händer så raderar jag den bilden + även i 'inladdningsformuläret' och trycker även på 'spara' för bloggen. Sen börjar jag om helt med att ladda in bilden som 'krånglade' igen! Men, jag låter det gå längre tid tills jag trycker på 'OK-fliken' för den inladdade bilden, då brukar det fungera! Känslan är att när jag laddar in bilden och snabbt trycker på 'OK-fliken' så kanske inte hela bilden har nått fram till FS:s server.. och följaktligen så är inte hela bilden inladdad än.. Men detta vet jag inte! Jag har nästan 1000Mb ut från min dator, så hos mig finns ingen 'broms' i uppladdningen.. men det kanske det finns hos FS..
Hälsn!
Härligt att få se dom igen, sidensvansarna. Vi brukar ha dom i bukettaplarna hemma på Pirvägen men inte har jag sett några än i år. Dina bilder är jättefina med mkt action. En av bilderna påminner mig om den gamla regeln att man inte ska prata i munnen på varandra!/ Björn T