En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Styckad, mald och paketerad

De senaste tre dagarna har jag ägnat flera timmar varje kväll åt att ta reda på en halv älg som vi fick köpa av en kompis som jagar. Det är visserligen bara en fjolårskalv så den var inte så stor, men det tar ändå en massa tid att stycka den, trimma bitar/stekar till lagom storlek, grytbitar eller köttfärsbitar, väga och paketera samt efterföljande rengöring av köket. 

Sambon gör köttfärs och eftersom vi bara har en vanlig hushållsassistent tar det också sin tid och seniga bitar måste skäras sönder till ganska små bitar. Jag styckar på köksbänken och den är egentligen lite för kort, men köksbordet är för lågt. Nu är i alla fall det sista köttfärspaketet undanstoppat och vi kommer inte att behöva köpa kött på väldigt länge. Det här är något som vi brukar göra ungefär vart tredje år och det magra älgköttet håller sej mycket bra i frysen.     

Det här är vad som blev kvar och det skulle förstås kunna bli helt fantastiskt buljong men jag har inte plats för vare sej ben eller buljong i frysen just nu. Jag har dessutom bara en handsåg (för mat) och orkade inte brottas mer med dessa ben. En kollega med jakthundar har frågat om hon kan få benen och då kommer de ju i alla fall till någon nytta. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-11-02 20:35 | Läst 527 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Imponerade på många sätt, jag har svårt att ens få ner något fryst jag köpt i alla våra frysar (fyra) som går året om samt en sommarfrys. Är väl inte helt lätt att stycka heller, men vad fantastik att ha så mycket älgkött. Det är gott att varva med lite vilt, vi har haft kronhjort i några på menyn.
Svar från Lena Holm 2022-11-03 20:54
Tack Peter,
jag har lärt mej stycka av proffs när jag var student och gick en kurs på Farmek slakteri i Uppsala. Sedan har jag väl trimmat den kunskapen på jobbet. Det går inte så fort när jag styckar men jag vet precis vad jag vill göra med varje detalj. Så när som på glass och matlådor är det jag som har full kontroll över vad som finns i våra två frysar och var det ligger. Kronhjort har jag aldrig haft men däremot försöker jag att ha älg (istället för nötkött) och emellanåt vildsvin för att täcka våra behov.
Hälsningar Lena
Inte de motiv man är van vid från dig! Och märkbart färre kommentarer på inlägget, det kanske är lite obehagligt för några.
Min pappa jagade så älgkött har jag ätit ganska mycket av. Fick också vara med under jakten och slakten, men jag tyckte inte det var speciellt roligt. Allra tråkigast var att sitta på pass i flera timmar, och dessutom vara tyst hela tiden...

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2022-11-03 21:17
Tack Thomas,
jag funderade faktiskt över om jag skulle visa detta eller inte. Men livet/vardagen är ju väldigt mycket mer än det vackra och för oss är det här en viktig del av vardagen. Det här är väldigt fint kött både ur kvalitets- och miljösynpunkt och jag känner en viss stolthet i att jag kan ta tillvara det på bästa sätt.
Jag kan förstå att du inte tyckte det var så roligt att sitta på pass eller vara med om slakt när du var ung. Jag har jägarexamen och för mej var upplevelsen att sitta på pass det omvända då jag gjorde det för ca 25 år sedan. Det var som terapi för själen och exakt det jag upplever då jag sitter i gömsle nu med min kamera. Jag kände aldrig något behov att att skjuta något och det hände aldrig att rätt vilt passerade mitt pass under rätt säsong, så länge jag hade möjlighet att jaga på den marken. Jag njöt mest av att sitta på fågelhöjd och spana, lyssna på naturen. Nu har jag inga som helt behov av att jaga mer än med kameran.
Hälsningar Lena
Där har du ju örnmat på sista bilden ;)
Älgkött är gott men äter det väldigt sällan.
Svar från Lena Holm 2022-11-03 20:56
Tack Joakim,
det var inte så mycket mat kvar på dessa ben så örnarna hade nog blivit besvikna. Jag la benen utanför garaget när jag höll på och styckade och då visade skatorna omedelbart stort intresse för resterna. Då lyfte jag in dem i garaget eftersom jag lovat att det skulle bli "belöngsben" till hundarna.
Hälsningar Lena
Det där känner jag igen, Runes morbror var jägare och varje höst blev det en resa dit för att hämta älgkött.
Han grovstyckade åt oss men hemma sedan blev det en massa jobb och så många goda måltider sedan.
Saknar det.
Väl dokumenterat har du gjort. Ser ut som om vi har en likadan hushållsassistent.
Svar från Lena Holm 2022-11-03 21:00
Tack Margareta,
även grovstyckat är det mycket jobb kvar innan man stoppar undan allt i frysen. I synnerhet om man ska mala köttfärs. Men det känns väldigt bra när allt är klart och vi har det finaste kött man kan ha i frysen. Fjolårskalv är det bästa man kan få. Årskalv är visserligen mörare men man betalar ju för kött+ ben och det är betydligt mindre kött på benen om det är kalv.
Hälsningar Lena
Man är ju uppfödd på vanligt fläsk på föräldrargården och i viltväg hare, rabbis, fasan och strömming så det var betydligt med lättstyckat på den tiden :)
Älg har jag bara ätit en gång, första och sista förmodligen..Hundarna blir väl mer än nöjda..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-11-06 19:54
Tack Gunte,
hare och rabbis är betydligt enklare men man måste ändå veta hur man ska göra för att ta tillvara dem utan att förorena köttet. En gris ska hanteras på ett annat sätt och kräver lite mer kunskap när man styckar den samt en såg om man vill ha kotletter med ben :-) Hundarna skulle få av dessa ben som belöning efter träning i t ex viltspår.
Hälsningar Lena