En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Matblogg IV

Inleder med tre goda drinkar. Först ut är en jordgubbscocktail i lite klent ljus. Man mosar jordgubbar och häller sedan lika delar röd vermouth, campari och cointreau på moset och rör om. Sila sedan bort jordgubbarna och servera med is. Garnera gärna med ett apelsinskal. 

En annan röd drink är clover club. Till den behöver man först koka sockerlag med hallon som ska kallna innan man silar bort hallonen. Basen i denna drink är gin som man smaksätter med hallonsockerlag och lite färskpressad citron. Om man vill ha skum på toppen kan man skaka med lite äggvita. Det ser festligare ut men tillför ingen smak.

Vi är väldigt förtjusta i negroni och har det färdigblandat i kylen. Man kan toppa negroni med bubbel t ex prosecco och få en mycket trevlig fördrink. Den här kan man också garnera med spiraler av apelsinskal. 

Säsongens första kantareller blir snittar med lite riven västerbottenost och nyskördat grönt.

Tunnbrödsrullar med varmrökt lax, kapris och smetana. Det gröna som skymtar är machesallad och på toppen ligger klippta rädisskott som sambon har i sin mikroodling på köksbordet. Skotten har lite sting i smaken och passar mycket bra med den rökta laxen.

Vill man ha något rejält matigt kan jag rekommendera denna alternativa räkmacka med laxtärningar. Det är mer pyssel att göra än en traditionell räkmacka och smakar också helt annorlunda. Förutom salladen ligger det sockerärtsslaw med rädisor under de snabbstekta (eller halstrade) laxbitarna. På toppen nyskalade färska räkor, citron och de lila rädisskotten igen. Mycket gott!

Så här års kan man köpa mogen mango för ca 10-12 kronor styck och då kan man göra en god risnudelsallad till sesammarinerad vit fisk t ex torsk eller varför inte hälleflundra som får steka hastigt i smör. 

Vi lagar en hel del vegetariska rätter och här är det "fried rice" som passar utmärkt att göra när man har kokt ris över och dessutom blomkålsblast. Om man inte har ätit blomkål och har blast går det förstås bra med någon annan sorts kål t ex vitkål eller spetskål. Sesamfröna på toppen är rostade och det gröna är koriander som har varit frusen (därför ser den vissen ut). Om jag var mer seriös med mina matbilder skulle jag förstås använda färsk men jag är också praktiskt. 

Det här är en höjdare för alla "meat lovers". Oxkinder i rödvin med  champinjoner och knaperstekt bacon på toppen. Till detta ska man helst ha mandelpotatismos smaksatt med tryffel. Jag lagar denna rätt i en slökokare (crock-pot) och då står den 8 timmar på låg temperatur. Köttet faller isär när man tar upp det ur grytan och såsen blir fantastisk. Jag kan köpa oxkinder i köttdisken på Coop i Uppsala, men de kommer från ett lokalt slakteri. Jag vet inte hur tillgången är på denna detalj i övriga landet. Det är billigt för att vara nötkött (89 kr/kg) men tar tid att laga till. Jag har lagat det i en vanlig järngryta och då fick det puttra i ca 3 timmar.

Det som jag är minst intresserad av i köket är desserter och bakverk men jag kan ju läsa recept och ibland blir det faktiskt en och annan sötsak efter maten. Här en mjölkchokladcheesecake med blåbär som blev riktigt god.

 

 Det här var ett betydligt pyssligare recept på hallonpajer med vit choklad. Man gör först pajdegen som bl a innehåller brynt smör vilket ger en nötaktig smak. De små formarna med deg ska gräddas först, innan man fyller dem med hallon, vit choklad och mandelspån, och gräddar igen. Jag hade inte tillräckligt många av de små formarna och fick ta en större. Den blev bättre för det blir mer fyllning och saftigare resultat. Det här är precis innan de ska in i ugnen för andra gången. Man måste vakta dem för chokladen bränns lätt.

