En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Snön föll över Knivsta

På juldagen snöade det över Knivsta och hela Annandagen låg snön kvar som ett vitt mjukt täcke. Det var dessutom helt vindstilla. Vi skickade upp den lilla drönaren utanför huset.

Överst i bilden kan man se delar av den lilla remsa med skog som vårt hus gränsar till. Vi har vardagsrummet och sovrummet (en trappa upp) mot skogen. Bilderna från julafton på koltrasten, äpplet och stubben är fotograferade från vardagsrummet genom stora panoramafönster. Avståndet är bara några meter från fönstret fram till stubben.  Ordinarie fågelmatning är i öppningen mellan växthus, garage och köksdelen av huset (det står en julgran där också). Där är det träaltan under snön. Trots att det är så trångt kommer rådjuren regelbundet in där på vintern och kollar av fågelmaten och eventuella äpplen. 

Flög ut en liten bit över skogen.

Det är det här skogsområdet som gör att vi har bl a svartmes och tofsmes som gäster i matningen och ekorrar förstås.

Till höger kan man se taket på det timrade vindskyddet som varit en så populär grillplats denna höst. Det hade inte hunnit dit någon familj ännu när dessa bilder togs. Behovet var inte lika stort när det plötsligt gick att åka pulka. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-27 11:06 | Läst 1577 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nya perspektiv ger just nya perspektiv, kul och annorlunda.

Ja, grillkorv, kol och ved i säck har det nog varit åtgång på detta år.
Svar från Lena Holm 2020-12-27 21:30
Tack Mats,
det är just det som drönaren har gett oss några gånger. I synnerhet då vi reste genom western Australia i början på året (precis före corona). Det har grillats mycket vid denna grillplats i år, ofta i riktigt dåligt väder.
Hälsningar Lena
Vackert med snön! Ser ut som ni fick samma mängd snö som vi, kanske 4-5 cm. Men idag är allt borta och det 'gråa' har börjat igen..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-27 21:31
Tack Jan,
det var nog ca 10 cm och mycket fluffigt på träd och växtlighet. Tyvärr har det mesta försvunnit idag med plusgrader och hård blåst.
Hälsningar Lena
Vad härligt det ser ut! En liten skogsremsa är inte att förakta. Kommer ihåg där mina föräldrar bodde i Vikarbyn. Vi hade just lite skog bakom huset men så byggdes området ut och vi fick inte längre lika många fåglar av olika sorter på besök. Hälsningar från Kiruna med -19C och snöfall. /Mats
Svar från Lena Holm 2020-12-27 21:35
Tack Mats,
just den där lilla skogsremsan gjorde att vi köpte detta hus. Jag som bott i ett torp i skogen de senaste 10 åren ville förstås helst bo så (men med lite högre standard) och min sambo tyckte det var viktigt att bo nära en järnvägsstation så han kunde pendla till jobbet. Det här blev en perfekt kompromiss inom promenad/cykel avstånd från Knivsta station och jag fick i alla fall skog åt ett håll samt lite av skogens djur i min närhet.
Hälsningar Lena
Så vackert det blir så fort det kommer lite snö. Fint med bilder från drönare.
Tyvärr så kom aldrig snön upp hit, endast lite frost på backen.
Härligt att ni har denna lilla skogsdunge, så mycket den måste tillföra.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-12-27 21:37
Tack Ing-Marie,
det verkade som att snön föll lite nyckfullt. Nu är den tyvärr nästan helt borta och i morgon försvinner nog de sista fläckarna. Den skogsdungen är guld värd och en stor anledning till att vi köpte just detta hus .
Hälsningar Lena
Trevligt med lite snö, är väl inte någon fan av snö men några dagar runt jul samt några extradagar för foto är ju optimalt
Svar från Lena Holm 2020-12-27 21:39
Tack Peter,
det var så vackert och fåglarna var extremt aktiva i vår matning när det blev vitt överallt. Det hade gärna fått vara kvar över nyår men tyvärr är det mesta redan borta.
Hälsningar Lena
Ser fint ut med snön, och att ha en skog utanför är trevligt. Jag har köpt en drönare med en vän men inte hunnit provflyga ännu. Kanske nästa helg.
Vi har inte sett någon snö i Strängnäs trakten. Och hemma på Söder är det lika grått som då vi åkte.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2020-12-27 21:42
Tack Bengt,
jag tror du kommer att bli helt förtjust över vad du kan fånga från drönaren men det är ju en del regler att hålla koll på. Idag var vi noga med att inte för mycket av grannarnas hus skulle synas och den ena bilden är beskuren för att undvika det. Nu är tyvärr det mesta av snön borta.
Hälsningar Lena
Kul med snön. Landskapet blir så mycket intressantare.
Fina bilder med drönaren. Funderade ett tag på skaffa en liten drönare, men har inte kommit till skott än. Har förstått att det kommer nya regler vid nyår för drönarflygning.

Hälsningar
Svar från Lena Holm 2020-12-27 21:48
Tack Jörgen,
vi skaffade drönaren inför vår långa semester i Australien och fick en del otroliga bilder med den där. Reglerna varierade väldigt mellan olika delstater. Det kommer mer regler här hemma också men då får man väl anpassa sej till dem, det är trots allt ett kul komplement för oss som egentligen är undervattensfotografer :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena! Fina vinterbilder som blir extra intressanta i "helikopter perspektiv". Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-12-27 21:43
Tack Mats,
det blir lite extra kul när man tittar från ovan. Ibland inte alls vad man förväntat sej faktiskt :-)
Hälsningar Lena
Första intrycket - det ser väldigt trevligt ut! Ser också ut att vara ett rymligt hus, och perfekt med lite skog intill. Och nå´n åkgräsklippare behöver ni inte.....Sådär mkt snö har vi inte haft i Finspång, vi har haft frost i tre dar, men ingen snö. Skoj med drönarbilderna! God fortsättning hälsar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-12-27 21:56
Tack Björn,
det är ett stort hus (173 kvm) men vi träffades sent i livet och det kändes viktigt att vi båda kunde få ett rum för egna aktiviteter dvs varsin "lekstuga", som numera är arbetsrum i och med pandemin. Vi har inget behov av gräsmatta utan byggde en stor altan med växthus och odlingsbäddar istället. Gräsklipparen är en gammal "handjagare". Snön är tyvärr nästan borta och i morgon blir det regn och flera plusgrader. Det var fint så länge det varade.
Hälsningar Lena

PS. Om du har Netflix kan jag tipsa om "My octopus teacher". Det handlar bl a om att besöka samma begränsade område i naturen varje dag under en lång tid och att lägga märke till små detaljer.
Hej Lena.
Det ser smukt ud og især fra luften - perfekt udnyttelse af drone fotografering.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-12-27 21:45
Tack Erik,
här hemma flyger vi inte så ofta med den för det finns en hel del regler att hålla sej till, men just över vårt eget hus kändes OK och jag har beskurit för att inte grannens hus ska komma med. Man får ofta en överraskning när man fotar från ovan.
Hälsningar Lena
Erik Madsen 2020-12-27 22:19
PS: Det er nok klogt, at sætte sig ind i drone-reglerne inden foråret kommer .
Mvh. Erik.
Blir ju lite småavis med en liten skog alldeles intill.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-28 22:11
Tack Gunte,
det stämde perfekt när vi köpte detta ställe. Min sambo ville ha nära till en pendlingsstation, centralvärme och snöröjningen fixad. Jag ville ha skog med fåglar och djur. Det är ju inte så mycket skog men när man lär sej vad som finns där är den absolut en källa till mycket nöje.
Hälsningar Lena