En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Allmogefår, eller vad säger ni?

Mötte de här fina fåren under en promenad i mitt närområde, inte så långt från de långhåriga ungdjuren, men på en annan gård. Hmmmm....jag kan väldigt lite om får och har inte en aning om vad detta är. 

Lite frön i pälsen men vad gör väl det om man inte behöver "borsta håret" varje dag. Det fanns får som var ljusa och så dessa med vita fläckar på huvudet och i övrigt mörka. Alla var kulliga.

Trots fröna är det fina småkrusiga lockar. Det slog mej också att öronen är ganska små. Jag försökte söka på nätet om fårraser och snubblade över ett samlingsnamn för vad jag uppfattade som gamla svenska raser, de kallades allmogefår. 

Om någon här på sidan är mer hemma på fårraser får ni gärna berätta. För mej får det vara allmogefår så länge, för det är absolut inte en av de vanliga fårraserna man ser på gårdar.

På samma promenad insåg jag också att det fortfarande finns en del fina blommor kvar. Efter min runda i sommar då jag hittade så enormt många blommande arter längs ett diket har jag börjat titta mer på vad som lyser i vägkanten. Lucern blommar fortfarande vackert lila och käringtanden lyser än. 

Den första borde vara vild riddarsporre och förvånansvärt nog hittade jag några sena blåklint i kanten på en stubbåker. Det finns helt klart en del insekter också, här i någon sorts fibbla.

Ett helt gäng med pilfinkar satt på rad på detta räcke. Det var flera meter långt och det hade varit kul att fånga dem från en annan vinkel men det tyckte inte pilfinkarna.

Idag är det fredag, yeah....

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-09-25 16:46 | Läst 3275 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Jag har aldrig sett den här fårrasen, så det måste vara en av dina egna svenskare :-)
Bilden med pilfinkarna blev ändå rolig.
Med många vänliga hälsningar och god helg.
// Erik //
Svar från Lena Holm 2020-09-25 19:59
Tack Erik,
Danmark har sina egna gamla fårraser och de ser antagligen snarlika ut men pratar man med rasspecialisterna så är de väldigt olika :-) Kul att du gillar pilfinkarna för de satt verkligen på rad.
Hälsningar Lena
Vad gulligt kanske kan det vara roslagsfår som tillhör allmogeraserna. De kan vara vita å svarta bli långhåriga och kan ha rödbrun inslag..

Åh vad blommor
Trevlig helg
Svar från Lena Holm 2020-09-25 19:56
Tack Nini,
jag har tittat på Roslagsfår och det kan ju stämma. Helst hoppas jag att jag kan passera gården när någon är ute och jag kan fråga. De gamla husdjursraserna är viktiga att bevara men just fårraserna kan jag väldigt lite om.
Hälsningar Lena
Lastbilsfår?!
Fin serie som vanligt, trevlig helg :)
Svar från Lena Holm 2020-09-25 19:54
Tack Joakim,
jag kan ju bara le åt din kommentar, inte ens mopedbil skulle jag klassa dessa som.
Hälsningar Lena
Joakim88 2020-09-25 21:05
Haha =) Vad skönt =)
Dina blomsterbilder är riktigt fina.
Svar från Lena Holm 2020-09-26 20:16
Tack Peter,
jag blev nog mest förvånad över att det fortfarande fanns så fina blommor.
Hälsningar Lena
Det var en rejäl ullhög, det är iallafall inte ett gutefår ;)
Och på tal om får, som det fåret i Australien som rymde ut i vildmarken när det var skogsbrand och höll sig undan i 5 år.
När dom hittade det och klippte av ullen blev det 18 kg lättare, hade besvär med benen pga. all tyngd.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-09-26 20:19
Tack Gunte,
jag vet i alla fall så mycket att jag direkt kunde se att detta inte var gutefår, de har nämligen horn, både tackor och baggar. Jag har läst om det stackars merinofåret i Australien. De blir ofta blinda för att ullen växer över ögonen (bara under en vanlig säsong).
Hälsningar Lena
Fina bilder här, och mysiga får dessutom!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-09-26 20:20
Tack Jan,
visst var det hög mysfaktor här. Jag promenerade i skönt tempo och råkade passera dessa får som inte brydde sej nämnvärt om mej.
Hälsningar Lena
Mysiga får, blir säkert härliga tröjor av dessa :-)
Fantastiskt att det fortfarande blommar så mycket.
Plifinkarna är så sköna med sina gängbildningar. Dom håller alltid ihop.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-09-26 20:22
Tack Ing-Marie,
jag vet inte om det ens kan bli tröjor av denna ull, snarare mattor. Det finns fortfarande en del blommor kvar men bestånden är inte så täta. Pilfinkarna bildar härliga grupper.
Hälsningar Lena
Den såg speciellt ut framför allt med all frön på sig. Kul. Pilfinks bilden var härlig. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-09-26 20:24
Tack Johnny,
fåren var sköna och jag tänkte mest på hur svårt det måste vara att reda ut ullen från alla frön. Men den här ullen blir nog inte ens till garn, jag tror det blir mattor på sin höjd. Pilfinkarna håller ihop och bildar underhållande gäng.
Hälsningar Lena
Inte fryser dom, det är då säkert! Mysiga bilder på fåren, kul att komma dom lite nära och se hur lockig pälsen är! Och blombilderna är bedårande! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-09-26 20:26
Tack Björn,
de här fåren kan nog gå där hela vintern och må hur bra som helst, bara någon ser till att det finns mat. Avstånden var ju inte så stora och så hade jag "fågelobjektivet" på så då blir allt "nära" som är så här stort.
Hälsningar Lena
Fina bilder på fåren, men du ska inte fråga mig om får! Gillar de andra bilderna också och den med pilfinkarna på rad är jättekul!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-09-27 10:17
Tack Bjarne,
jag har fått förslag på Roslagsfår, vilken nog kan stämma. Raden med pilfinkar var betydligt längre än jag fick med på bilden men när jag försökte flytta mej för en bättre vinkel flög de förstås.
Hälsningar Lena