En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Två veckor i Norge

Nu är jag hemma igen efter två fantastiska veckor i Norge. Som ni kanske sett i ett tidigare kort inlägg var vi inledningsvis vid Saltströmmen och dök. Där blev det också fina möten med andra djur som t ex älgar. Vi körde sedan vidare söderut längs Norges kust, testade Helgelandstrappan i Mosjoen och avslutade i Flatanger. Sambon fortsatte hemåt men jag hade bokat tre dagar hos Ole Martin Dahle, en man som är närmast legendarisk för alla som vill fota örnar. Han levererade och betydligt mer än bara örn. Det kommer så småningom...

Så här såg det ut när vi började hemma på gatan den 7 juli. Vi var fyra timmar försenade för bilen hade stått på verkstaden två veckor längre än planerat. Den hade genomgått en motorrenovering (försäkringsärende) som blev större än de planerat för och sambon fick ut bilen strax efter 11 samma dag som vi skulle ge oss av. Vid tolvtiden var ändå allt inpackat och vi gav oss iväg mot Arjeplog som var första etappen, 851 km och ca 10 timmar enligt Google. Lite lättsamt kom frågan på tal " tänk om de glömt en skruv eller två,..." men bilen gick som vanligt när vi kom ut på E4.

Vi rullade på i bra fart till strax utanför Söderhamn, då tappade bilen all ork och följande meddelande dök upp samt en bild på en sköldpadda. Jag lyckades få kontakt med en bilmekaniker i Söderhamn som sa att de visserligen hade mycket att göra, men att han i alla fall kunde ta en titt på vår bil och avläsa vad meddelandet kunde innebära. 

Alltså blev det kaffe på Bilbolaget i Söderhamn. Vi kollade också snabbt med Hertz (och vårt försäkringsbolag) att de hade en tillräckligt stor bil hemma som vi kunde ha så länge som vi behövde den. Med dykutrustning för två personer och fyra dubbelflaskpaket, förutom normal packning och fotoutrustning, krävs en rejäl kombi med möjlighet att surra fast delar av packningen. Det fanns en Volvo S90 som nog skulle räcka till.

Men, efter ca 20 minuter kom vår bil tillbaka efter en provtur och vi fick nycklarna i handen. Man hade glömt att dra åt en slangklämma och när det var åtgärdat fungerade motorn som den skulle igen. De tog inte ens betalt för jobbet. Toppen! Vi behövde inte lasta om!

Då kunde vi ge oss iväg igen och nu gick resan utan vidare problem (utom en däcktrycksvarning med påföljande kontroll). Ju längre norrut vi kom desto mer blommor dök  upp som för länge sedan blommat ut hemma.

Strax före midnatt rullade vi in mot Arjeplog, där det tyvärr var mulet, men solen skymtade lite mellan molnen och den här fina renen traskade längs vägen.

Dagen efter hade vi bara några timmar att köra så vi passade på att se oss omkring i Arjeplog. Vi började med en tur på Vaukaleden som till stor del består av spång över strömmande vatten eller myrmark i skogen. Solen tittade fram ibland och det var nästan helt myggfritt. Spången var så fin att det hade gått att ta sej fram med rullstol eller barnvagn längs hela sträckan. Mycket snyggt gjort!

Vattnet strömmade fint men vi insåg när vi gick där att det brukar nog vara betydligt mer vatten tidigare på säsongen.

Det blommade fint på vissa platser längs leden t ex fanns det otroliga mängder linnea i de delar som gick genom skogsterräng. Den stora blå liljan stod i vass och vatten. Jag kan inte reda ut vad det är för blå svärdslilja/dansk iris ska bara finnas på enstaka lokaler i södra Sverige. Den mörkröda blomman tar jag också gärna emot information om. De flesta sländor vi såg var vackert gröna.

Efter en stärkande tur på ca 3 km i vacker natur hade vi också planerat att besöka Arjeplogs silvermuseum.

Det var mycket fint gjort och grunden till detta museum lades av Einar Wallquist som under 40 år var verksam som provinsialläkare i socknen. Han har återskapat miljöer från 1930-talets småbrukare samt jakten och fisket som varit mycket betydelsefullt i området. Jag fastnade för det gamla "kylskåpet" ovan men det fann smycket intressant att se och mängder med gamla bilder. 

I källarplanet finns det som ger museet dess namn. Samernas silver visas i Silversalens blå valv och här visas även delar av de släktkrönikor som silverföremålen beskriver. Det går inte att göra silvret rättvisa med foton genom glasmontrar, men jag visar två bilder i alla fall.  Dessutom visades ett mycket fint bildspel om Arjeplog som vävde samman historia och nutid under alla fyra årstiderna. Ett mycket sevärt museum om ni har vägarna förbi.

Vi fortsatte sedan vår resa längs väg 95 mot Norge och åt en väldigt sen lunch vid polcirkeln. 

