En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lavskrikor

Äntligen lyckades jag komma iväg till lavskrikorna utanför Jädraås. Det är ju en bit att köra från Knivsta så det måste planeras in på en helgdag och helst ska det vara hyfsat väder. Det lyckades inte helt med ljuset och eftersom de håller till i skog blev det höga ISO och inga flygbilder som går att visa. Den bästa bilden tog jag 10 minuter efter att jag kommit dit och första gången lavskrikorna visade sej för mej. 

Det var ffa två fåglar som var framme vid korvbitarna som ett gäng från Västerås satt upp. Det var ca 10 skådare/fotografer och de hade laddat med både korv och frön till småfåglarna. Eftersom jag inte hade varit där förut tog jag bara plats bland de andra och bekantade mej med stället. 

Lavskrikorna håller till i en mycket vacker skog, men det är mörkt. Vid nästa besök ska jag se till att det är sol så det går att få kortare slutartider. 

Jag gillar miljön med de gamla träden och det gäller ju att få några bilder då de inte har korv i näbben eller håller den med foten.

Bland den stora skaran av småfåglar som ständigt kommer för att ta an fröna koncentrerade jag mej mest på tofsmes, för den ser jag så sällan hemma. De kom väldigt nära och det gällde bara att hinna med. Här hade jag också vunnit på att ha mycket kortare slutartider. 

Den har ju riktigt cool frisyr.

Lavskrikorna kom också nära men bara om det fanns korv. Ni som varit där förut känner säkert igen pinnarna.

Den här spanar efter mat och lämnade ganska snart pinnen för att gå ner och landa nära korvbitarna.

Det ligger några tappade bitar på marken under denna pinne. 

