En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hummertradition återupptagen nyårsdagen 2022

Sedan millenieskiftet har vi haft som tradition att äta hummer och dricka det godaste bubblet till lunch på nyårsdagen. Det blev så för att vi inte orkade äta hummer efter tolvslaget 2000 och hade ett par riktigt goda flaskor champagne kvar.  Alltså blev det en brunch dagen efter och en återkommande tradition.  Nu när vi åter kunde ses igen hos min syster i Texas, efter två års uppehåll, måste vi ju ha hummer. När vi hämtat åtta humrar hos fiskhandlarn på nyårsafton blev det storkok i två stora kastruller. 

Så här många har vi aldrig haft förut och nu hade vi även ett nytt problem. Alla år jag kan minnas har det varit så pass kallt på nyårsnatten att humrarna har fått stå ute. Nu hade vi 27 grader varmt och det skulle bli runt 20 grader på natten. Alltså måste humrarna kylas och sedan stoppas i kylskåpet. Även ett amerikanskt kylskåp (dvs stort) har sin begränsning när det också står råvaror till nyårsaftonens middag för 12 personer där. Vi kylde i alla fall humrarna i badkaret och lyckades få in dem i kylskåpet till nästa dag. 

På förmiddagen den 1 januari dukades bordet med hummer för åtta personer. Som tillbehör serverasdes varmt vitlökssmör och vitt hembakat bröd.

Varje par bidrar med en flaska god champagne och här är det en person med van hand som serverar det första glaset (servitör under studietiden). 

Vid tolvtiden är alla samlade och kan skåla för det nya året och att vi alla är samlade. De fyra hundarna har lagt sej tillrätta under eller bredvid bordet för de vet att nu händer inte så mycket på ett tag. Vad som också hör till denna tradition är att man inte är "uppklädd" utan alla kommer till bords som de känner för.

Min systerson Johan severar Tattinger. Han jobbar i vinbranchen med ffa finare viner. Den här flaskan hade en skadad ettikett och då kan den inte säljas (och regelverket är annorlunda i detta land än hemma).

Vi njuter av den goda maten och i början är det mest tyst runt bordet, förutom ljudet av skal som knäcks och sörplandet då någon suger ut innehållet i benen. 

De flesta runt bordet äter precis allt som går att äta på en hummer, men mot slutet brukar det bli en del ben över som de sista entusiasterna plockar sönder till minsta beståndsdelarna. När allt är uppätet ska de stora skalresterna rengöras och sparas i frysen för framtida kok av hummersoppa. 

Vi avrundar med enklare mousserande vin och en flaska med något så udda som ett bubbel med inslag av blåbär. Min systerson smakade men vägrade sedan att dricka detta. Hmm, inte alls så tokigt tyckte vi men våra smaklökar brydde sej nog inte så mycket vid det här laget :-)

Efter en sån här lunch (som varar i flera timmar) blir det väldigt lugnt i huset. Man kan t ex titta på den obligatoriska amerikanska fotbollen som alltid spelas på nyårsdagen i detta land. Just i år vann Arkansas Razorbacks (som min systerson håller på) mot Penn State Lions.  

Min systerdotter Anna och hennes pojkvänn Ross bestämde sej för ett dopp i poolen. I vanliga fall brukar temperaturen i poolen vara ca 6-8 grader vid jul, men eftersom det varit så varmt den senaste veckan var det 18 grader. Dock hade lufttemperaturen börjat sjunka och nu var det ungefär som svensk sommar dvs mulet och runt 15 grader. Om grannarna märkte detta trodde de nog att vi var tokiga. 