Vägen gick över fjällen och även om vädret inte var det bästa så var det en vacker tur mot Saltströmmen, som var slutdestination den dagen.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2022-07-23 13:04 | Läst 1834 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Så kul att resa med dig.
Ha en fin sommar
Bob
Svar från Lena Holm 2022-07-23 22:47
Tack Bob,
jag har semester och njuter av den. Kul att du gillar mina inlägg.
Hälsningar Lena
En fantastisk förstabild, det blir spännande att se mer. Intressant inlägg, det var ju tur ni skulle norrut så hade ni fortfarande ljus även om det blev sent. När en sköldpadda 🐢 tänds så kan det vara vad som helst, hänt två gånger med bilen jag har nu och olika anledningar. Tändspolen en gång och någon ventil andra gången. Fint att det ordnade sig så fort.

Irisen är nog en strandiris, den kanske finns som vild också? Har haft den (eller liknade) vid våra dammar i många år.

Fina bilder från norr
Svar från Lena Holm 2022-07-23 22:53
Tack Peter,
det kommer mer örnar. Den första bilden är ett exempel på bilder som snabbt blev "vardagsmat" på detta ställe. Jag ska försöka visa några mer rafflande poser i ett senare inlägg. Det var lite jobbigt en stund innan vi fick klart att vår bil skulle gå att köra med resten av resan. Att packa om i en ny bil, utan lastgaller och med helt andra fästpunkter för vår tunga packning hade inte varit kul. Strandiris verkar vara ett bra förslag.
Hälsningar Lena
Hej! Skön resa, trots sköldpaddorna....

"Kylskåpet" är ett isskåp, som var vanliga före de riktiga kylskåpen. Man la ett isblock i lådan överst (iskarlen levererade dem, han som Povel Ramel sjöng om i "is till punschen") och smältvattnet tappades ur i kranen längst ner. Maten i skåpet i mitten, med täta innerväggar som smältvattnet rann på utsidan av.

Den mörka växten är säkerligen kråkklöver, hör trots namnet till rosfamiljen, närmast släkt med bl a humleblomster.
Svar från Lena Holm 2022-07-23 22:57
Tack Per,
det fanns en instruktion i locket på hur isskåpet skulle användas och även om språket var gammalt var det fullt begripligt och stämmer bra med din beskrivning. Kråkklöver är nog rätt och det är flera som föreslagit det. Tack för bra information.
Hälsningar Lena
Mycket fin örnbild! Vägrenen är inte dålig den heller! Och reseskildringen är ju riktigt spännande. Sådana där otäcka meddelanden från bilen vill man ju helst slippa! Skönt att det ordnade sig till slut.
Svar från Lena Holm 2022-07-23 22:55
Tack Christer,
det blev betydligt mer örnar senare och bilen skötte sej mycket bra under vår vidare resa.
Hälsningar Lena
Det låter mycket spännande, fortsättningen ännu mer spännande. Strandiris (sällsynt naturaliserad) får jag det till, men vad vet jag? En resa i min smak. Grann örn med sill i klorna, såg havsörnar i norraste Nordnorge. Bilar är bekymmer förr eller senare, men så är det, en pryl snabbt sammanfogad av tusentals delar ska utsättas för tidens och krafters nedbrytning. Garantier och försäkringar är sååå bra när man står där.
Svar från Lena Holm 2022-07-23 22:59
Tack Stefan,
det kommer mer bilder på örnar och andra spännande djur. Bilen skötte sej perfekt under resten av resan och kan förhoppningsvis fortsätta göra det många år till efter denna renovering.
Hälsningar Lena
Åh mysig sem resa trots mindre bra start. Ser du fått hjälp med blommorna som ser ut som strandiris och kråkklöver som är vanlig på våtmark.
Örnen blev fin där och ser fram emot senare inlägg.
Har varit där i Arjeplog men det var mycket snö och kallt då och museet stängt.
/N
Svar från Lena Holm 2022-07-24 09:34
Tack Nini,
kråkklöver var något helt nytt för mej men den stora blå irisen har jag sett förut även om jag inte visste vad den hette. Vackra blommor båda två. Arjeplog på vintern måste ha varit en upplevelse synd dock att museet var stängt. Jag har tusentals bilder på örnar så det kommer mer.
Hälsningar Lena
!Nu ser jag verkligen fram emot fler örnbilder från din tur! :))

Vilken härlig resa med många fina bilder. Gillar den på renen som går på vägrenen samt naturbilderna med vattnet. Kul att få se grillen där oxå, den kommer jag ihåg :) Har inte köpt någon än men ska framöver.
Får ju ändå säga att bild nr 1 är min favoritbild, fantastisk!

