En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vi åkte till Norge och möttes av regn

Vissa delar av Norge är lika torra som Sverige men ju närmare kusten vi kom på vår färd mor Runde desto tätare blev molnen. Vid en färjepassage ca en och en halv timme från slutdestinationen regnade det, även om solen skymtade mellan molnen ibland.

När vi körde över den enfiliga bron till Runde såg det ut så här, dvs ön syntes knappt. Termometern i bilen visade 13 grader. Semesterväder.....eller vad?

Vi installerade oss i campingens minsta stuga som kallas Svenskhytta, för det är bara svenskar som vill bo i den. Den är verkligen billig men innehåller allt man behöver och är mycket välplanerad, samt har havet nästan utanför dörren. Regnet avtog mot kvällen och vi gick en bit upp längs den branta stig man ska gå för att komma upp till fåglarna.  

Solen kom fram en kort stund och trotsade de mörka molnen, kanske fanns det hopp för morgondagen ändå....Bilden är tagen framför vår stuga men snett åt höger, rakt fram är det bara hav.

Nästa morgon var det mulet men uppehåll och vi gick ut tidigt för rekognosera, även om vi visste att lunnefåglarna inte skulle visa sej i några större antal förrän på kvällen. Halvvägs upp till utkiksplatsen blev det stopp....en storlabb.

Storlabbarna häckade på båda sidor om en stig man följer för att nå upp till toppen. Eftersom de hade sina bon på marken fick man inte gå utanför den märkta rutten.

Storlabben har väl inte det bästa rykte eftersom den kan vara både aggressiv och dessutom stjäl mat från andra fåglar. Men de var mycket intressanta att titta på och hade högljudda hälsningsseremonier när makarna möttes vid boet.

Vi upptäckte snart att det låg storlabbar lite överallt i terrängen och man kunde bara stå still och invänta att partnern skulle återvända.  

Storlabben delar på arbetet med bobygge, ruvning och ungvårdnad och lägger oftast två ägg. Fåglarna är stora som gråtrutar ungefär och försvarar sitt bo med aggressiva utfall och attackdykning, vilket vi skulle få se mer av senare.

De häckar helst på höglänta kusthedar på Svalbard, Island, Färöarna, Norge m fl liknande platser. De har inga naturliga fiender mer än kungsörn och havsörn, men ungar kan dödas av t ex katter, råttor och fjällräv.

Ungarna lämnar boet ganska snart efter kläckning men det tar ca 45 dagar innan de är flygga. Vi såg enstaka ungar men de var svåra att upptäcka i växtligheten och verkade ligga rätt lågt när båda föräldrarna var ute och skaffade mat.

En liten unge som väntar på lunch.

Båda föräldrarna verkade väldigt engagerade vid matningen. Maten är ofta fisk men tro inte att storlabben fiskat själv. Den är en sk kleptoparasit som jagar andra fåglar och tvingar dem att lämna ifrån sej (stöta upp) sin fångst till dem.

Den här lillen har troligen fått mat fiskad av en sula. Sulorna har ökat i antal på Runde och i takt med dem även storlabben. Vi fick t o m se en jakt mellan storlabb och sula, men fick tyvärr inga bilder på förloppet. Storlabben kan även jaga trutar, måsar och tärnor men drar sej inte heller för att äta fiskrens, andra sjöfåglar, ägg , bär och as.

Vi började närma oss lunchtid och nu sken solen från en blå himmel. Det blev plötsligt en större utmaning att fota de flygande fåglarna. 

Vädret höll sedan i sej under i stort sett hela vår vistelse på Runde och såväl vandring som foto blev i skarp sol, med sina för- och nackdelar. Vi behövde dock inte frysa, inte ens efter flera timmars stillasittande högt upp på sluttningarna.

