En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Östlig rävekorre

Stefan visade en serie bilder på ekorrar för ett tag sedan och jag är lika svag för dessa gnagare som han så här kommer en annan variant fotograferad i Texas. En fox squirrel" eller östlig rävekorre är som mycket annat i USA betydligt större än motparten vi har i Sverige. Den kan väga upp till 800 gram och älskar att frossa i ekollon (jättestora amerikanska), valnötter och pekannötter. I villaområdet där min syster bor och i parkområdena runt omkring finns det mängder med rävekorrar. 

De kan variera lite i färgerna men det här är nog den vanligaste kostymen och de har en lång kraftig svans som de viftar med. De har också en repertoar med olika ljud som de kan ge ifrån sej om man står och tittar på dem.

De är nyfikna och den här lyssnar till ljudet från min kamera. De har anpassat sej till att bo bland villorna och plockar girigt nötterna från alla ekar och pekannötsträd som finns i området. 

Här kan man se hur den svänger med svansen. Ekorren har en kroppslängd på 25 -38 cm och svansen är ungefär lika lång. Det betyder alltså att en stor individ kan ha en totallängd på över 70 cm. 

Även om de gillar nötter äter de förstås lite allt möjligt som t ex bladknoppar, insekter, rötter, fågelägg, grönsaker i trädgårdslandet, frukt och grödor som t ex havre, vete och majs. De ställer dock inte till med samma röra som tvättbjörnar gör när de kommer åt soporna.

De här ekorrarna tillbringar förvånansvärt mycket tid på marken och man ser dem ofta när de plockar nedfallna nötter. Den här har fått tag i ett fint ekollon.

De gömmer nötter i förråd inför vintern och helst ska de skalas innan de stoppas i förrådet. Den här försvann upp på ett hustak med sin nöt så kanske fanns det ett nötskafferi där uppe någonstans. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-02-08 07:05 | Läst 1736 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Framgår inte var bilderna är tagna men om det är i Sverige bör det rapporteras till artdatabanken då den är klassad som invasiv art.
https://artfakta.se/naturvard/taxon/sciurus-niger-6007831
Svar från Lena Holm 2022-02-08 08:45
Tack Nils,
bilderna är tagna i USA (Texas) och jag trodde att det framgick av texten. Nu har jag förtydligat det så ingen mer behöver fundera. Hade det varit här skulle den definitivt rapporteras.
Hälsningar Lena
Nils Bergqvist 2022-02-08 09:14
låter betryggande :-)
Härliga bilder på en annorlunda art av Ekorre naturligtvis är den från USA störst i världen kanske, och på de tre första bilderna visar den upp sitt mycket söta ansikte.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-02-08 17:27
Tack Stig,
trots att den är större är den fortfarande söt när den kikar ner på en från träden. DE är också roliga när det är flera som springer upp och ner längs trädstammar. Min syster hade en hund som blev alldeles galen när hon såg dem genom fönstret.
Hälsningar Lena
Jättefin ekorre. Ser väldigt stor ut. Och lika nyfiken som våran i blicken.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-02-08 17:25
Tack Johnny,
man upplever dem som stora och en del är faktiskt också ganska välmående. Det finns mycket nötter i det här området för det brukade vara en pekannötsodling och många träd finns kvar. De är nyfikna och roliga att titta på. De kan också hoppa väldigt långt.
Hälsningar Lena
Vilken härlig krabat!. Påminner utseendemässigt om vår röda ekorre.
Svar från Lena Holm 2022-02-08 17:23
Tack Thomas,
det är en trädekorre som vår röda ekorre. De är minst lika charmiga som våra ekorrar och trivs bra bland människor och i trädgårdar.
Hälsningar Lena
Fin serie, svårt att se storleken men på den sista så kan man se att den är större. De har väl olika varianter, Piff och Puff var väl ganska små om jag kommer ihåg rätt från där de hoppar runt i granen
Svar från Lena Holm 2022-02-08 17:21
Tack Peter,
Piff och Puff är jordekorrar (chipmunks) och det här är en trädekorre (precis som vår egen ekorre). Jordekorrar är mindre och har ränder på ryggen, trädekorrarna har lång svans och saknar ränder..
Hälsningar Lena
Vilken snygging! Ekorrar är kul även om de är 'Södermalmare'.. 🐿 Men jag har nog inte sett någon på ett tag nu.. eller så minns jag inte.. ☺️
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-02-08 20:48
Tack Jan,
de här är roliga att titta på och det fanns gott om dem där jag var över jul och nyår. VI ser faktiskt inte så många ekorrar hemma. Det kommer ju någon då och då till fågelmatningen men inte så ofta. Ibland ser jag dem i träden från sovrummet. De var där i sommar så vi får väl se till våren om det blir någon tillökning. Ekorrar är alltid kul!
Hälsningar Lena
Söt och pigg krabat och ser ju lite större ut än man är van..men visst är våra korrar lite sötare :)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-02-09 20:17
Tack Gunte,
våra ekorrar har ju tofsar på öronen och ja, kanske är det lite sötare :-) De här beter sej ungefär likadant uppe i träden men de är nog mer på marken och letar mat än våra ekorrar.
Hälsningar Lena
Spännande blogg med fina bilder på den amerikanska krabaten, men jag tycker att våra röda "tjuvar" vid fågelbordet ;-) är snyggare!
Varma hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2022-02-13 11:13
Tack Halina,
våra röda ekorrar har ju fina tofsar på öronen och jag kan hålla med om att de nog är lite sötare. De här är stora men ändå snabba och roliga att titta på. De hoppar också väldigt långt.
Hälsningar Lena