En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Karnivorer

Australien har inte några stora rovdjur. De karnivorer man kan stöta på som är lite pampiga är rovfåglar och möjligen dingo. På väg hem efter en dag ute i naturen gjorde vi en extra loop utanför Denham och där, precis vid vägen, satt en kilstjärtsörn (wedge-tailed eagle). Den är landets största rovfågel och har ett vingspann på 2,3 m. Jag tror detta är en hona och ni ska snart få veta varför.

Honorna är större än hanarna och något senare fick jag se dessa bredvid varandra. Här tror jag det är hanen som sitter i bakgrunden. Dessa fåglar har fått sitt namn efter att stjärten i flykt är formad som en stor kil.

Ganska snabbt fick jag syn på ytterligare en örn med lite annan färg. När jag sedan kollade i boken fick jag bekräftat att detta är en juvenil fågel. Örnparet lägger upp till tre ägg men det vanligaste är att bara en unge överlever. Det stämmer med årstiden så fåglarna vi fick se var alltså en hel familj.

Kilstjärtsörnen är visserligen ganska vanlig och finns i stort sett i hela landet utom i städer, men att de skulle visa upp sej så här fint trodde jag inte. Det fanns inte ens ett trafikdödat djur vid vägkanten.

Båda de vuxna fåglarna flög en bit till en annan utkiksplats och ungen längre bort. Det blev en hel del bilder, men jag har bara en liten skärm att redigera vid så alla bilderna kanske inte är toppenskärpa på.

Här sitter de och spanar ut mot vägen och då lämnade vi dem. Vi stod ju med bilen i vägkanten och måste dra vidare. Tack och lov är det glest med trafik t o m på de större vägarna.

Det finns också en white-bellied sea eagle som ffa förekommer längs kusterna. Vi har sett den flera gånger men bara på väldigt långt avstånd. Denna bild är väldigt kraftigt beskuren. Denna örn har nästan lika stort vingspann som kilstjärtsörnen. Vi såg denna från ett fågelgömsle i Exmouth som vi passerade sent en eftermiddag. Det var mycket varmt och svettigt (hög luftfuktighet). När örnen flög gick vi till bilen och började köra mot vår tillfälliga bostad...

....plötsligt tassar det en brungul skepnad framför bilen. En dingo! Det finns varningsskyltar när man kör in i Exmouth om att det finns dingo i området men jag trodde aldrig att vi skulle få se en. Vi kör på en liten väg i Cape Range National Park och rullar sakta bakom dingon...

Jag kan inte få skarpa bilder genom vindrutan så vi stannar till emellanåt och jag går ut bredvid bilen. Det är en tik och hon gör som tikar brukar göra.

Hon korsar vägen ett par gånger och tittar på mej. Hon är smal men inte utmärglad och större än jag trodde. Jag har bara sett dingo på mycket långt håll förut och det var länge sedan. Vi träffar en "parkvakt" (ranger) senare på kvällen och enligt honom är det mycket ovanligt att få se en dingo trots att de finns i området och man uppmanar folk att rapportera möten med dessa djur. 

Efter en stund går tiken av vägen och in bland buskarna. Hon lägger sej i skuggan av en låg buske och tittar mot mej en kort stund. Jag är uppenbarligen tillräckligt långt från henne för att hon ska kunna ignorera mej. Wow! Vi fick se en dingo. 

Senare på kvällen när vi sitter på stranden i mörkret och spanar på en stor sköldpadda på väg upp i sanden för att lägga ägg dyker det upp en till dingo. Den blir plötsligt synlig som en siluett uppe på en sanddyn. Inga bilder denna gång, det var för mörkt för någon form av foto men det var tydligt bland de australiensare som var med att många hade aldrig sett en dingo.

Hej så länge,

Lena

PS. Hoppas ni förstår att jag inte hinner eller har möjlighet att hänga med så mycket i bloggarna här på sidan just nu, det blir bättre när jag kommer hem. 

