En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hemma hos havstruten

På Väderöarna är det väldigt glest mellan havsörnarna och då är nog havstruten den fågel som står högst upp i näringskedjan. Havstruten är en stöddig fågel med ett vingspann på drygt 1,5 m och en vikt strax under två kilo. De gånger vi sett trutar och måsar slåss om mat har det alltid varit havstruten som avgått med segern. Om ni tycker att den här ser lite kladdig ut runt näbben beror det på att den precis ätit lunch...

På lunchen mellan våra dyk serveras alltid thaimat lagad efter alla konsten regler. Eventuella rester placeras på en klippa och det har förstås ett gäng sjöfåglar lärt sej. Här är det störst som äter först, alltså havstrut. Den tittar lite skeptiskt på dagens rätt men så länge det inte är broccoli brukar det slinka ner (jag har bildbevis på att de spottar ut broccoli).

Det är knepigt att äta ris på ett värdigt sätt...

...men det är väl bara att skyffla in. Det ska ju snart ut igen.

När den fått i sej det mesta lättar truten för att flyga över ett litet sund till familjen som väntar på grannön. Havstruten är en allätare som anpassar sej efter vad som finns. Dessa fåglar har fått smak på thaimaten som serveras var och varannan dag under hela sommaren samt långt in på hösten. 

Två ungar kommer springande så fort den vuxna fågeln landat. De är stora som höns men ändå rätt svåra att upptäcka när de rör sej bland stenar och växtlighet. Jag kan dock inte tänka mej att de har några egentliga fiender då de nått den här storleken annat än örn och det verkar det inte finnas så många. Vår kapten på båten har bara sett en på drygt 25 år. 

Ungen börjar tigga direkt och samtidigt anfaller en fisktärna. De duckar av vana...

" - Host....varsågod,...kyckling paneng...med bambuskott och extra start sås" 

Ungarna glupar i sej lunchen ständigt under attack från fisktärnan. 

Bambuskott verkar vara en OK grönsak, åtminstone med sås och ris. 

" - Kan vi inte få lite sockerkaka nu?" Chansen att det skulle bli kaka över är dock minimal.

Fisktärnan fortsätter med sina flygattacker. Vi får också en släng av fisktärnornas attacker men jag har aldrig varit i närheten av att skymta ett bo eller en unge i närheten av vår lunchplats, ens med kikare. Men det finns andra ställe att spana på tärnor vilket det kommer mer om i ett senare inlägg.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-06-30 08:12 | Läst 1454 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vilka bildserier du visar. Skarpa, välkomponerade, beteende och fin blandning med närbilder och miljöbilder. Gillar de fina klipporna med lavar och blommor. Kommer för ögonblicket inte på vad blommorna heter.
Sten
niniz 2021-06-30 12:45
Tänker kanske på strandtrift. Rosa små men de har blommat ut
Sten Björklund 2021-06-30 16:23
Ja så var det men lade inte märke till att dom blommat ut. Gillade alla färger på klipporna och runt omkring.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-06-30 20:20
Tack Sten,
de rosa blommorna blommade när vi var där för några veckor sedan, men jag tycker nog att de passar bra i miljön även utblommade. Då fanns det inte några havstrutungar. När det serveras mat är det lätt att få närbilder på de vuxna fåglarna och sedan blir det lite längre avstånd till ön där ungarna är, men de känner sej nog rätt säkra där för inga får gå iland på den ön.
Hälsningar Lena
Fina närbilder. Ungarna verkar inte vara så kräsna, uppspydd thaimat hade inte våra ungar ätit. Synd att triften blommat över annars hade de gjort sig fint på berghällarna
Svar från Lena Holm 2021-06-30 20:24
Tack Peter,
uppspydd rå fisk är kanske inte så mycket bättre och de lär de få när thaimaten inte delas ut. Fåglar har dock inte så många smaklökar och många ungfåglar tolererar väldigt bittra smaker för att de ska stå ut med att äta t ex omogna bär, vilket kan vara det lättaste att komma över när man är lite dålig på att skaffa annat.
Hälsningar Lena
Jättehärlig bildserie. Mycket fina bilder och vad kul att få se lite trutungar också :)
De är stora de där, kunde ana att de var upp mot 1,5 meter i vingspann. Härlig lunch fick de också ju och du har fotograferat allt superb!

Här där jag bor finn det ju örnar så här är de inte högst upp. De har till och med backat när jag har slängt ut fisk i våras när fiskgjusen dykt upp. Man kunde riktigt se hur de spanade på gjusen där uppe när den cirkulerade innan den dök. Men när den väl dykt och tagit fisken så blev den trakasserad av trutarna och måsar också för den delen ;)
Svar från Lena Holm 2021-06-30 20:27
Tack Joakim,
jag tror absolut att havstruten backar för såväl örn som gjuse, men den är opportunist och tar vad som blir över. Ungarna var förvånansvärt stora men det är väl egentligen inte så konstigt, de ska ju snart sätta fjädrar. Jag har inte sett havstrutungar förut trots att vi varit vid denna ö väldigt många gånger förut.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Herlig serie - helt i LENA-H stil - altid en fornøjelse - jeg er fan.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-06-30 20:29
Tack Erik,
för din fina kommentar. Jag fotar ju bara det jag ser och just denna gång hade jag turen att få se några stora trutar. De flesta andra brydde sej inte alls men jag tyckte det var kul att se hur de fick ta del av våra rester.
Hälsningar Lena
Fin serie. Vad härligt med dyk å västkust öar som tradition.
Mysigt med mat ute på det sättet
Svar från Lena Holm 2021-06-30 20:31
Tack Nini,
det är fint att sitta på klipporna och äta matlåda. Ibland är det förstås kallt men då har man fortfarande på sej det tjocka dykunderstället, mössa och vantar. Då går det för det mesta bra. Ön är liten så man har vatten i alla riktningar när man sitter en bit upp. Sälarna brukar komma och spana på oss.
Hälsningar Lena
Härliga bilder igen.
På landet brukar jag ha chans att iaktta trutarna, de är verkligen stora. När de landade på altanen så blev hunden lite fundersam.
Ungarna är riktigt söta och så bra bilder från matning du fått.
Spottar truten ut broccoli, då är det väl bevis på att det inte är gott. ;)
Svar från Lena Holm 2021-07-01 18:12
Tack Margareta,
jag har inte sett havstrutungar förut och förvånades över deras storlek, men föräldrarna är ju stora så det är inget konstigt egentligen. Det var faktiskt kul när vi såg hur en trut tog en bit broccoli och sedan spottade ut den för att ta annan mat. Ingen annan trut eller mås tog den gröna biten heller.
Hälsningar Lena