Skönt att felet på bilen blev en så lätt åtgärd. Sånt vill man ju inte bara att det skall hända =/
Svar från Lena Holm 2022-07-24 09:38
Tack Joakim,
den första bilden på renen är tagen genom vindrutan på bilen och det blir egentligen inte skarpt men fungerade för denna ändå. Grillen är alltid med och det har blivit många goda måltider med den. Det blev flera tusen bilder på örnar så det kommer mer i senare inlägg. Du skulle verkligen gilla Ole Martin, en mycket fascinerande man och ni kunde ju utbyta erfarenheter om örnmatning.
Hälsningar Lena
Så fin reseberättelse i ord och bild! Tack att du delar med dig!
Svar från Lena Holm 2022-07-24 09:40
Tack Måns,
jag har semester och då hinner jag med bloggen, dessutom har jag ju en massa bilder som jag gärna visar för er. Kul att du gillar min berättelse.
Hälsningar Lena
Vilken härlig resa och tur med slangklämman. Kan tänka mig det blev många bilder både ovan och under ytan.
Vackert!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-07-24 09:43
Tack Johnny,
under ytan kan man inte köra seriebildtagning så det blir inte alls samma omfattning som när man tar sju bilder per sekund. Det blev väldigt många bilder hos Ole Martin och mycket att rensa bort. Jag hade dock den långsammaste seriebildtagningen och de som tog 20 bilder/s kunde ha 4-5000 bilder från en båttur. Du känner nog igen hur det är från din resa.
Hälsningar Lena
Låter som du har varit på en spännande resa, jag ser fram emot nästa inlägg. Först bilden är kanon, men jag tycker också mycket om bilden på renen. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2022-07-24 09:45
Tack Mari,
jag har tusentals bilder på örnar så det blir mer sådana. Renen är fotad genom bilens vindruta och det brukar bli skit men just denna bild gillar jag också. Vi såg inte så mycket renar på denna tur som vi gjort längre norrut tidigare.
Hälsningar Lena
Vilken fantastisk tur ni har gjort. Många fina bilder och intressant läsning. Tur att det inte var värre med bilen. Den första bilden med havsörnen är klockren. Mycket bra jobbat.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2022-07-24 09:47
Tack Jörgen,
vi åker ofta till Norge på sommaren och det finns mycket fint att se där, både ovan och under ytan. Extra på denna resa var att jag hade bokat örnfotografering i Flatanger. Det blev väldigt mycket bilder från den delen av resan.
Hälsningar Lena
Fint resereportage…och vilken snygg förstabild!!! Hur klockren som helst…
Svar från Lena Holm 2022-07-24 09:48
Tack Lena,
det kommer mer örnar i olika stilar och bearbetning samt även labbar och ekorrar mm.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Suveræn rejsebeskrivelse med flotte fotos især nummer 1.Trods modgang og fin service på bilværkstedet lykkedes det at komme frem.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-07-24 09:50
Tack Erik,
det kändes lite motigt när vi stod där på verkstaden, i synnerhet som vi hade ca 8 timmar kvar av dagens resa. Det ordnade sej dock och vi blev inte så sena. Resten av resan gick helt problemfritt.
Hälsningar Lena
Vilken häftig resa! Jättefina bilder/Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2022-07-24 09:53
Tack Nina,
det är den här typen av resor som vi gillar att göra men denna gång var stoppet hos Ole Martin med örnarna en bonus som jag kostat på mej. Jag hade vunnit ett presentkort och bestämde mej redan förra sommaren att det skulle gå till örnfotografering hos den bästa arrangören.
Hälsningar Lena
Trevlig blogg som vanligt.
En bil som strular är aldrig rolig, men vilken tur att det gick som det gick.
Sr att du har fått svar på blomma, jag tänkte direkt att det måste vara en släkting till humleblomster.
Har sett en hel del bilder från Ole Martin så det skall bli spännande att se vad du fångade.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-07-25 16:46
Tack Ing-Marie,
Ole Martin har inte bara örnar utan även en del andra fåglar, ett jättefint ekorrgömsle och vi var dessutom på älgsafari en kväll (med utdelning). Det blir väldigt mycket bilder när man är på ett sådan ställe.
Hälsningar Lena
imse 59 2022-07-25 17:51
Vet inte om du sett dessa program. Annars kan du kolla på Svtplay ”safari i Norge ” avsnitt 2. Där är dom hos Ole Martin.
Spännande resor och väldigt bra bilder, oavsett dom år på havsörnar el fikapaus på bilbolaget. Havsörnsbilden är ju lite extra. Silversmycken ser väldans fina ut också. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-07-25 16:48
Tack Björn,
det blev väldigt mycket örn mot slutet men även en del andra fåglar och djur. Silverskatterna var vackra men de berättade också intressanta historier tillsammans med svartvita gamla bilder. Ett museum väl värt att besöka men det ligger ju lite väl långt bort.
Hälsningar Lena
Jo, avis blir jag. Två veckor i Norge och dessutom Flatanger och Ole Martin.
Var ganska kallt då jag var där, januari om jag inte mins fel.
Arjeplog har jag varit i, men har mest blivit bensträckarstopp eftersom vi varit på väg mot andra mål, så Silvermuseet har vi kvar.
Ska bli trevligt att följa den här resan.
Svar från Lena Holm 2022-07-26 21:56
Tack Margareta,
silvermuseet kan jag verkligen rekommendera. De hade ett bildspel som verkligen fångade oss. Mycket snyggt att väva ihop Arjeplogs historia med nutiden och se de växlande årstiderna. Silverskatterna i källaren är också mycket sevärda. Mötet med Ole Martin var en stor och härlig upplevelse som det förstås kommer mer om.
Hälsningar Lena