En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Matblogg III, också ganska färgrikt.

Efter färgprakten från Barriärrevet kändes det som att det kunde vara dax för en matblogg igen. Matbilder blir nämligen också ganska färggranna. Börjar som jag brukar med en liten god drink före maten. Ovan den oerhört populära sommardrinken Aperol spritz eller Aperitivo som den heter i Italen. Aperol med Prosecco och sodavatten samt apelsinskivor. Gott och läskande. 

Om man inte har lust att blanda cocktails och skaffa ingredienser som man kanske inte kommer att använda igen, kan man ju göra det enkelt och bara servera ett glas god champagne. Det här är vår favorit. Passar före maten såväl som till en mängd olika förrätter och även varmrätter. Champagne blir aldrig fel, eller?

Vill man fira något extraordinärt kanske man väljer en Roederer Cristal. Den här flaskan serverades när min systerdotter disputerat. Den var väldigt god men prislappen motsvarar vad jag handlar mat för under drygt två veckor...alltså, inget som jag tror att vi någonsin kommer att dricka igen. Det var min syster och svåger som bjöd på den.

En lätt och trevlig förrätt som vi testade i slutet av året. Pilgrimsmusslor på citronmarinerad gurka med bacon och hasselnötsströssel. Pilgrimsmusslorna är delade och fick steka knappt 20 s på var sida i smör.

Om man vill pyssla lite mer kan man göra Crème nignon (Tore Wretmans favorit), en grön ärtsoppa med champagne, och toppa med en stekt pilgrimsmussla. 

Varm toast skagen är en annan god och festlig förrätt. Lite ovanligt att göra en räkmacka som är varm men det blir väldigt gott med philadelphiaost, västerbotten, majonäs, dill, tabasco och citronjuice. Helst ska det vara färsk dill på toppen men det var så vissen i affären att jag inte ville betala för den. Jag har ju vår egen dill i frysen så det fick bli hackad dill och citron istället.

Om man dyker på fritiden kan man plocka egna pilgrimsmusslor. Här har vi plockat musslor utanför Strömsholmen (Atlanthavsvägen, Norge). Det är en viss teknik att öppna musslorna och en tunn kniv är bra att ha men det behöver inte vara mer märkvärdigt än en fruktkniv. 

Snabbstekta musslor med bacon och vitlök, lite vitt vin, salt, peppar och pasta. Passar utmärkt efter en dags dykning. Det här är semestermat för oss.

Vi äter gärna hummer någon gång ibland. Helst naturell med smält vitlökssmör och vitt nybakat bröd. Väldigt enkelt och passande t ex en fredag efter en jobbig arbetsvecka. 

Om man vill lägga ner betydligt mer tid kan man t ex laga hummerrisotto. Det räcker då med en hummer till två personer, men det tar flera timmar att göra. Först ska man nämligen rensa hummern, rosta skalen i ugnen och koka en smakrik fond på dem. Därefter lagar man risotton och avslutar med att hastigt värma upp hummerköttet i en stekpanna med smör. Färsk sparris och dill passar utmärkt till.

Till nyårsafton lagade vi en annan spännande risotto toppad med kungskrabba. Krabban är bland det dyraste de har i fiskdisken och den kommer vi att byta ut mot några stora räkor nästa gång, eller ett par havskräftstjärtar. Risotton är smaksatt med vit misopasta (finns i asiatiska butiker) och tillbehören ni ser är rostad jordärtsskocka, shiitakesvamp, sojabönor och dill. Det här blev riktigt gott!

Det som roar mej minst i köket är desserter men en exotisk fruktsallad kan ju vem som helst plocka ihop. Smaksätt grädden med lite likör t ex Cointreu. Det blir dessutom färgrikt och vackert. Pudra florsocker på om bären är syrliga. Jag har använt mandarinklyftor i sockerlag och det räckte med sötning i den här blandningen.

Under julhelgen blev det också en saffranskladdkaka med mandelmassa, serverad med vispad grädde och frysta lingon. Man kan också riva vit choklad på den varma kakan så den smälter till ett tunt täcke. Jag hade bara en liten bit så det blev choklad på mitten.  

