En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Chiliskörd och lördagsgrillning

Idag skördade vi våra första chili. Det var vanlig jalapeno och en "hottare" variant som jag inte har koll på vad den heter. Även om jag hade det stämmer det nog inte med vad vi skördade för de ska bli gula (vilket de blev förra året) men årets första blev röda. Det blev i alla fall en liten burk med inlagd chili, "medelhotta" enligt min bedömning.

Som ett bidrag till matfoto/grillbilderna som visats under veckan vill jag bidra med denna "Färsbåt med grönsaksfyllning" som vi gjorde på lördagskvällen. Jag använde 500g älgfärs som jag satte 3 msk olivolja till för att det inte ska bli så torrt. Det går förstås med vilken färs som helst och blandfärs blir antagligen saftigast. Salt och peppar i färsen efter smak. Jag bygger ett lager färs runt plastbyttan och klär den med bacon för extra smak och stabilitet.

Så här ser det ut när man tar bort platsbyttan. Färsen ska bli en "båt" med tät botten. 

Jag fyller båten med grönsaker som jag förberett innan. Det går åt mer än man kan tro. Den här fyllningen består av fyra stora champinjoner i bitar, en halv grön paprika, en medelstor röd lök och åtta skivor squash i bitar. Allt är stekt i olivolja och kryddat med salt, chili, vitlök och hackad basilika. Kryddorna (förutom salt) kommer från fjolårets skörd och tas direkt från frysen till pannan. Fyllningen ska svalna innan man fyller "båten".  

Jag toppar med flera skivor lagrad cheddarost. Enligt det recept som vi utgått från skulle man klämma i en massa barbequesås innan man la på osten men vi är inte så förtjusta i den söta såsen med fejkad röksmak så det blir bara ost. Man kan förstås göra egen BBQ sås, så man får den precis som man vill, men det får bli ett annat inlägg. Båten placeras på grillen, indirekt värme, och bör ligga på ca 50 minuter om temperaturen är runt 150 grader.  Det går bra med vilken grill som helst bara du kan lägga på ett lock. 

Efter ca 25 minuter ser det ut som på vänstra bilden och efter 50 minuter kan man se köttsaften som sipprat ut (högra bilden) och den är definitivt klar. Om det regnar kan man förstås göra detta i ugnen och jag skulle välja 175 grader i varmluftsugn och kolla resultatet efter ca 45 minuter. 

Vi serverar "färsbåten" med inlagda chili (från 2019 års skörd), färsk nyskördad sallad och coleslaw.

Min sambo hugger in på första biten. 

Han vill också gärna ha lite mer stärkelse till middagen och i det här fallet fick det bli "curly fries" i ugnen. Man kan förstås hitta på en massa andra trevliga alternativ med potatis men just ikväll orkade jag inte så det fick bli något ur en påse.  

Till dessert serverades mjölkchokladpanacotta med färsk kiwi och rostat mandelhack + solrosfrön som jag kanderat i smält socker. Jag experimenterar just nu med panacotta och den här blev riktigt bra. 

Vi åt förstås i växthuset som nu börjar fyllas med grönsaksplantor. Snart får vi inte längre plats att sitta här och äta. Än så länge finns det dock rum för två personer och ett antal pelargonsticklingar. 

Vi avrundade måltiden med att lyssna till rockbandet Grid Cessley, där sambons systerson spelar trummor. De spelade under evenemanget "Coronahjälpen" och fick även en kort intervju efter spelningen. Sedan var det visst en raketuppskjutning som måste bevakas.... 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-05-31 15:45 | Läst 2778 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det var ju tur att jag gjort ordning middagen och att den är i ugnen, medan jag läser denna blogg, ser ut att behövas efter detta. Intressant rätt, tvärs om har man ju gjort att lagt köttfärsen i grönsakerna, kanske något man skulle testa ser gott ut

Fint att redan kunna skörda chili, fast jag får väl då skryta med att vi åt våra första färskpotatis till lunch, eller iaf provsmakade för det blev bara två var, men de jag tog var helt ok i storlek 3-4cm, tog två och lät resten av plantan vara

