En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fågelfoto på hemmaplan

I morse när vi steg upp var det en plusgrad och regn. Vad gör man då? Jo, man stannar inne.  Det var förstås full fart i den del av fågelrestaurangen som har öppnat och jag tog några bilder genom köksfönstret. Småfåglarna sitter gärna i jordärtsskockorna, men de är på väg att vissna ner. 

En blöt talgoxe som inväntar plats i talgblocket. Det kan vara sex fåglar där samtidigt konstaterade jag idag. Jag har ofta fotat genom köksfönstret och det går rätt bra. ISO 2000 krävdes idag och det blir bara bilder på stillasittande fåglar.

Efter frukost började jag testa att fota genom andra fönster i huset. Det här är genom vardagsrumsfönstren för det sitter en fröautomat utanför. Den här koltrasten spanar in var maten finns.

Här är jag övertygad om att hon ser mej och dessutom är sur för att det inte finns mat på marken till koltrastarna. Det här blev bättre bilder än jag förväntat mej och avståndet är dessutom inte särskilt stort. Då jag testat att fota genom dessa fönster förut har det blivit störande speglingar, men inte om man fotar lågt och mot marken verkar det som.

Småfåglarna som äter ur automaten som hänger under balkongen, utanför vardagsrummet, flyger upp i träden. Så jag gick en trappa upp och hamnade i vårt sovrum som har en balkongdörr med fönster. Nu var jag mer på fåglarnas nivå. 

Oj så nära en del kom och de brydde sej inte ett dugg om att jag stod bakom balkongdörren och tog bilder. Det är mörkare här och de flesta bilderna är tagna med ISO 3200, bländare 5,6 och 400 mm. Dessutom lite pyssel i LR. 

Nötväckan poserade gärna men svartmesen ville absolut inte vara med på bild. Den satte sej alltid bakom störande pinnar eller löv. 

Talgoxen passade in bra bland de gula löven.

Något förvånad blev jag över tre färggranna steglitser, men de har hängt runt vårt hus hela sommaren så varför inte en blöt dag som denna. Maten är ju gratis.

Jag bjöd koltrastarna på jordnötter och lade även några på den fina stubben i utkanten av vår tomt. När jag kom ner i vardagsrummet igen hade de hittat godsakerna.