Smaklig måltid!

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-02-21 17:58 | Läst 2299 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Vilka rätter, vilka bilder det bara vattnar sig i munnen.
Tack.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2021-02-21 19:49
Tack Bob,
och varsågod! Det här är några riktigt lyckade recept som jag visar.
Hälsingar Lena
härligt
smakförlösande bilder
hummerrisotton blir det jag gör nästa gång
i Skagen, där jag bodde under många år, kände jag några fiskare och köpte havskräftstjärtar, där äter man bara stjärtarna, för 50 kr/kg - så det blev både risotto och mycket annat
jag var på Picard och köpte pilgrimsmusslor häromdagen - blev sugen när jag såg din bild
tack för inspirationen
/inger
Svar från Lena Holm 2021-02-21 21:03
Tack Inger,
receptet på hummerrisotton kommer från Allt om Mat men om man känner till hur man kokar skaldjursfond och risotto så är det bara att följa instinkterna. Lycka till :-)
Hälsningar Lena
morgondotter 2021-02-21 21:28
varje gång jag äter skaldjur och fisk kokar jag fond av huvud och allt
en gammal vana
tack
/inger
Hej Lena! Wow vilka inspirerande matbilder. Jag kommer absolut att göra några av dessa rätter framöver. Jag tror att vi har samma smak både vad gäller skaldjur och bubblor :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2021-02-21 21:00
Tack Mats,
flera av recepten kommer från Allt om Mat. Hör av dej om du vill ha tips på något. När man väl lagat en rätt en gång inser man ju snabbt hur man vill anpassa den för eget tycket och smak.
Hälsningar Lena
Det var mat det, både för ögat och gom. Fina bilder också, det är inte så lätt att få snygga matfoto. Skulle jag välja någon rätt så hade jag nog valt risotton och kungskrabban på slutet. Men det såg väldigt ätbart ut alltihop :)
pdahlen 2021-02-22 16:32
Glömde det med pilgrimsmusslorna, är ju fantastiskt att kunna plocka sina egna musslor, där kan man ju nästan gå med vinst för en dykhelg :). Är det lagligt? Det är väl inte tillåtet att tex plocka hummer
Snits på bilderna har du verkligen, tyvärr missade jag bussen så jag hann bara fram till efterrätten ;)
men det gör inget, hade ändå hoppat dom andra..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-02-24 08:35
TAck Gunte,
jag tar ofta några bilder när jag lagar mat på helgerna men det går alltid väldigt fort för maten ska ätas nylagad. Efterrätter är jag inte så bra på, det är mest sambon som gärna vill ha.
Hälsningar Lena
Det var mycket som såg gott ut och en duktig fotograf har gjort rättvisa åt anrättningarna och jag försöker att ta några bilder på mina vardagsrätter men de kommer inte i närheten av dina bilder, om jag skulle försöka mig på någon rätt här så blir det nog hummerrisotton som ser mycket läcker ut på din bild.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-02-24 08:37
Tack Stig,
min princip är att det ska gå fort när jag tar bilderna för maten ska ätas när den är nylagad. Ofta kommer det med saker i bakgrunden som jag inte gillar, eller så får det bli närbilder. Hummerrisotton var lätt att göra men pysslig med fondkoket. Receptet kommer från Allt om Mats hemsida.
Hälsningar Lena
Oj vad sugen på något gott man blir när man ser dessa bilder. Mycket fina bilder och det ser väldigt gott ut.
Måste bara tipsa om denna tävling. Känns ju perfekt för dig.
https://www.cyberphoto.se/bloggen/2021/2/mindre-an-en-manad-kvar

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-02-24 08:40
Tack Johnny,
jag har sett annonser för tävlingen, men för att ha en chans där ska man nog ha minst en ministudio hemma eller komma på något innovativt sätt att fota maten. Bland de snyggaste matfoto jag sett var tagna med tilt shift objektiv.
Hälsningar Lena