En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Finbesök i restaurangen

Vi har fortfarande fågelmat kvar så det sitter ett par automater i trädgården. Kylan som dragit in de senaste dagarna har gjort dem väldigt populära och vi har haft mängder med gäster. När vi åt lunch igår dök det upp tre lite större fåglar,... stenknäckar! Jag rusade iväg och hämtade kameran men då hade de förstås dragit, men de kom tillbaka. Först spanade de från grannens äppelträd.  

Sedan närmade sej den första våra automater via en extrapinne. 

Hmmm, den tittade på automaterna där det för tillfället satt grönsiskor och steglitser. 

Den här var lite svår för en stenknäck. Helt klart gjord för mindre fåglar.

I den andra automaten har den i alla fall hittat ett sätt att sitta men det blir lite trångt och den ser med rätta missnöjd ut. Maten finns ju där men hur ska man kunna äta den. Fast hackspetten har lärt sej att äta ur denna automat, men den fick träna ett tag...

Här har den hittat extrapinnen som koltrastarna brukar använda. Det funkade sisådär och den flaxade runt en del. 

Efter en stund kom vad jag tror är fru stenknäck ned och kollade läget. Hon började på samma plats som sin partner men tog det mer lugnt och metodiskt. 

" - Här går det ju utmärkt att sitta om man hukar sej lite"

Hannen kom snart på att det bästa stället var på marken under automaterna. Inget tjafs med pinnar och små hål, här låg ju maten serverad.

Det var två hannar och en hona som kom, men den andra hannen drog ganska omgående. Alla bilder är tagna genom treglasfönster från köket, annars skulle jag inte få komma så nära. Vi ser stenknäck i trädgården två, tre gånger om året och hade tur att vi var hemma för det var ju lunch en torsdag. En liten coronabonus.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-05-15 14:41 | Läst 1611 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grattis till några fina bilder. Stenknäck är en fågel som iaf jag väldigt sällan ser, tror jag har 1-2 bilder totalt på den.
Svar från Lena Holm 2020-05-16 23:04
Tack Peter,
vi ser dem inte heller så ofta men de finns i området och kommer förbi då och då. Just nu hade vi tur och såg dem för att vi jobbade hemifrån och åt lunch i köket på en vardag.
Hälsningar Lena
Hej,
EM demonstration av stor styrka. Bra.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2020-05-16 23:05
Tack Bob,
visst är det imponerande näbb och skalle på dessa.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Hvilken super serie og som sædvanlig fremragende tekst - gillas så mycket.
Køkken fotografering er ikke så dårligt :-)
Med mange venlige hilsen fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-05-16 23:07
Tack Erik,
ibland blir det några höjdare även från köket, genom treglasfönster.
Hälsningar Lena
Vad roligt, dom är riktigt fina tycker jag! Jag har dom i mitt närområde och hör dom nästan varje gång jag går upp i Tantolunden, men oftast är dom för högt upp i lövträden för att kunna fotas bra tyvärr.. Och det är lite för mycket folk numera i 'lunden' sen Coronan kom för att dom ska våga sig ner på marken.. Men som tur är så avslöjar dom sig ofta med sitt 'flock/lock' läte.. Lite som en knäppande Rödhake men lite mer 'metalliskt'.. Kul! Hoppas dom kommer tillbaks!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-05-16 23:11
Tack Jan,
de brukar komma förbi oss någon gång på våren/försommaren och det är nog mest tur om vi ser dem då. Just denna dag jobbade vi hemifrån och såg dem då vi åt lunch.
Hälsningar Lena
Det var många fina bilder på en Stenknäck som jag inte set skymten av i min trädgård och det hjälper nog inte att jag skulle fylla mina automater men det kanske gynnar andra som var här i "vintras". Mitt val blir no första bilden när det gäller porträtt.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2020-05-16 23:14
Tack Stig,
det här är ju absolut inte fåglar som vi ser regelbundet och just denna dag hade vi turen att vara hemma. VI kan båda välja hur vi vill jobba och växlar mellan att vara hemma och på jobbet.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder på stenknäcken, att dom är tagna genom fönster är svårt att tro! Och det är en rejäl näbb dom har! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-05-16 23:16
Tack Björn,
det man förlorar när man fotar genom treglasfönster får man kompensera för i LR. Bilderna skulle inte klara hög efterförstoring men det spelar mindre roll.
Hälsningar Lena
Ett riktigt finbesök ja..grann fågel som utstrålar kraft..
Varför blir man aldrig utsatt för såna gäster?
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-05-16 23:17
Tack Gunte,
antingen har du inte rätt godsaker på menyn i din restaurang eller så bor du inte i ett lämpligt område. Ta det inte personligt... :-)
Hälsningar Lena
Oj, vilken tur du hade. Bra bilder med tanke på att det är genom fönstret.
Det är en häftig fågel och kul att se bilden med siskan på andra sidan, då ser man ju verkligen storleken. Näbben ser ju nästan grotesk ut där i jämförelse.
Har haft dom här enstaka gånger.
Matade ju året runt tidigare, men nu är allt nerplockat då vi hade besök på altanen av en stor råtta för några veckor sedan. Såg den sen inte på några veckor men i helgen så var den tillbaka så nu är stora fällor utsatta.
( Men jag har hängt några talgbollar i den stora granen på tomten och förvarar dom inomhus )
Svar från Lena Holm 2020-05-16 23:24
Tack Ing-Marie,
vi har bara haft möss på besök så här långt men det gäller att ha lite koll. Finns det små gnagare finns det snart större, de är trots allt smarta djur. Vår matning städas bort i morgon för att det ska växa grönkål på den platsen. Vi kommer dock att ha ett par automater kvar men de är inte fotovänligt placerade, bara praktiskt placerade för fåglar och vår grönsaksodling.
Hälsningar Lena
Fina bilder på stenknäcken :)
Mycket roligt att ha den som gäst på matningen, mycket trevlig fågel :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2020-05-17 19:48
Tack Fredrik,
stenknäcken kommer någon gång per år och det är lika kul varje gång trots att jag har mängder med bilder på dem. De kom förbi en kort stund även idag.
Hälsningar Lena
Vilken kul gäst! Den är verkligen vacker och ser exotisk ut.
Blev bra bilder genom glasrutan!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-05-17 19:51
Tack Johnny,
stenknäcken är en kul gäst och inte särskilt vanlig. Det går bra att fota genom köksfönstren men inga andra fönster i huset.
Hälsningar Lena
Det var inget dåligt fin besök ni hade där :)

Stenknäcken är ju precis hur vacker som helst. Ja menar den näbben, den ser ju ut att kunna krossa sönder sten!

Fina bilder trots genom fönster :)
Svar från Lena Holm 2020-05-17 18:21
Tack Joakim,
ibland behöver ju inte fågelfoto vara så strapatsrikt, man kan få ett och annat kul skott från köksfönstret med en nybryggd kaffe till hands. Det blir helt OK bilder genom dessa fönster men de stora panoramafönstren som vi har i vardagsrummet är helt omöjliga att fota genom.
Hälsningar Lena
Joakim88 2020-05-17 18:25
Ja absolut, och inte bara det, här får man ju väldigt fint att se på, på morgon kvisten kanske när man äter frukost och dricker nybryggt kaffe :)