Ross och Anna har åkt tillbaka till London, där de bor, men vi stannar några dagar till i Texas. I morse var det fem grader kallt och att bada i poolen blir nog inte aktuellt innan vi åker hem. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-01-03 00:27 | Läst 1682 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt reportage, trevlig berättelse. Underbart dukat bord med härliga färger inte minst.
God fortsättning//GöranR
Svar från Lena Holm 2022-01-03 05:24
Tack Göran,
du är uppe tidigt verkar det som. Det var en fin dag med hela familjen samlad.
Hälsningar Lena
Vad härligt att ni äntligen kunde åka och kom fram utan problem....sedan få fira å mysa ..gott nytt fotoår
Mat och dryck är som den bästa nyår och hör till. Här var skaldjur dock slut så enbart räkor kunde köpas
Mvh
Svar från Lena Holm 2022-01-05 06:44
Tack Nini,
vi hade beställt humrarna i god tid hos fiskhandlaren för att vara säkra på att få åtta stycken. Det blev en mycket lyckad dag och hela julen har varit supermysig med familj och varmt väder.
Hälsningar Lena
Ser gott ut. Så det svängde då mycket från 27 grader till -5, det med kylskåp runt jul har vi fått löst genom att vi använder den inglasade balkongen som kylskåp vintertid
pdahlen 2022-01-03 11:34
Läste precis i tidningen att det regnade fisk i Texas, i staden Texarkana, men det verkar inte vara hummer. Trolig orsak skulle vara någon tornado som släppt ner fick över staden
Svar från Lena Holm 2022-01-05 06:49
Tack Peter,
det var mycket gott. Det brukar inte vara några problem här att ställa ut saker på natten men nu var det rekordvarmt fram till humrarna var uppätna. Jag läste om fiskarna som regnade ner och det mest besynnerliga var att man inte kunde se några som helst spår av de väderfenomen som krävs för att suga upp fiskar. Det är inte första gången detta händer så man vet ungefär vad som krävs för att det ska ske.
Hälsningar Lena
Det blev en fin tillställning med fantastiska Humrar och gott bubbel där till och att sedan avrunda den goda brunchen med ett svalkande dopp i poolen var ju inte heller så illa.
Ha det gott och Gott Nytt År
Stig
Svar från Lena Holm 2022-01-05 06:51
Tack Stig,
det här var en efterlängtad återförening och det fina vädret gjorde ju allting bara ännu bättre. Vi skålade in det nya året utomhus och det har aldrig hänt tidigare.
Hälsningar Lena
Hej,
Det var en nyårsfest som heter duga. Nästan sommartemperaturen i Texas gör det ju inte sämre. Det skulle jag kalla en bra start.
God fortsättning
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2022-01-05 06:54
Tack Bob,
det här var en efterlängtad återförening med familj från såväl Sverige som London på plats i Texas. Det fina vädret gjorde ju sitt till och att de badade i poolen kommer förstås att uppmärksammas i nästa årskavalkad .
Hälsningar Lena
Intressanta och fina bilder! Och trevligt reportage från Texas! God fortsättning! /Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-01-05 06:57
Tack Wolfgang,
det här var en efterlängtad höjdpunkt då alla äntligen kunde vara på plats i Texas. Det var inte bara vi som rest dit från Sverige utan också min systerdotter med pojkvän från London.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Super reportage. Fotografierne nummer 3 og 4 kunne jo være taget på en hvilken som helst fornem restaurant.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-01-05 06:59
Tack Erik,
det är inte svårt att laga denna måltid men jag håller med om att dukning, servering och valet av bubbel också förhöjer upplevelsen. Dessutom med så fint sällskap, vissa familjemedlemmar som vi inte fått träffa sedan 2018.
Hälsningar Lena
Festligt, mysigt och roligt ser det ut, mycket fint reportage! Kul att ni tog upp traditionen att ses over there till nyår igen! Och hummer är inte dumt....Många hälsningar Björn
Svar från Lena Holm 2022-01-05 07:02
Tack Björn,
det här var ett mycket efterlängtat tillfälle och väldigt mysigt att vara tillsammans med alla igen.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Vilken trevlig tradition och vilken fest! Fina bilder som får smaklökarna att sukta och själen att längta efter värme och ljus :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2022-01-05 07:08
Tack Mats,
det här var ett mycket efterlängtat tillfälle och väldigt mysigt att alla kunde vara på plats. Vi hade rest från Sverige och min systerdotter med pojkvän från London. Min systerson bor numera också inom rimligt avstånd och kunde komma med sin fru. Helt perfekt!
Hälsningar Lena
Dina nyårsbloggar får man vara lite försiktig med att läsa :-)
Man måste se till att vara rejält mätt annars vet man inte vad som kan hända.
Frestande så det förslår.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-01-07 18:58
Tack Ing-Marie,
det här är en av årets största höjdpunkter och mycket gott.
Hälsningar Lena