En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

På gräsandsnivå

De är ju rätt orädda av sej så jag testade med 16-35 mm (på 16 mm) framför en flock gräsänder.

De tyckte att det var en konstig pryl som jag höll riktad mot dem men...

...om man mutade dem med godsaker gick det rätt bra. Det här ska jag testa fler gånger.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-01-20 17:31 | Läst 2816 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad roligt! Fåglar kan man absolut fota med mindre brännvidder, dessutom får man med lite miljö också! Tänker på 'mina' Tornseglare som jag äntligen fick fina bilder på när jag bytte objektiv från zoom 200-500 mm. som jag aldrig hann rikta rätt.. till att istället använda ett ljusstarkt 20 eller 50 mm. objektiv där jag förinställt avståndet till c:a 5 m. och sedan använde jag snabbaste slutartiden, och plötsligt så satt ju bilderna där.. nu vet jag när Tornseglarna återkommer.. bara 4 månader kvar nu.. :-)
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-01-21 20:38
Tack Jan,
jag minns toppenbilderna på tornseglarna nu när du nämner det och att du helt bytte teknik. Ibland måste man testa det lite ovanliga.
Hälsningar Lena
Gräsänderna är vackra fåglar och det blir onekligen ett annat perspektiv på dem med rejäl vidvinkel! Kul med bilder både med och utan människor också. De ger helt olika intryck.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-01-21 20:39
Tack Bjarne,
jag tycker det säger mer om fågelns karaktär och att den är så "van" vid människor när man ser den ur denna vinkel.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Gråænder er nogle selskabelige fugle - synes jeg. Også her i vores parker. Morsom serie.
Har dit fotoapparat vridbar skærm eller har du været nede og ligge på jorden ? I så fald ville jeg gerne se et billede af den situation, et slags "bag facaden" foto :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-01-21 20:41
Tack Erik,
nej min kamera har inte vinklingsbar skärm och jag låg inte på marken, fast jag var lite sugen...Jag satt på huk och sköt blint 3-5 bilder i serie. Alltid är det någon fågel som blir skarp.
Hälsningar Lena
kul bilder blev det ;-)
Svar från Lena Holm 2019-01-21 20:41
Tack Ingela,
jag sköt blint utan att titta i sökaren så det var rätt kul att titta på bilderna efteråt.
Hälsningar Lena
Tycker det är intressant att man ibland kommer dom så nära utan problem. Fotade just ett gäng gräsänder igår i Hällestadsån och dom är skyggare än man kan tro, inte en meter närmare än typ 50 meter! Antingen är östgötaänder mer försiktiga av sig eller så är maten viktigare än försiktigheten. Rent spontant har jag känslan av att när det är mkt fåglar och/eller människor samtidigt blir fåglarna mindre försiktiga, har tänkt på det när jag är tex i Tysslingen också. Kul med närbilder utan tele!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-01-21 20:43
Tack Björn,
det här är gräsänder vid Råstasjön så de är mycket vana vid folk och att bli matad. Jag ska prova med svanarna och kanadagässen senare. De går också att handmata och kommer fram och nyper i kläderna om de inte får smaka.
Hälsningar Lena
Intressant, har ibland själv funderat på att ta bilder på nära håll genom att fjärrstyra kameran med mobilen, men det har aldrig blivit av. Det ger både annat perspektiv och andra möjligheter.
Svar från Lena Holm 2019-01-21 20:44
Tack Stefan,
om jag inte minns helt fel så har Björn Björnsson här på FS fotat duvor på det sättet. Det blev väldigt läcker vinkel på bilderna och de visade verkligen "stadsduvor".
Hälsningar Lena
Det var en kul bildidé med vidvinkel, det kan nog vara värt att testa, har tagit några närbilder på vår Gräsandsflock med min Panasonic LX3 men vilken brännvidd det var minns jag inte. Sista bilden är fräck med anden som räcker ut tungan.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-01-21 20:45
Tack Stig,
det här var ett kul experiment som jag kommer att testa på svanar och kanadagäss som också brukar vara väldigt tama på denna plats.
Hälsningar Lena
de är både charmiga och roliga dessa änder. Kan bli en hel del kul bilder när de agerar som den i sista bilden. Den ser något frustread ut.
Svar från Lena Holm 2019-01-21 20:46
Tack Margareta,
jag sköt blint utan att titta i sökaren och det blev en del roliga bilder varav några också var skarpa.
Hälsningar Lena