De visade upp sej fint men till nästa gång gäller det att tänka ut en annan strategi för hur jag vill ha bilderna. Småfåglarna bjuder också till fin uppvisning och det kan man jobba betydligt mer med. Sedan kanske man ska åka dit på en vardag...så det inte är så mycket folk. När gänget från Västerås åkt tog det bara 5 minuter så kom fyra från Stockholm. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-11-21 15:54 | Läst 986 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Första och sista bilderna samt bilderna på tofsmesarna gillar jag mest.
Den första är verkligen mycket bra.
Mvh
Bengt
Svar från Lena Holm 2021-11-21 19:55
Tack Bengt,
som Stig påpekade var det ett fint kryss för lavskrika på första bilden. Tofsmesarna var bedårande, det gällde bara att hänga med när de kom för det gick undan.
Hälsningar Lena
Oj, var det så mycket folk där ! Men kul att du äntligen kom dit och att dom visade sig så pass bra. Jag trivs ju bäst när jag är där själv, ( men då skall man ha tur ) då har man chansen att gömma korven där man vill att dom skall landa. Med korv både här och där så blir man lätt förvirrad. Vardagar är det klart lugnare även om det kan vara en del besökare då också.
Lena och jag har varit sugen på att få dom närmare vägen så man kan få se dom i lite snö, men det krävs ju några vändor dit för att vänja dom och det har vi inte haft energi till. Vägen ner plogas ju inte och att gå känns för långt med våra ben.
Du kanske blev lite lurad på vädret, jag trodde att det skulle bli mera sol än vad det var i helgen. Och där uppe behövs verkligen solen.
Men jag tycker du skall vara nöjd med dina bilder, det är ju faktiskt oftast så där det ser ut där :-)
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2021-11-21 20:03
Tack Ing-Marie,
jag blev snuvad på solen för enligt SMHI skulle det vara sol med lite moln då jag var där, men det var helmulet. Jag konstaterade dock att om solen lyser får man den från rätt håll på förmiddagen. För min del blev det mest ett besök då jag bekantade mej med stället. Man måste åka till en plats flera gånger och testa olika vinklar etc innan det blir riktigt bra bilder. Då ska det helst inte vara andra där som sprider frön och korv lite slumpmässig. Nästa tur blir en vardag. Jag kan tänka mej att det skulle vara bra att få dem närmare vägen och med snö vore ju riktigt fint. Vår bil är inte fyrhjulsdriven men väl framhjulsdriven med lite högre frigång så jag kan ta mej genom en hel del snö. Kanske blir det en tur när snön lagt sej. Vi får se.
Hälsningar Lena
Kul att du hittade dit och fick lite bilder. Den första är mycket fin. Dom har ju så fina färger. Passar in i den lavrika miljön. Det är ganska många år sedan jag var dit. Första gångerna var det riktigt tät granskog på vänster sida om vägen. Men även runt om för övrigt. Då var det mörkt.
Den här matningen har nog pågått i 40 - 50 år. ???? Jag har hört talas om den väldigt länge. De sista 20 åren har turistföretagen som hyr ut gömslen m.m. kört dit busslaster med folk från hela Europa. Främst England.
Man får gömma korven på några nya ställen så det inte blir samma pinnar som alla andra har bilder på. Några gånger har jag varit där från det ljusnar till kväll, då kan det bli en del bilder till slut.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-11-21 19:53
Tack Sten,
jag körde på din beskrivning och det stämde perfekt så när som på att älgtornet är borta. Men det stod bilar där så det var inga problem att hitta platsen. Intressant att detta pågått så länge. Jag kan förstå att man kan komma med en busslast med folk och att det funkar för när korven var utlagd brydde sej fåglarna inte ett dugg om att folk pratade och fikade.
Jag inser att det finns ett intresse internationellt. Jag mötte en hobbyfotograf från Holland då jag var i Skellefteå och han ville väldigt gärna se lavskrikor, men Conny kunde inte garantera att de skulle våga sej fram till matningen han har för nötskrikorna är så kaxiga och dessutom många fler.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Dejlige fotos, men den næstsidste går rent ind hos mig :-) Topmejsen med punkerfrisuren kommer lige efter.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-11-21 19:46
Tack Erik,
tofsmesen, eller topmejsen, är en kaxig liten fågel som inte drar sej för att komma väldigt nära om det vankas goda frön eller kanske t o m korv. Den testade korven vid flera tillfällen.
Hälsningar Lena
Fina bilder på lavskrikorna även om dom håller i korvbitarna, den första bilden är verkligen fin. Förra hösten var jag i Grövelsjön. Två gånger besökte jag en plats där det ska finnas många lavskrikor men jag såg ingen. Inte lätt med fågel och djur fotografering men man får alltid en trevlig utflykt. Ha det bra! Mari
Svar från Lena Holm 2021-11-21 19:44
Tack Mari,
det blir inte alltid som man tänkt sej och jag har åkt från många spaningsplatser utan att ha sett skymten av vad jag hade trott skulle vara där. Ibland kan man dock få någon form av bonus bara för att man är ute och kör någonstans i ödemarken eller är vaken vid en okristlig tid. Det blir en trevlig utflykt ändå, jag håller med. Åker man inte ut får man definitivt inte se ett dugg.
Hälsningar Lena
Om du inte har något X på Lavskrikor så har du ett billigt på första bilden den är mycket bra och bilderna på Tofsmesen är gulliga
Ha det gott /Stig
Svar från Lena Holm 2021-11-21 19:37
Tack Stig,
det var onekligen väldigt fyndigt med krysset och något jag inte tänkt på. Det var inte första gången jag såg dessa men första gången jag fotograferade dem. Det där med krysset kanske kan vara användbart i något annat sammanhang. Tofsmesarna var verkligen fina och de kom väldigt nära.
Hälsningar Lena
Korv!!!! Matar man fåglar med korv?
Trist med en massa folk när man helst vill fota ensam i lugn och ro...hoppas du kan smita dit en vardag...och jag tänker spontant att Lavskrikorna måste göra sig bra mot vit nysnö...(som reflekterar ljus också). Tycker ändå du fick några fina bilder...
Och tack förresten - vad jag lärt mig en massa om fåglar genom din blogg! =)
Svar från Lena Holm 2021-11-22 19:01
Tack Lena,
det skulle vara mycket fint med snö men ett problem är att vägen inte plogas och det är svårt att veta hur mycket snö det är då det är så pass långt bort. Kanske Ing-Marie eller Sten kan ge mej en uppfattning om jag ska våga åka. Det finns ganska många fåglar som gladeligen äter korv. Nötskrikorna frossade också denna dag. Alla typer av kråkfåglar och säkert måsar, trutar m fl av de som är allätare tackar inte nej till korv (inte pommes heller). Toftsmesarna smakade också på korven.
Hälsningar Lena
Fina bilder på köxiken. Älskar fågeln. Hemma till fjälls finns de i massor, nere vid kusten finns det inte många. Har funnit ett par men de är svåra att mata in. Bilden på tofsmesen är ljuvlig. Ytterligare en av mina favoriter/Brita
Svar från Lena Holm 2021-11-22 19:05
Tack Brita,
Conny, som har örngömsle i Kalvträsk, försöker ha ett gömsle för lavskrika men nötskrikorna är för dominanta och lavskrikorna är lite för sporadiska. Nini här bland bloggarna lyckades locka ner en lavskrika häromdagen. Jag har inte fotat dem förut och tyckte detta var toppen, men lite för mycket folk bara så det får väl bli en vardag någon gång.
Hälsningar Lena
Vackra fåglar som jag aldrig har sett. Antar att fåglarna här har blivit ”tama” med all matning av falukorv, för lavskrikan borde väl finnas på många andra platser norrut? Kanske går det att kombinera någon gång med ett besök på Knuthöjdsmosse, om nu inte lavskrikorna enbart äter falukorv på vintern?

