En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Grisar som lever grisliv

Vi har varit i Norge den senaste veckan och på väg dit passerade vi en hage längs vägen, i närheten av Kårböle, där det gick några prickiga grisar. Det blev förstås tvärstopp och vänd! Det gick att stanna med bilen ganska nära och jag var snabbt ute med kameran. Undrade om jag skulle sätta på 100-400 mm när jag närmade mej hagen, men det visade sej att 24-105 var mer än tillräckligt. En sugga var först framme vid staketet och kollade in mej.

Sedan följde den ena nyfikna lilla grisen efter den andra. 

De roliga färgerna tyder på att detta är linderödssvin (eller möjligen korsningar med linderödssvin). Det är den enda oförädlade lantrasen av tamgris som finns i Sverige och de djur som finns nu härstammar alla från Skånes djurpark som bevarat en flock sedan 1952.

Jag satt på knä i ett dike och lyckades föra in kameran bakom både ett fårstängsel och två eltrådar. Grisar är inte helt lätta att stängsla in och det fanns en del extra barriärer i form av träpallar mot vägen. 

Det var två suggor och ett gäng smågrisar. Alla bökade på av hjärtans lust och jag var förstås helt såld.  

Även min sambo hade klivit ut bilen och tog några bilder då jag låg i diket och fotade genom staketet.

Tänk att små jordiga trynen kan ha så hög "måbra" faktor, eller är det bara jag som är lite udda?

De hade minsann koll på den där konstiga fotografen som hängde in genom staketet.

Man kan ju undra om det är mej de småpratar om?

Det här kallar jag prima grisliv och efter en mysigt stund med grisarna fortsatte vi mot Norge och ön Tustna som var vårt mål

Mer om Tustna i ett senare inlägg.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2021-09-26 21:28 | Läst 3147 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vi har dragit ner på köttätande ganska mycket och när man ser sådana här bilder önskar man att man var vegetarian. Man får trösta sig med att dom förmodligen har det bättre än alla andra grisar. Förstår att ni stannade.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-09-28 18:05
Tack Sten,
vi är nog många som äter för mycket kött och det är helt klart rätt att dra ner på konsumtionen. Men när jag ser dessa grisar och andra som får böka runt ute tänker jag snarare att jag betalar gärna mer (och äter mindre) om grisarna får ha ett bra liv och slaktas på ett vettigt sätt.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder på grisar, man riktigt ser hur lyckliga dom är. Dom två kultingarna som är rödbruna är så söta. Det finns grisar med krullig päls en bit från mig, jag har tänkt åka dit och fotografera dom men det har inte blivit av. Nu blev väldigt sugen på att åka dit. Hälsningar Mari
Svar från Lena Holm 2021-09-28 18:06
Tack Mari,
jag ser gärna bilder på de krulliga grisarna. Försök också ta reda på vad det är för ras. Alltid kul att få veta.
Hälsningar Lena
Mari Lidström 2021-09-28 20:18
Det är Ungerskt ullsvin. Mvh Mari
Hej Lena - endnu en herlig serie fra din hånd.
Der er mange sjove fotos, men nummer 3, 9 og 12 er mine favoritter.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-09-28 18:07
Tack Erik,
det var fina att sitta och titta på och jag gillar den lilla brunröda kultingen på t ex bild 3 lite extra.
Hälsningar Lena
Du har fått många fina närbilder och på de två sista bilderna ser grisarna faktisk lyckliga ut med suggan och kultingarna.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-09-28 18:08
TAck Stig,
de var så fina att sitta och titta på en stund och bilderna på slutet ger en fin överblick på familjelivet.
Hälsningar Lena
Svinbra bilder ;) Mycket gott i den hagen..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-09-28 18:08
Tack Gunte,
ja det var riktigt goa grisar :-)
Hälsningar Lena
En fin serie bilder, de var ju ganska söta grisarna. Fin de sista bilderna med suggan och de små. De ser ut att ha fast mark under klövarna, inte så geggigt som det kan vara
Svar från Lena Holm 2021-09-28 18:10
Tack Peter,
diket jag halvsatt i var torrt och de bökade i ganska torr jord. Grisarna behöver bara gegga då det är varmt ute och så här års är inte det ett problem. Visst är de söta småkultingar.
Hälsningar Lena
Åhh svinsött!!! Väcker minnen från varje vår sommar när bondgården fått små kultingar å man låg i höet å grisegullade. Sedan många år har de inga längre.
Förstår din känsla lite. De ser välmående ut
Svar från Lena Holm 2021-09-28 18:11
Tack Nini,
jag har jobbat med suggor och smågrisar för många år sedan och minns hur fina de små var att hålla i, fast det egentligen inte fanns så mycket tid för det.
Hälsningar Lena
Jag förstår att du var tvungen att göra ett tvärstopp och fota lite... Det blev många härliga bilder. Grisarna verkar fotogeniska och glada :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-09-28 18:13
Tack Halina,
dessa grisar hade det riktigt bra och då bara måste jag stanna. De ser också nöjda ut tycker jag även om det inte är så lätt att avläsa hur ett djur egentligen mår.
Hälsningar Lena
Vilka underbara bilder! Bra att du tog beslutet att stanna till.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-09-28 18:14
Tack Johnny,
dessa kunde man ju bara inte åka förbi. VI passerade dem även på hemvägen men då var ljuset betyligt sämre.
Hälsningar Lena
Onekligen liknar det linderödssvin, det är en stilig gris. Linderöd är inte så långt hemifrån, ligger på en ås, gissningsvis odlingszon 3. Fina bilder på föredömlig djurhållning! När smågrisar springer i flock är de rasande söta. Suggan däremot gör man klokt att hålla avstånd till, har stött på vildsvinsso med kultingar i skogen, en obehaglig upplevelse.
Svar från Lena Holm 2021-09-28 18:18
Tack Stefan,
jag läste lite om linderödssvinens ursprung och hur de bevarades av djurparken. Den här typen av djurhållning av grisar kan ibland leda till att suggorna vaktar sina smågrisar lite för bra, även för de som faktiskt måste sköta om dem. Det fick några kursare till mej uppleva då de jobbade på en gård med utegrisar för många år sedan. Man måste röra sej så pass mycket bland djuren att det går att komma åt en sjuk kulting om den behöver ses om.
Hälsningar Lena
Vilka söta griskultingar! Riktig familjeidyll och bra bilder, inte så lätt att komma mellan eltrådarna. Och där fick jag lära något nytt, linderödsgrisar. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-09-28 18:20
Tack Björn,
jag insåg direkt när jag såg din bild att det måste vara en sådan galt. Dessa grisar hade hur mysigt som helst och hade vi inte haft så många timmars körning kvar hade jag nog stannat längre. Jag är förvånad att jag inte fick en stöt av trådarna när jag höll på.
Hälsningar Lena
EN härlig serie som man blir glad av. Så där ska grisar ha det.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2021-09-28 20:58
Tack Bengt,
ja det här är precis en som miljö som grisar gillar och borde få ha tillgång till.
Hälsningar Lena