En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Polcirkeln

Under vår resa i Norge i sommar passerade vi polcirkeln två gånger, på väg norrut och sedan igen på väg söderut. Det här är vid andra tillfället och vädret är bara marginellt bättre än när vi passerade första gången. Det regnar i alla fall inte och vinden är måttlig.

Då kan man skicka upp en liten drönare och fånga några bilder av hur det ser ut på denna breddgrad en sommardag då det är mulet med små glimtar av sol.

Precis framför lastbilen kan ni se skylten som talar om att "Polcirkeln" är nära. Den norra polcirkeln, undrar om jag någonsin kommer att komma nära den södra?

Vi kör fram  ca en kilometer och ser oss omkring från ovan. Det går en järnväg samt en mindre väg parallellt med landsvägen som vi färdas på.

Vidsträckta vidder och jag gillar det. 

Jag testar alltid att ta några bilder rakt ner när vi flyger med drönaren. Man vet aldrig riktigt vad det kan bli.

Här kan man se besökscentret i ovankant. Där kan alla som vill ha turistversionen av norra polcirkeln stanna, eller så kan man passa på att gå på toa.  Det är ju rätt glest med buskar längs vägen...

För oss var det hög tid att äta lunch men vi ville inte stå på den stora parkeringen vid "polcirkeln". Vi körde en bit till och hittade en fin plats med bord och bänkar. Norrmännen kan konsten att bygga fina rastplatser.

Vi ställde upp vår gasgrill och plockade fram hamburgare som förstås var färdigstekta (de hade t o m varit frysta). De blir saftiga och goda tack vare riven squash som jag blandar i köttfärsen när jag gör burgarna. 

Med de rätta tillbehören blir våra hamburgare en perfekt lunch. Men jag hade bommat att packa något att lägga dem på. Papperstallrikar finns inte på min lista när vi åker iväg men det brukar lösa sej ändå.

Så kan en lunch på fjället också se ut och man behöver inte ha vandrat flera kilometer för att det ska smaka gott.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-09-06 22:20 | Läst 1021 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena - det var kul att se drönarbilderna.
Är det du som både flyger och fotograferar med den?
Trevlig lunch - det blir 4 av 5 kockmössor. Saknade tallrikar drar ner :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Lena Holm 2022-09-06 22:37
Tack Erik,
det är oftast min sambo som flyger drönaren. Jag hänger över hans axel och dirigerar hur bilderna ska tas. VI testar olika vyer tillsammans kan man väl säga. Jag ordnar maten men denna gång bommade jag tallrikar. Vi brukar inte ha papperstallrikar utan plast som vi diskar. Jag glömde det denna gång men det blev mat ändå.
Hälsningar Lena
Trevligt att se det fina landskapet! Kul att se lunchen, jag blir sugen! Praktiskt med den där grillen! Jag ska tänka på att ha riven sqwash i mina.Tack för tips!
Det är speciellt med Polcirkeln! Jag har passerat den många gånger per tåg strax efter Morjärv på väg till Abisko. Förr körde tåget långsamt över, så alla kunde fotografera, men nuförtiden har man inte den service längre.
Med Hurtigruten har jag också passerat den, då blir man döpt med istärningar innanför skjortan plus certifikat. 2001 har jag cyklat över den på väg från Nordkap till Smygehuk, och 2013 körde jag bil just på samma väg som ni körde.
Tack för att Du visade! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-09-07 09:31
Tack Wolfgang,
Gasgrillen är toppen när man reser för den är snabb att få fart på och kallnar fort så man kan packa ner den. Om man är två kan man grilla en hel middag på den. Riven squash i hamburgare gör dem mycket saftiga t o m om man använder älgfärs som annars blir torra och hårda hamburgare.
Hälsningar Lena
Fint med översiktsbilder med drönare, det man slås av är att det är vatten nästan överallt, det är fördämningar och dammar och åar i en mängd som vi inte har här nere. Det är väl snösmältning och sedan regn som håller i gång detta flöde, är ju inte några törsta träd heller och troligen inte så mycket avdunstning pga värmen

Bra tips med squash i hamburgare, man försöker ju hitta nya vägar att bli av med all squash. Igår var det hackad squash i köttfärs, nästan som hamburgare 🍔
Svar från Lena Holm 2022-09-07 19:55
TAck Peter,
Riven squash sätter jag numera alltid i hamburgare. Det blir väldigt saftigt utan att påverka smaken.
Om man ska vandra på den här breddgraden är det höga vattentäta kängor som gäller. De måste tåla att gå genom vattendrag. Jag har flera gånger tänkt på att det finns så många platser på jorden där man inte har rent dricksvatten och här kan man klafsa runt i det till fots, eller på en häst som jag har gjort ganska många gånger.
Hälsningar Lena
Dom senaste två åren har fjällvädret varit så även för mig regn å rätt kallt.
Då kan det på bild se lite platt trist med naturen som är så fin.
Även jag tycker det är lite kul med polcirkelpasssgerna. Precis som någon skrev har jag fått certifikat. Den utanför jokkmokk är fin med en sjö grillkåta och restaurang på höjden med utsikt
Drönare blir ju lite annat spännande trevligt inslag
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-09-07 19:48
Tack Nini,
Vi har passerat många gånger men aldrig fått något certifikat. Vädret var ju inte toppen men det gick att flyga och då ville jag absolut ta lite bilder. Man vet aldrig vad det kan bli när man ser naturen från ovan.
Hälsningar Lena
Härliga bilder från polcirkeln :)
Kul med drönarperspektiv, det blir en hel annat perspektiv på den fina naturen däruppe :)
Jag blev hungrig av att se dom sista bilderna också ;)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2022-09-07 19:44
Tack Fredrik,
Det är kul med drönaren ibland och verkligen växlande med vad man får för resultat. Så länge det inte regnar eller blåser kan man ju chansa lite och ta en titt. Den där grillen har vi lagat mycket gott på längs olika resvägar.
Hälsningar Lena
Vilka vidder! Vackert. Är det MAX Frisco bröd på burgaren? Ser väldigt gott ut och den bästa senapen ser jag att ni använder i alla fall.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-09-07 19:40
Tack Johnny,
Det är nog Frisco bröd för jag gillar dem och så är det bara 4 i förpackningen. Passar bra när man är två. Senapen är god och förpackningen smart.
Hälsningar Lena
Ja, det är märkligt, det är alltid någon detalj som glöms i packningen.
Det är ett passande landskap för drönarbilder, det blir riktigt bra och storslaget. Mycket fint, såväl vertikalt som horisontellt. Lavar och krypvide över stenig mark, vatten.
Visste inte den modellen för matlagning fanns som grill också, har bara som gaskök.
Polcirkelskylten ja, den norr om Kalix har jag passerat ett antal gånger, där fanns möjlighet att stanna och stora behållare att dumpa sopor i, praktiskt men inte vackert.
Svar från Lena Holm 2022-09-07 20:02
Tack Stefan,
Vi brukar ha sallad i vida låga plastlådor och då fungerar locken som tallrikar. De var inte med på denna resa. Man vet aldrig riktigt vad det kan bli när man skickar upp drönaren men här tyckte jag att det fanns potential. Vi har passerat polcirkeln många gånger och på en del ställen är det inte ens värt att stanna.
Hälsningar Lena
Det där besökscentret på sjunde bilden känner jag lite igen. Åkte förbi där på våren för några år sedan. Då var det så mycket snö att man inte kom in till parkeringen ens.
Kul med drönarbilder, tyvärr glömde vi våran hemma när vi åkte nu.
Vi måste bättra oss.