En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Höstskörd och västhustömning

Eftersom söndagen bjöd på vackert väder bestämde vi oss för att det var dax att tömma växthuset och städa det inför vintern. 

Sambon sköter om putsning av glas på såväl in- som utsidan. 

Jag tar hand om sista skörden. Vi började med det redan på lördag. Jamaica Bell chili som jag hackar i matberedaren med vitlök och fryser i iskubslådan. Chili/vitlöks kuber som räcker hela vintern. 

Våra milda habanero som blir utsökt chilimarmelad.

En gigantisk mogen brandywine tomat som blev den finaste tomatsalladen till både lördag och söndagmiddag. Ett antal gröna som vi får se om de blir något ätbart av...

En hel massa småtomater. De som är spruckna blev en burk med salsa som kommer att gå åt vid nästa taco-kväll. De andra var det bara att sortera efter färg. 

Längst till höger (liten skål) ska ätas inom några dagar, nästa blå skål med röda tomater är nog som godast till nästa helg och de som precis börjat bli orange kommer att vara OK helgen därpå, resten får vi väl se vad det blir av...

När jag ändå höll på och skördade var det lika bra att plocka av grönkålen och frysa in överskottet, samt plocka in de sista gröna bönorna.  

På söndagen sken faktiskt solen och när F pysslade med växthuset åkte jag till svampskogen för att kolla in trattkantarellerna. De börjar komma upp nu, till slut.

Det fanns fortfarande en del gula kantareller...

...men det var ju i första hand dessa som jag ville plocka och jag fyllde korgen.

Bjuder även på lite "skogsbling" för det var så länge sedan jag fotade i sol bara för skojs skull.

Det blev en fin skörd från skogen och det tog en stund att ta hand om. I bakgrunden står sylten som jag kokade i morse och tomaterna som ni redan hört talas om.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-10-11 20:40 | Läst 1627 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Flitiga som tusan :) och färgrika bilder under tiden..ligger lite efter med lövsug, gräsklipp och Ica tur..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-10-16 09:03
Tack Gunte,
när man bara har helgerna till sånt här jobb måste man ju vara lite flitig när solen tittar fram och regnet håller uppe en dag. Grönsaker är tacksamma motiv för färgbilder.
Hälsningar Lena
Härliga dagar och bilder.
Jag har tillbringat helgen inomhus med att hjälpa min dotter i hennes lägenhet. Vi har byggt garderober, bokhyllor och kört bort en del skräp. Riktigt trevligt att få umgås och prata.
Svar från Lena Holm 2020-10-16 09:00
Tack Bengt,
att pyssla med sådant kan vara rätt trevligt när man är några tillsammans. Dessutom blir det fint och välordnat, det mår väl alla bra av :-)
Hälsningar Lena
Jisses, hur läckert som helst! Hösten är inte så dum..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-10-16 08:59
Tack Jan,
det gäller att ta vara på tillfällena när solen lyser upp lite.
Hälsningar Lena
Imponerande, både städningen av det fina växthuset och den rikliga skörden i vackra bilder!
Svar från Lena Holm 2020-10-16 08:58
Tack Wolfgang,
nu har vi också inrett växthuset för hösten och vintern. Vi måste hänga upp gardiner för att fåglarna inte ska flyga på glasen när växthuset är tomt. Då blir det även lite belysning och dekorativa höstväxter.
Hälsningar Lena
Lite vemodigt med höstgöra. Jag blev klar med altanen i går. Har inte så mycket att ta rätt på men det räcker gott o väl.
Får väl erkänna att jag blir lite avundsjuk på din grönsaksskörd. Trattisar har jag inte letat efter, vill ju helst ha karljohan, men har inte hittat några fler än dom jag visade på bild i min tidigare blogg.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-10-16 08:56
Tack Ing-Marie,
i veckan fick jag upp gardinerna som vi måste ha för att fåglarna inte ska flyga på glasen när växthuset är tomt, samt lite höstväxter för det är fint. Vi invigde med middag där i går kväll för vi hade gäster. Jag vill gärna ha trattisar för de är nästan slut men jag hittade faktiskt två fina karljohan som blev en lagom portion att frysa. Jag har nog aldrig plockat karljohan så här sent.
Hälsningar Lena
Wow så fint! Och oj så gott det ser ut! Inte minst trattisarna, det brukade vi plocka varje år till för bara ett år sen eller två. Du har en bra deal annars tycker jag, sambon tvättar alla fönster - växthus har ju några såna - och du åker ut i skogen och plåtar.......Önskar dig/er en bra vecka! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-10-16 08:53
Tack Björn,
visst är det en bra deal. Jag fick förstås skörda allt och ta reda på det som skulle lagas till eller förpackas innan jag åkte till skogen. Fredrik vill ju också ha trattkantareller och då måste ju någon plocka hem dem. Jag tycker det är väldigt trivsamt att plocka svamp och har inget emot att göra det själv.
Hälsningar Lena
Fin svampskörd, jag hoppats komma ut i svampskogen nästa helg. Imponerande mängd tomater du har kvar, vi har några kvar ute som det snart är dags att ta in. Skönt ändå att få gjort ett avslut av växtsäsongen, vi städade ut vårt växthus för några veckor sedan. Har i lägenheten några krukor med sallad, dill mm på den inglasade balkongen, vi har värme och frostfritt där.
Svar från Lena Holm 2020-10-16 08:50
Tack Peter,
jag har fortfarande flera stora skålar med tomater som mognar vartefter inomhus. Det har blivit en enorm skörd i år. Svamp hoppas jag kunna plocka mer den kommande helgen. Just trattkantareller har jag väldigt lite av i frysen.
Hälsningar Lena
Vilken fin skörd det blev och härlig tur du fick i skogen.
Fina bilder! Förresten vad kör ni för uppvärmning i växthuset på vintern?

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-10-12 17:16
Tack Johnny,
vi använder en gasolvärmare men värmer bara när vi sitter där. Jag har inga växter på vintern annat är prydnadsljung och liknande (som får frystorka). jag har suttit i örngömsle på vintern som använt liknande värmare.
Hälsningar Lena
Inte dumt alls det här. Fin skörd och härligt städat blev det och hittat god svamp.
Bra veckoslut
Svar från Lena Holm 2020-10-16 08:48
Tack Nini,
en del helger blir det mycket bra saker gjorda.
Hälsningar Lena
Härligt att få fylla på förråden inför vintern. Man blir nöjd med sig själv.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2020-10-16 08:47
Tack Ulla,
jag hoppas på ytterligare påfyllning av svamp även kommande helg.
Hälsningar Lena