En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En het doppingaffär till...

Efter uppvisningen av tranparet satt jag en stund i måsgömslet, men där hände inte mycket....så jag tog en promenad längs vattnet mot ett gömsle lite längre bort. Alldeles vid kanten får jag plötslig syn på ett skäggdoppingpar som ser lite gulliga ut med varandra. Jag höjer kameran....fortfarande ISO 5000, klockan är ca 05:30 men tjocka moln skymmer soluppgången.

Som en vispande projektil kommer en tredje skäggdopping farande från höger och uppträder riktigt störigt.

Det hettar förstås till och snart är de (hannarna tar jag för givet) i full gång med att försöka dränka varandra, eller vad de nu är ute efter.

Det går ganska våldsamt till och det är egentligen inte mycket man hinner se när man står och tittar på dem genom kameran. Men jag smattrar på med 7 bilder per sekund och hoppas på det bästa.

Ibland ser de ut att dansa med varandra när man så här i efterhand tittar på stillbilder från deras möte.

Här är det ju rena pardansen...

....men det verkar vara ute efter att greppa varandra med näbbarna. Här är de i alla fall låsta och båda håller i allt vad de kan.

De böljar lite fram och tillbaka med näbbarna ihop. De har nu flyttat sej lite längre ut på vattnet men är fortfarande inom ett hyfsat fotoavstånd.

Plötsligt avbryts kampen och jag tror allt är över....men det tar bara några sekunder så stirrar de båda kombattanterna på varandra igen.

Om blickar kunde döda...

Så var "doppingdansen" i full gång igen. Nu var de en bra bit ut på vattnet och avståndet började bli väl långt.

Kolla in honan till vänster och hur trött hon verkar vara på detta skvättiga spektakel. Inkräktaren fick i alla fall ge sej till slut.

" - Ja älskling, vi är färdiga nu.....jag ska inte slåss mer...men du vet, han kom bara farande från ingenstans...DÅ KAN MAN JU INTE BACKA! .....nej jag förstår,...jasså, bara fem på morgonen...."

" - Jag lovar! Vi kan ägna hela dagen åt bobygge och heminredning. Du får bestämma allt älskling! "

" - Vänta...jag måste bara fixa frisyren..."

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-05-04 15:05 | Läst 1208 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
Hård kamp om de bästa tjejerna. Det gäller ju för de flesta arterna.
Spännande bilder.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2019-05-04 19:49
Tack Bob,
ja, djuren visar oss svart på vitt vad det är som gäller :-)
Hälsningar Lena
Tala om actionrulle alltså! Här går det hett till ska jag säga. Suverän serie på skäggdoppingarna och dina kommentarer är både passande och roliga. Önskar dig/ er en fin fortsättning på helgen! / Björn T
Svar från Lena Holm 2019-05-04 19:48
Tack Björn,
jag fick ett fint möte med skäggdoppingarna men det var för dåligt ljus för att verkligen visa upp vad de gjorde. Ju mer man håller på desto högre krav får man på att ljus, avstånd etc ska stämma.
Hälsningar Lena
Fina bilder på de 'årliga' doppingbråken.. Att det ska behövas så mycket bråk ständigt! Men det är väl lite så även en hel del ungdomar håller på med.. och mot varann..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-05-04 19:45
Tack Jan,
man kan ju fundera över all energi de lägger på att bråka med varandra men det är ju naturens gång och den vanliga selektionen som hela tiden pågår. Om det kan jämföras med de aktiviteter dagens tonåringar ägnar sej åt vet jag inte... lite orolig för mänsklighetens framtid kanske jag blir i så fall :-)
Hälsningar Lena
Fin serie och historia
Svar från Lena Holm 2019-05-04 19:41
Tack Peter,
ljuset var bedrövligt men det var ändå kul att få ta del av detta. Om det hade vart en klar morgon hade jag haft finaste morgonsolen på denna kamp.
Hälsningar Lena
Wow vilka bilder Lena :) Något sånt fick jag aldrig se hehe.
Det är tidigt på morgonen som gäller :)
Svar från Lena Holm 2019-05-04 19:40
Tack Joakim,
jag känner igen mej i dina bilder men du gick längre än jag gjorde. Kul att du valde att ta denna promenad. Flera fina på Maja och jag förstår att hon uppskattade lite svalkande vatten ibland. Tyvärr är det ofta riktigt tidigt på morgonen som det roliga händer och det är därför jag sover i bilen ibland. Knuthöjdsmosse är en sådan plats...Kolla in den och planera för övernattning :-)
Hälsningar Lena
Joakim88 2019-05-04 19:57
hej vad roligt :) Tack så mycket, ja hon ville ner till sjön hela tiden och bada/svalka sig men det går ju inte där ;)
Tur då att vi närmar oss semester tider då kan jag sova i bilen och lägga dygnet precis som jag känner för :)
Tack skall skriva upp detta!
Strålande!
Själv fick jag uppleva en härlig uppvisning av en aftonfalk och lärkfalk vid den nya plattformen på Angarnsjöängen.
Svar från Lena Holm 2019-05-05 17:07
Tack Hannu,
aftonfalk har jag aldrig ens sett. Men vi fick mycket action vid Råstasjön idag. Dock helt vanliga arter.
Hälsningar Lena
Det är verkligen mästerliga bilder du fått på kort tid. Tänker på svarthaken, tranorna och nu skäggdoppingen. Helt suveränt.
Sten
Svar från Lena Holm 2019-05-05 17:08
Tack Sten,
för den positiva kommentaren. Helt oväntat fick vi även ett mycket actionladdat möte mellan en skrattmås och en kanadagås idag vid Råstasjön. Det är väl den tiden på året nu :-)
Hälsningar Lena
Oj vilka fina bilder du fått till, ser verkligen ut som dans på en del bilder...vilken tur att du gick den där promenaden mot det andra gömslet!
Svar från Lena Holm 2019-05-05 17:09
Tack Lena,
när man väl är på plats måste man ju utforska alla olika ställen man kan spana från.
Hälsningar Lena
Kul serie ! Alltid roligt med lite action och här fick du ju med det mesta av händelsen. Hade önskat att vi fått se lite doppingbråk vid Hjälsta men där var bara någon enstaka som sakta gled omkring.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2019-05-05 17:10
Tack Ing-Marie,
vi fick även ett mycket laddat möte mellan en skrattmås och en kanadagås idag vid Råstasjön. Helt oväntat för där hade vi nog inte förväntat oss så mycket action.
Hälsningar Lena
Oj här var det heta känslor minsann! Intressant med slagsmålet. Har oftast bara sett när de kört iväg en inkräktare utan några större händelser.
Snyggt fångat!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-05-05 17:12
Tack Johnny,
jag har inte sett skäggdoppingar bråka så här förut. Det var en fascinerande kamp och ganska lång dessutom. I början var de för nära kanten och skymdes av grästuvorna så jag bommade första bataljen.
Hälsningar Lena
Coola bilder.
Det går hett till i sjöarna du mellan alla doppingar, svårt att komma överens tydligen :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2019-05-10 19:53
Tack Fredrik,
det här var en extra upplevelse som jag inte väntat mej.
Hälsningar Lena