Här hamnade jag långt utanför min "komfortzon" när jag fick för mej att göra Roy Fares toscamazariner. Men de blev mycket goda och jag hade dessa supermazariner i frysen och kunde plocka fram när helst jag behövde en liten god dessert eller något gott till kaffet. Hos oss finns det normalt aldrig fikabröd hemma, utom möjligen till jul, så de här kanske var värda besväret ändå. Bakplåtspapper är att rekommendera och man behöver inte ha macadamianötter.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-01-30 20:25 | Läst 1052 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Wow, det ser verkligen gott ut alltihop!
Räkmacka med lax skall jag defintivt prova. Och oxkinder med.
Jag är betydligt latare än du, så mina tunnbrödsrullar innehåller filadelfiaost, rökt lax och ruccola. Inte lika elegant, men rätt gott det med.
Och de förföriska drinkarna tog sig väldigt bra ut...
Svar från Lena Holm 2022-01-31 18:22
Tack Ylva,
philadelphia, rökt lax och ruccola låter som en perfekt kombo. Man kan också välja den lilla runda asken med mjukost som smakar pepparrot. Passar utmärkt till rökt lax. Se nedan svaret till Peter hur man gör sockerärtsslaw som ligger under laxen och räkorna på mackan. Recept på oxkinder i rödvin finns flera på nätet och alla är väldigt likartade.
Hälsningar Lena
ylva_h 2022-01-31 19:07
Ja pepparrotsost och sallad var ursprungsidén, men den kan vara svår att hitta. Då ger ruccola lite pepprig smak i stället.
Fint med renstek också... ;)
Jaha nu kan "Allt om Mat" slänga sig i väggen för det här toppar nog det mesta i matväg och så fina bilder du har tagit. Min söndagsmiddag var mycket enklare, i dag det blev brynt kycklingklubba, som fått koka i buljong i c:a 30 min. och kokt potatis med några purjolöksbitar, det är en latmansmiddag som jag tar till när fantasin tryter.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-01-31 18:25
Tack Stig,
vi åt en liknande enkel middag idag fast det var laxbitar (fryst) istället för kyckling. Enkelt kan vara gott det också. Det som jag visade på bilderna har nästan uteslutande blivit lagat på helgdagar eller då jag varit ledig. Det stekta riset kan jag göra en vardag.
Hälsningar Lena
Oj oj, det var mycket här. Jag sparade ner bloggen under mappen Mat. Man vet ju inte var man ska börja men räksmörgåsen med lax skulle nog kunna vara något jag kunde starta med. Den där sockerärtsslaw, har du någon majonnäs, crème fraîche eller liknade i. Inspirerande blogg med fina bilder
Svar från Lena Holm 2022-01-31 18:17
Tack Peter,
till två mackor använde jag 1/2 dl majonäs, 1/2 dl turkisk yoghurt, ca 50 g färska sockerärtor (strimlade) och 4 rädisor (strimlade), lite pressad citron och nymalen svartpeppar. Blanda de strimlade grönsakerna med ett kryddmått salt och låt stå ca 20 minuter, krama ur vätska innan du rör ihop med resten. Laxtärningarna är bara kryddade med salt och peppar. Det blir mycket gott.
Hälsningar Lena
ylva_h 2022-01-31 19:08
Finns det någon funktion på Fotosidan för att spara länkar till blogginlägg? Skulle behövas annars...
pdahlen 2022-01-31 19:19
Det gör det nog inte, men man kan ju alltid spara en webbsida som favorit/bokmärke jag har troligen en 400-500 länkar med bokmärke så det krävdes att jag sorterade dessa i mappar för att kunna hitta.
Mmm väldigt trevliga och snygga bilder! Varmröktlax är en favorit som jag ätit ofta sista tiden. Funkar bra med det mesta. Din oxkinder låter väldigt god.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-01-31 18:27
Tack Johnny,
oxkinder blir fantastiskt gott och i slökokaren sköter det sej själv när man är ute och gör annat. Varmrökt lax gillar vi också och det är lätt att fixa till med olika tillbehör.
Hälsningar Lena
Ser alldeles oerhört gott ut! Vet inte vad jag skulle välja. Första räkmackan ser delikat ut. Toscabitar hör till våra favoriter när vi vill ha något gott till kaffet men det blir alltid köpta varianter. Och mkt delikata bilder dessutom, fint. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-01-31 18:31
Tack Björn,
räkmackan är inte svår att göra och om du kollar svaret till Peter så finns där receptet på den sockerärtsslaw som ligger under fisk och räkor. Jag hade aldrig gjort toscabitar eller mazariner då jag gjorde dessa. Det var både kladdigt och tog lång tid, men de blev väldigt goda och håller sej fina i frysen.
Hälsningar Lena
Oj oj vad läckert det ser ut.
Härliga matbilder
Räkmacka med lax lät gott och oxkind är en favorit när jag äter ute.
Har inte lagat själv, men priset var ju riktigt tilltalande.
Mvh
Bengt
Svar från Lena Holm 2022-01-31 18:38
Tack Bengt,
om du tittar på svaret till Peter finns receptet för att göra den sockerärtsslaw som ligger under lax och räkor på mackan. Man kan säkert utesluta majonäsen men det behövs lite yoghurt eller möjligen creme fraiche att röra ihop grönsakerna med. Oxkinder är lätt att laga men jag tror att priset kan variera rejält om du t ex går i en saluhall. Jag får putsa bort en del får de jag köper men det är ändå väldigt billigt. De kommer från Faringe slakteri utanför Heby och jag vet inte om de levererar i Stockholm.
Hälsningar Lena