Inlagt 2020-01-17 14:15 | Läst 3179 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant och fina bilder, så fin kilstjärtörnen är med sin mörka färg framträder så fint från den mer neutrala omgivningen. Kul med dingo också.
Svar från Lena Holm 2020-01-18 02:36
Tack Peter,
jag hade räknat med att få se örnen och vi har sett den flygande många gånger. Det var en bonus att den satt så lämpligt nära vägen. Dingon var ett stort plus.
Hälsningar Lena
Härliga och intressanta bilder!
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-01-18 02:37
Tack Håkan,
det finns mycket att se här för den som är djur och naturintresserad.
Hälsningar Lena
Härligt !
Vilket flyt ! Så kul för er att ha sån tur med dessa möten !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-01-18 02:38
Tack Ing-Marie,
just dessa två möten var verkligen lyckosamma och helt oplanerade.
Hälsningar Lena
Mycket intressant Lena både örnarna och dingon.

1. Örnarna var ju riktigt fina och vilket spännande möte det måste ha vart att få se dem :)

2. Dingon var ju också riktigt trevligt att få se, ser ut som en vildhund ju :) fin var den.

3.bra text mycket intressant. Bra blogg 👍👏
Svar från Lena Holm 2020-01-18 02:40
Tack Joakim,
örnarna hade vi räknat med att få se och vi har sett flera flygande. Att de satt så nära vägen var en bonus. Dingon, som är en typ av vildhund, var ett stort plus.
Hälsningar Lena
Första bilden, wow! En så vacker fågel.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2020-01-18 02:41
Tack Thomas,
det är något speciellt med örnar och på nära håll är de extra fina.
Hälsningar Lena
Ser verkligen ut som en predator den örnen, fina bilder.
Dingon ser mjuk och snäll ut, men kan ta obevakade barn har jag hört.
Svar från Lena Holm 2020-01-18 02:48
Tack Stefan,
örnen är väldigt pampig och den gör nog sitt för att reglera kaninpopulationen. Jag tror det är lite av en skröna att dingon kan ta barn, men de tar nog gärna nyfödda lamm. Det man varnade för var att man absolut inte skulle mata dem, inte närma sej dingo om man möter den och hur man ska agera om den verkar hotfull. Den är stor som en dalmatiner ungefär och absolut ett djur som man ska lämna ifred.
Hälsningar Lena
Wow!
Det gäller att ha tur, har en vän som guidar i Australien och jag tror inte han sett dingo någon gång. Om så vore hade han nog berättat det. Ska fråga vid tillfälle. Han är för övrigt där med en grupp just nu.
Fåglarna imponerar på mig också men dingon slår dem med hästlängder och du har inte bara sett den utan har även bilder.
Margareta Cortés 2020-01-18 09:32
Kollade med honom, och han har trots alla sina resor runt i Australien aldrig sett en vild dingo. Däremot en massa andra ovanliga djur, men aldrig en ding. Du måste ha en väldigt tur.
Svar från Lena Holm 2020-01-21 00:23
Tack Margareta,
Vi tyckte det var toppen att få se dingon och har insett då vi frågat runt att det är mycket ovanligt. Kul att du också kollade med din kompis.
Hälsningar Lena
Hej, kul med rovfågelbilder :-). Kilstjärtsörnarna ser verkligen imponerande ut, den vitbukiga havsörnen är nog också det (Kunde inte låta bli att slå upp det. Fågel är helig för en del ursprungsfolk i Australien.)
Kvaliteten på bilder blir inte alltid på topp, men det är bättre än att bli utan... Eller hur?
Trodde inte dingon var ovanlig/svår att se, roligt att ni fick med den.
Svar från Lena Holm 2020-01-21 03:28
Tack Hannu,
och för att du bidrar med namnet på havsörnen. VI har sett den flera gånger men bara mycket långt bort eller över oss. Vi har sett en del andra rovfåglar, men det får komma när jag är hemma och har mer tid. Igår såg vi svarta kakaduor, har inte kommit fram till vilken art ännu men de ska visst vara ganska ovanliga.
Hälsningar Lena