Några fina bilder utan alltför mycket falukorv fick du och den andra lite mörkare bilden på tofsmesen är riktigt fin. Intressant skog med det hängande ”håret”, påminner mig om träsken i Florida där hängde det liknade i träden
Svar från Lena Holm 2021-11-22 19:10
Tack Peter,
jag skulle inte kalla dem tama men väl vana vid att få mat och att fotografer inte är farliga. Det såg man också på nötskrikorna som frossade. Småfåglarna är väl som de brukar om det har matats med frön i flera år. Skägglaven på träden är verkligen fin men jag tror att det snarast var "Spanish moss" du såg i Florida. jag vet inte om lavskrikorna häckar i samma område och hur de beter sej på sommaren. Sten kanske vet. De finns definitivt i norra delarna av landet och Nini lyckdes ju locka till sej en. Jag trodde nog att det vare betydligt svårare men det kanske var en ungfågel som hon spekulerade i.
Hälsningar Lena
Vad kul för dig Lena! Väldigt fina bilder och roligt att du fick med skägglaven på vissa av bilderna. Det är helt klart svårjobbat om det är mycket folk på plats. Och som du säger så rent tekniskt sett så spelar ljuset en väldigt stor roll här. Kul och grattis!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-11-22 19:12
Tack Johnny,
det var mysigt och roligt att vara där men det måste bli på en vardag nästa gång och så kan man bara hoppas på att inte en hel klubb kommer dit. Dessutom måste jag ha sol.
Hälsningar Lena
Förstår att det känns extra roligt att komma dit eftersom du haft det i kikaren länge. Tycker också du fått en bra bildskörd, en mörk skog är inte lätt ens med modern utrustning. Av alla fina bilder känner också jag att den första är extra vacker, två fåglar elegant ”komponerade” ihop, snyggt. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-11-22 20:38
Tack Björn,
det var ett mysigt ställe att vara på och fåglarna var verkligen villiga att posera även om det gick väldigt fort ibland. Första bilden är utan tvekan den bästa och det visste jag redan ute i skogen.
Hälsningar Lena
Ja en trevligare, roligare och finare bild på Lavskrika än första bilden går väl inte att få...det blir knepigt för dig att matcha den ;))
Även sista Tofsen blev ju kanoners..
HaD/Gunte..