En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En kort rapport från Fremantle, Western Australia

Vi har landat i Fremantle på Australiens västkust, strax utanför Perth. Dagen bjöd på behagliga 25 grader med en del små moln och sval bris från havet. Det var befriade lite juldekorationer i den charmiga staden, där vi har trampat gata upp och ner idag.

En underbar familj med regnbågslorikiter var bland det första jag fotade när vi gick ut i staden i morse. De bodde i en palm vid ett minnesmonument och vi hittade dem för att ungen skrek ihärdigt efter mat. De kikade ut och poserade fint tillsammans.

Vi har sett vissa spår av svenskt "hantverk" under dagen som t ex allt porslin från IKEA där vi bor och denna gamla Volvo på en tvärgata. Undrar om det är en slump att den är skyltad som den är?

Det råder ingen tvekan om att man är i Australien när det sitter rosa kakaduor i lyktstolparna.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2019-12-20 14:17 | Läst 4515 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Åh Fremantle, den staden gillade jag. Vi började vår resa där också.
Ser att målningen som fanns på huvudgatan har bleknat sedan dess.
Hur är det med flugorna, det var det enda irritationsmoment där.
Du får spana på de svarta svanarna på floden.
Önskar er en underbar resa.
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:18
Tack Margareta,
ja det är mysigt här och vi stannar några dagar för att bli av med värsta jet lag innan vi ska ut och köra själva. Vi har bara haft en fluga :-) Inne naturligtvis. Det blåser rätt bra så det är nog det som gör att flugorna inte är besvärande. Vi hittade de svarta svanarna idag och tog en öl på puben "The left bank".
Hälsningar Lena
Här hemma ser vi på statspropagandatelevisionens nyhetssändningar att hela Australien håller på att brinna upp och genomsnittstemperaturen är över 50 grC. Illustrerat, förutom med bilder på skogsbränder, bilder på digitala utomhustermometrar som visar hur den globala uppvärmningen nu slagit till med full kraft. Några sommartemperaturer i Fremantle med frisk havsbris nämns av naturliga skäl inte. Hoppas du får en fin resa i Australien och många fina bilder både över och under vattenytan!
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:23
Tack Lars,
idag har det varit 33 grader men det går ner till ca 18 på nätterna. Det är dock mycket torrt och blåser ordentligt varje dag. En gnista räcker så brinner det i ett rasande tempo. Jag bodde i Australien på 90-talet och det brann även då runt jul och jag kan inte avgöra om det är värre bränder nu än det var då. Jag fick uppleva 46 grader då men inte så mycket som 50.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det ser ud til at være et eldorado for en fotograf som dig.
Det bedste foto i denne serie er selvfølge det med Amazonen - altså bilen. Og så med de fede 5 1/2 tomme fælge (ekstra udstyr).
Fortsat god ferie.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:25
Tack Erik,
vi passerade amazonen idag av en slump och då stod där en till gammal volvo. Bilder finns i mitt arkiv och kanske dyker de upp här en dag.
Hälsningar Lena
Trevligt, och redan på plats. Första bilden såg nästan ut som någon amerikansk småstad, så min första tanke var att ni tog vägen via Texas. Fina fåglar de har där.
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:28
Tack Peter,
det blev inget Texas i år. Kan hålla med om vissa likheter med husfasaderna. Många av dessa byggnader kom till under guldrushen i Western Australia och var antingen banker eller hotell. Hittade fler fina fåglar idag.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Västkusten är bra nära paradiset på jorden.
Universitet i Perth är av hög kvalitet och eftertraktat att jobba vid. Mina tankar gick dit en gång i tiden. Jag hade flera vänner i elektronmikroskopi institutionen.
Det måste vara ett Eldorado för era dykningar.
Lycka till i ett underbart land
Bob
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:30
Tack Bob,
jag kan bara hålla med. Jag var på besök vid Univ of Western Australia som doktorand och gillade verkligen både staden och institutionen. Nu blir det inget jobb dock utan enbart semester. Vi ska förstås också dyka men det dröjer ett tag innan dess.
Hälsningar Lena
Fremantle ser ut som en Wild West Town. Snyggt! Och så Volvo Amazon med matchande skylt! Och härliga färggranna fåglar! Ha en trevlig resa och God Jul och Gott Nytt år! Wolfgang
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:32
Tack Wolfgang,
Många av husen i Fremantle kom till under guldrushen i Western Australia och var antingen hotell eller banker. Det kanske kan förklara lite av utseendet. Det finns väldigt mycket färggranna fåglar här. God Jul!
Hälsningar Lena
Wow, ser helt anständigt ut! Förstår inte att ni kunde tänka er att lämna Sverige just nu, här har för en gångs skull varit blygrått, regnigt och dimmigt.........Äldsta dottern var knappt ett år i Australien, därav några veckor i Perth och just Perthvistelsen glömmer hon inte. Ser strålande fint ut med solsken och behaglig temperatur, ha det så bra! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:36