Det var allt från dagens fotosession inne på Plommonvägen. Väldigt bekvämt och varmt, men man får hålla till godo med de vanligaste småfåglarna. Ett och annat rådjur brukar ju också titta förbi när det blivit vinter.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-10-24 15:23 | Läst 2732 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina stilstudier, det måste vara härligt att ha naturen så nära.
Ha en fin kväll
Stefan
Svar från Lena Holm 2020-10-24 20:03
Tack Stefan,
vi bor i ett vanligt villaområde i Knivsta med en tomt på ca 700 kvadratmeter. Men den gränsar mot ett litet skogsparti och det ger oväntat mycket närhet till natur och vilt.
Hälsningar Lena
Praktiskt att kunna sitta inne och fotografera. Många fina bilder.
Jag saknar det från huset, vi har en del träd utanför köksfönstret här I lägenheten men inte så många fåglar nu. I ett grannhuset finns en person som matsr fåglar, men det är skymt av träden.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2020-10-24 20:05
Tack Bengt,
nu börjar fågelmatningsperioden och då finns det alltid mycket kul att titta på, men dygnets ljusa timmar räcker oftast inte till när man jobbar.
Hälsningar Lena
Kanske läge att öppna fågelrestaurangen trots de restriktioner som råder, fina bilder på din små matgäster och det skall bli roligt att se om jag får lika rikligt besök som du fått.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2020-10-24 20:08
Tack Stig,
ja, du kan nog öppna din restaurang utan restriktioner. Fåglarna har inte problem med Covid19 utan vill nog mest bara ha bra mat. Det är ju mest de vanligaste arterna som dyker upp men om man har tid att sitta och titta dyker det ibland upp överraskningar som t ex stjärtmesar.
Hälsningar Lena
Vilket morgon och vilka bilder! Mycket snyggt! Har sett en koltrastar och björktraster ibland de nedfallna äpplen i trädgården man skulle kanske sätta sig uterummet eller rent av lägga sig ner på golvet och fota genom altandörren. Det verkar gå riktigt bra.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2020-10-24 20:09
Tack Jörgen,
jag skulle absolut testa att sätta upp lite mat och kolla in vilka de bästa ställena är att fota småfåglarna. Det kan bli förvånansvärt bra även genom glas.
Hälsningar Lena
Trevligt! Får börja spana lite efter 'mina' Steglitser nu.. har inte gjort det på länge tyvärr!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-10-24 20:11
Tack Jan,
vi har haft några steglitser här hela sommaren vilket aldrig har hänt förut. Nu är de uppenbarligen kvar så vi får väl se till att de får mat :-)
Hälsningar Lena
Det blev ju riktigt bra, det kan gå riktigt bra att fotografera genom fönstret. Koltrasten rakt framifrån, nötväckan och de sista koltrastarna blev bäst tycker jag, men riktigt bra bilder generellt
Svar från Lena Holm 2020-10-24 20:13
Tack Peter,
jag är positivt överraskad över resultatet och vissa bilder är helt över förväntan. En fördel är ju om man inte behöver beskära så mycket, dessutom är det bra mycket mysigare att sitta inne än i ett kallt gömsle.
Hälsningar Lena
Kul att se bilder på våra vanligaste runt knuten.
Det blev ju riktigt bra bilder genom fönster. Kanske dags för mig/oss att tvätta fönster så kan jag testa lite här och där runt huset ifall jag får långsamt någon dag.
/Lena :)
Svar från Lena Holm 2020-10-24 20:15
Tack Lena,
mina fönster är inte alls nytvättade. Fokus hamnar ju långt utanför fönstret så om det inte är perfekt rena spelar mindre roll. Testa så får du själv se. Det är bra mycket mysigare att sitta inne än ute i ett kallt gömsle.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det gick mycket bra med fotografering genom fönstren. Det måste vara trevligt när du har en sådan utsikt och ett rikt fågelliv precis utanför dörren.
Underbara bilder - som vanligt - håller de hög klass enligt min mening.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-10-24 21:37
Tack Erik,
jag blev faktiskt positivt överraskad att det blev så pass bra bilder från både vardagsrum och sovrum. Det blir dock inte bilder på några spännande arter, utan man får nöja sej med det vanligaste som finns där varje dag.
Hälsningar Lena
Fungerade ju hur bra som helst att fotografera inne i värmen bakom ett fönster :)

Fina bilder, och många fågelarter har du ju på besök till "restaurangen" :)
Gillar steglisten bäst då jag sällan ser den.
Svar från Lena Holm 2020-10-25 18:41
Tack Joakim,
jag blev glatt överraskad i synnerhet som det var så pass mörkt ute. Förutom de arter du såg på bild brukar vi också ha stor hackspett, svartmes, tofsmes, en- eller talltita, rödhake, grönfink, grönsiska och gråsiska, enstaka besök av stjärtmes, domherre, sidensvans, bofink, gärdsmyg (2 ggr) och björktrast.
Hälsningar Lena
Härligt bekvämt att sitta inne och fota.
Jättefina bilder för att vara fotade genom fönstret.
Jag matar ju inte så nära fönstret nu, så jag får nog gå ut om jag skall få några bilder. Men jag brukar kunna göra det ganska bekvämt på altanen med dynor och filt :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-10-25 18:43
Tack Ing-Marie,
vår tomt är så liten att utfodringsställena hamnar nära fönstren oavsett var vi placerar dem. Du får ju fantastiska bilder vid din matning och kan du dessutom sitta någorlunda bekvämt är det absolut värt att sitta ute.
Hälsningar Lena
Våra vanliga fåglar är inte fy skam minsann, och så fick du med den vackra steglitsen också! Jag tycker också att nötväckan är mycket fin. Härliga bilder!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-10-25 18:45
Tack Bjarne,
vi är inte vana att ha stegliltser men några individer verkar ha fattat tycke för vår trädgård den senaste sommaren. Nötväckan är ju så underbart kaxig och flyger fram och tillbaka med frön.
Hälsningar Lena