Raketuppskjutningen fick jag också följa, har ju arbetat inom rymdindustrin i över 40år så man får väl hänga med lite
Svar från Lena Holm 2020-06-01 17:36
Tack Peter,
jaha det var den potatisen du hade i "tältet". Färskpotatis är en verklig delikatess och jag får vänta tills det finns någon bra sort i affären eller på den gård där jag brukar handla ibland. Chilin är tidig för vi sådde i mitten av december, innan vi åkte bort. Snälla grannar skötte plantorna och de började blomma i mars när vi kommit hem.
Hälsningar Lena
pdahlen 2020-06-01 22:43
Ja det var min tältande potatis jag provade några av. Det var inte så dumt att tälta, jag satte nog dessa 2-3 veckor innan jag satte de med enbart fiberduk
Det saknas ord för vad jag ser och antagligen smakade det lika gott som det ser ut, och det beror nog på en duktig fotograf som kan locka fram snålvattnet i mungiporna när man ser bilderna.
Själva åt vi en gravad lax med kokt potatis och hovmästarsås, inte så pjåkigt det heller i all enkelhet.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2020-06-01 17:33
Tack Stig,
gravad lax med hovmästarsås är riktigt god sommarmat tycker jag och man ska ha fin kokt potatis till. Det är dessutom lätt och snabbt att servera. Det här blir jättegott men tar tid och är lite stökigt.
Hälsningar Lena
Det var tidig skörd av både chili och sallad! Här blir det att vänta ca tre veckor till. Din matbeskrivning får "snålvattnet" att rinna till. Måste verkligen prova din färsbåt med grönsaker, det låter otroligt gott och så blir det något nytt på bordet. Själv har jag grillat med de närmaste och det var gott det med, fast lite mer traditionellt. Ha en fin kväll!
Svar från Lena Holm 2020-06-01 17:31
Tack Yvonne,
chilin ger tidig skörd för vi sådde dem innan vi åkte på semester, i mitten av december. Snälla grannar tog hand om plantorna när vi var borta och de började blomma i början av mars när vi precis kommit hem. Jag tycker absolut att du ska prova "färsbåten", det blir riktigt gott och man kan ha enkla tillbehör till. Salladen är sambons hydroponiska odling och den startar han med väldigt tidigt. Det gäller bara att skydda plantorna från frost.
Hälsningar Lena
Men oj vad läcker middag vi får se här! Det är så snålvattnet rinner. :-)

Ha det gott!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2020-06-01 17:27
Tack Eva,
det var ju ett bra betyg :-)
Hälsningar Lena
Det där ser ju alldeles ofantligt gott ut! Särskilt som jag lever lite snålt i Korsheden själv just nu, här blir jag ordentligt hungrig. Dina matbilder är dessutom lika läckra som jag gissar maten smakar. Många hälsningar/N Björn
Svar från Lena Holm 2020-06-01 17:26
Tack Björn,
för din positiva kommentar. Det blev mycket gott denna kväll. Jag kan förstå att det blir lite enklare när du åker upp till Korsheden.
Hälsningar Lena
Snålvattnet rinner ...
:-)
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-06-01 17:25
Tack Håkan,
det är ett bra betyg :-)
Hälsningar Lena
Kul att ha egen chilli. Båtarna såg väldigt smarriga ut!
Trevligt med SpaceX. Fina bilder också.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-06-01 17:24
Tack Johnny,
vi har en chili som vi haft i sju år som övervintrar i köket varje år. Nu ska den snart flytta ut. De som gett skörd var mindre plantor som vi sådde innan vi åkte på semester och som våra snälla grannar vårdade.
Hälsningar Lena
Ja då var det retning av smaklökarna igen. Och att pickla chilin är väl något att ta efter. Det blev lite granna onödigt många plantor i växthuset. Man får väl ge bort.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2020-06-01 17:23
Tack Gunnar,
det är lätt hänt att det blir lite för många plantor och ofta är det just chili. Picklad är toppen tycker vi och om chilin är väldigt het, så den är svår att äta, kan man låta den koka upp i lagen. Det tar udden ur hettan och gör den mer användbar.
Hälsningar Lena