Tack BJörn,
idag har vi haft 33 grader men det går ner till behagliga 18 grader på natten. Vi har inte ens luftkonditioneringen igång. En fläkt räcker. Regn önskas på denna kust kan jag intyga. Det är snustorrt och vi vet att det brinner i Esperance , där vi planerar att fira nyår. Jag var i Perth som doktorand och älskade det. Därför börjar vi vår resa här.
Hälsningar Lena
Vilken välvårdad Volvo amazon, man tror ju knappt det är sant! Old dessutom, jag gnuggar mina ögon och ser igen, jo det står faktiskt så. Fantastiskt!
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:37
Tack Ragnar,
vi passerade den bilen av en slump idag och då stod där en till gammal volvo. Bilder kommer kanske någon gång senare. Det var i samma perfekta skick.
Hälsningar Lena
Vilken kanonstart på resan med så vackra fåglar ute på gatan!
Kul med amazonen. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:39
Tack JOhnny,
idag httade vi en papegojart till och även svarta svanar i Swan River, floden som mynnat i Fremantle. Hoppas på ett kul litet pungdjur inom kort.
Hälsningar Lena
Verkligen exotiskt med så fina fåglar i stadsmiljö! Tror modellen på amazonen heter 122 så vore verkligen en slump om det är det ursprungliga regnumret... skulle nog gissa på att det är "taget". Ser fram emot fler bilder från en spännande resa, ha det bra!
ztenlund 2019-12-20 21:08
Jo, 122 är ett av flera modellnummer som användes på varianter av Amazonen.
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:41
Tack Sirpa,
jag hade inte koll på att modellen hette 122 men Martin har bekräftat det. Jag hoppas på ett litet charmigt pungdjur om någon dag och då kommer kanske ett nytt inlägg. Om vi har wifi på nästa ställe....
Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:42
Tack Martin,
trevligt att få det bekräftat. Jag har noll koll på sådana detaljer.
Hälsningar Lena
Erik Madsen 2019-12-21 16:38
Hej igen här från DK.
Jag kan inte låta bli att säga något om Amazonen - sorry - jag skal inte skrive mer om det.
 Amazonen kom som en 2-dörr 1962. Detta måste vara en Amazon 121 från 1964, då den det året fick ett nytt handtag på bagagerumslocket (som här). Martin skriver att 122 var ett av flera nummer som använts och det är sant, men med ett tillagd S. Eftersom det inte finns några skärm emblem på den här, är det inte direkt klart om det är en 121 eller en 122S som jag ägde till 2016. 122S avslutades som en 4-dörr 1965 nu kun 2 dörr och med ännu ett nyt och ändret skärm emblem.
Vänliga hälsningar från Erik.
PS: S för sport med 2 SU-förgasare och mer HP än 121-modellen.
Svar från Lena Holm 2019-12-24 09:32
Tack Erik
för att du reder ut begreppen ordentligt om de gamla bilarna.
Hälsningar Lena
Roligt att höra av dig och med fina bilder på både pippisar och gammalt svenskt hantverk.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:44
Tack Stig,
om jag känner att jag har tid och vi har fungerande wifi ska jag försöka ladda upp en och annan bild. Redan efter två dagar finns det mycket att välja bland.
Hälsningar Lena
Wow, där skulle jag gärna vara just nu! 25 grader, så skönt! Härliga färgglada fåglar och en fin Amazon! Undrar om inte den färgen heter Californiavit.
Ha det skönt i värmen!
Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:46
Tack Bjarne,
Californiavit passar mycket bra här där både sten och sand är mycket ljus (i princip vit). Idag hade vi 33 grader men det har gått ner till behagliga 18 när det blev mörkt. Inte dumt alls faktiskt.
Hälsningar Lena
Åhh, så härligt !
Nu blev jag nostalgisk och skulle vilja vrida tiden tillbaka till 1987 :-)
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2019-12-21 13:15
Tack Ing-Marie,
jag har själv varit i landet i början av 90-talet, 1995 och 1997. Det känns helt perfekt att vara tillbaka. Ljuden, dofterna och papegojorna. Allt stämmer.
Hälsningar Lena
Trevliga bilder, här hemma är det grått och trist ute.
Australien står på reselistan, tillsammans med Nya Zeeland. Får se när det kan bli av.
Svar från Lena Holm 2019-12-24 09:33
TAck Bengt,
det är ett hiskeligt stort land så vi tar bara Australien denna gång men visst vill vi även till Nya Zeeland så småningom.
Hälsningar Lena
God Jul till er där borta..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-12-24 09:34
TAck Gunte,
och God Jul till dej också.
Hälsningar Lena
Härligt med en resa till andra sidan jorden, ser fram mot lite fina bilder på fåglar man aldrig har hört talas om, och såna man vet om också såklart :)
Jag antar att ni ska dyka lite också :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2019-12-24 09:37
Tack Fredrik,
ja visst ska vi dyka men också försöka hitta så mycket intressanta fåglar och djur som möjligt. Svarta svanar och den del olika papegojsorter har vi redan lyckats se. Jag kommer att försöka ladda upp några bilder när jag har tillgång till fungerande wifi.
Hälsningar Lena