Efter vår första rekognoseringstur åt vi en stor lunch och vilade inför eftermiddagsturen upp till lunnefåglarna. Mer om det mötet senare.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2018-07-24 18:41 | Läst 3749 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder från vackra Runde, där jag var i september 2013, således för sent på året för lunnefågel. Du har fångat det vackra landskapet och andra fåglar mycket bra här, och jag minns bron med den rejäla puckeln!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-07-25 21:10
Tack Bjarne,
det kommer mer bilder med landskap från denna ö. Den är väldigt fin och det finns mycket att se förutom lunnefåglarna.
Hälsningar Lena
Regn låter exotiskt.. Väldigt fina bilder på labbarna! Våra Kustlabbar är också såna som stjäl andras mat.. Har sett dom sno maten från tärnor t.o.m.. i luften!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-07-25 21:11
Tack Jan,
vi såg kustlabbar vid Atlanthavsvägen som jagade en tärna. De fick ge sej och tärnan kom undan den gången.
Hälsningar Lena
Trevligt att få se att det finns andra fåglar än lunne på Runde.
Labben hsr jag stiftat närkontakt med på både Svalbard och Franz Josefsland, de gillar inte om man kommer för nära deras bon.
Trevliga bilder på deras välkomstcermoni och så söt liten dunboll till unge.
Svar från Lena Holm 2018-07-25 21:12
Tack Margareta,
det finns många fler fina arter på Runde och jag kommer att visa fler samt även lunne förstås. Labbarna var kul att titta på och de verkar vara vaksamma föräldrar.
Hälsningar Lena
Toppen bilder och trevlig läsning! Härligt landskap också på Runde förutom fåglarna. Ser fram emot eftermiddagsturen.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-07-25 21:13
Tack Johnny,
det blev mer än en tur till lunnefåglarna och det kommer bilder strax. Sedan finns det ju även sulor, tretåig mås och en del annat kul.
Hälsningar Lena
Till att börja ser det jätteskönt ut med regn och 13 C, värmen är nu ganska jobbig upplever jag. Och en hel serie fina bilder på storlabbarna och deras ungar, kan väl tänka mig att dom kan vara lite aggressiva. Fint att få se dom både på marken och i luften!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-07-25 21:16
Tack Björn,
vi har nu varit hemma några dygn och att somna med havsbrus och lagom bris genom fönstren är ett minne blott. Det får gärna regna även för min del. Labbarna var kul att se och lite av en överraskning, de fanns inte i så stor mängd då vi var här för ca 10 år sedan.
Hälsningar Lena
Sällan man blir avundsjuk på dom som haft regnväder men just nu lät det väldigt härligt.
Fina bilder, och tack för mycket information som jag inte hade en aning om.
Svar från Lena Holm 2018-07-25 21:19
Tack Ing-Marie,
även om vi fick fint väder hade vi ju det stora havet nära och innan vi skulle sova fick dörren stå öppen. Havsbrisen var kylig och det var mysigt att linda in sej i ett varmt täcke. Nu kan vi bara minnas hur skönt det var.
Hälsningar Lena
Jeg kan ikke huske, hvornår vi har længtes så meget efter regn. Det er snart 2 måneder siden, at vi har fået noget her i Roskilde og i dag har vi den varmeste sommerdag i mange år. 30 grader inden klokken 12 i Roskilde, som det varmeste sted i DK i dag.
Dejlige billeder fra Norge - især nummer 4. Dine fuglebilleder er super som sædvanlig.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2018-07-25 21:20
Tack Erik,
vi har varit hemma några dygn nu och det är över 30 grader i Knivsta samt snustorrt överallt. Vi kan bara minnas de svala kvällarna med havets brus utanför dörren.
Hälsningar Lena
Så såg det ut när jag var där också iaf fram till dess jag åkte för då klarnade det upp :-)
Svar från Lena Holm 2018-08-15 08:03
Tack Mikael,
jag hade bokat stuga på Runde i fem nätter för jag var rädd att det skulle regna och inte bli några bra fototillfällen. Nu hade vi tur att det klarnade upp redan första natten.
Hälsningar Lena