En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Uppgraderat

Jag har länge varit sugen på att uppgradera min Canon 5DmkIV och förra helgen dök det där erbjudandet upp som jag inte kunde motstå. Jag hade övervägt att köpa ett begagnat kamerahus men nu var skillnaden så pass liten att det inte längre kändes befogat. Det ingick dessutom ytterligare en rabatt på 4000 kr som man fick handla för och det behövs ju både en adapter och ett CFexpress kort, så man måste ju initialt köpa mer "saker" än bara huset. Nu har jag en spegellös Canon R5 och bilderna i detta inlägg är från min första testsession. Mina trogna koltrastar fick vara modeller men jag sitter ute (bilderna är alltså inte tagna från vardagsrummet genom treglasfönster).

Dagen till ära dök det upp domherrar i matningen och plötsligt ångrade jag att jag inte arrangerat maten lite snyggare och dolt högen med frön. Jag skulle ju bara ut och testa ögon-autofokus som nu är en ny funktion för mej. Jag har också mer pixlar än jag någonsin haft (45 mp jämfört med 30) och en kamera som tar 20 bilder/s (istället för 7b/s), om jag vill det. 

Jag vill ju gärna ha action i mina fågelbilder och den här bilden hade jag inte lyckats ta med min gamla kamera. Jag hade auto-fokus låst på hannen när honan kom flygande och det enda jag hann se var att det flaxade till på stubben. Tid 1/2500s, ISO 2500 och bländare 7,1.

Jag fick ytterligare fyra bilder på hannen som lämnade stubben innan han försvann ut ur bildfältet. Här var det både autofokusen och antal bilder per sekund som gav resultat direkt. Men det är en hel del nytt att vänja sej vid och inte alls som när jag uppgraderade från MkIII till MKIV. Jag kommer heller inte att sälja mitt gamla hus, inte på en gång i alla fall. Vi kommer också att behöva två hus under en resa till hösten.

Mitt under min session med småfåglarna rasslade det till i skogen bakom stubben och grannens "fröken fluff" gjorde entré. Det är en ung nyfiken katt och antagligen den som är mest farlig för våra bevingade gäster av de fem katter som bor i husen runt oss. Hon blev ganska förvånad över att jag satt ute och stirrade misstänksamt på mej. Kamerans autofokus låste effektivt på hennes ögon, fast den här bilden hade jag ju kunnat ta även med min gamla kamera :-)

Fåglarna flög sin kos, men det blev några kattporträtt innan jag skrämde iväg henne. Det blåste ordentligt och hennes päls stod åt alla håll. Vid det här laget ville jag ändå gå in och ladda ner de bilder som jag tagit för att titta på resultaten. 

Avslutar med en stjärtmes från en annan position i trädgården. Den här bilden har ni sett liknande tagna med 5D MkIV och Canons 100-400 mm zoom. Denna bild är tagen med R5:an och Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM. Jag köpte telet samtidigt med kameran och det är mitt enda RF objektiv, vilket det också kommer att vara ett bra tag skulle jag tro. Bilden är tagen med 500 mm och även om den är beskuren så är längsta sidan över 4000 pixlar. Många pixlar är inte allt, men när man fotar ffa småfåglar är objektivets brännvidd och antal pixlar helt avgörande för slutresultatet.   

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-03-04 15:41 | Läst 1112 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Tillykke med dit nye indkøb og velkommen i det spejlløse selskab.
Du fortsætter med, at imponere - dejlige og smukke fotos.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-03-05 19:50
Tack Erik,
det är en del nyheter i denna kamera som det kommer att ta ett tag att lära sej så det sitter "i ryggmärgen". Jag vill helst bara fokusera på motivet då jag är ute och då måste jag behärska inställningarna så jag kan göra dem utan att tänka. Det blir vårens utmaning.
Hälsningar Lena
Grym bild på skogisen och koltrastarna som verkar ha delade meningar om nåt..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-03-05 19:51
Tack Gunte,
jag tror inte att det är en norsk skogskatt men kanske en korsning. Färgerna är dock av ett slag att det bara kan vara en hona, så jag är säker att det är en "fröken". Koltrastarna kommer aldrig överens.
Hälsningar Lena
Ser väldans fint ut det där! Skärpa finns så det räcker o 60 Mpix är bra om du vill croppa. Grattis och lycka till! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-03-05 19:55
Tack Björn,
det blev fint i det här ljuset. Det är "bara" 45 Mpix men det räcker gott och väl. Fler pixlar ger mer brus och jag har nog varit bortskämd med att Canons kameror (de jag haft) inte haft så mycket pixlar och därmed också gett mycket bra bilder med extremt höga ISO.
Hälsningar Lena
Otroligt fina bilder, Lena! Härliga! Grattis till den nya kameran! Jag har också en utan spegel, en Nikon Z6, som jag är mycket nöjd med.
Min och Din har ingen lös spegel :-))) Ursäkta, jag kunde inte låta bli!
Trevlig helg! /Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-03-05 20:02
Tack Wolfgang,
det blev några bra rutor från mitt första test :-) Jag vet att några bloggare har Z6 och jag har läst all de skrivit om den kameran. Jag såg också bilderna som ett antal personer tog på flygande örn förra sommaren med antingen Z9 eller Sony A1. Jag förstår nu varför ögonautofokus fungerade så bra under de förhållandena. Nu följer en period av testande och inlärning av en ny kamera.
Hälsningar Lena
Vad kul med något nytt, grattis! Antar att om några år så har man bara spegelfria. För fåglar kör jag ifs fortfarande med spegel, men till allt annat så är den spegelfria toppen, särskilt att man kan fotografera från skärmen med vettig AF. De 20b/s är det med vissa begränsningar såsom elektronisk slutaren mm? Jag använder fortfarande AF som vanligt med en punkt och några punkter i centrum. Tycker inte att ögonfokus mm fungerar i det jag fotografer. Trodde du skulle använda ditt 100-400, 100-500 kanske är ännu bättre? Du får väl göra en test och presentera, om du nu har några sedlar kvar så går det använda dessa 😊. Fina bilder som vanligt, snygg katt
Svar från Lena Holm 2023-03-05 20:18
Tack Peter,
Jag kan ta 12 bilder/s med mekanisk slutare (vilket är bra mycket mer än 7 !) och 20 bilder/ s med elektronisk slutare. Jag hänger ju inte med på hur de olika Nikon modellerna presterar men bilderna som en "nybörjare" lyckades få på flygande örn med en Z9 med ögonautofokus var häpnadsväckande. Om Z6 har den nivån är jag förvånad att du inte väljer den funktionen vid vissa tillfällen. Det lilla jag har testat hittills inser jag att det ska helst vara ganska rent runt en fågel eller ett djur för att ögonautofokus ska låsa snabbt. När den har låst tappar den inte fokus så lätt som jag gjorde innan med samma teknik som du använder (men jag har ju Canon :-). Man ska helt klart välja det som har bäst potential och nu har jag i alla fall ett val som jag inte hade tidigare. Jag skulle absolut kunna använda 100-400 med adapter men det objektivet köpte ju min sambo för han var så less på att alltid få ta det som blev över (dvs 70-200 med konverter). Han fotar inte så ofta så för det mesta har det inte varit ett problem. Men vi gör ibland turer tillsamman då han också vill fota och vi har en resa bokad till hösten då det hade blivit svårt med vem som skulle få använda vad. Nu har vi löst det problemet. Tester är inte min grej så det kommer jag nog inte att visa några.
Hälsningar Lena
pdahlen 2023-03-05 20:44
Det är en otrolig skillnad mellan Z9 och Z6 när det gäller AF, jag väntar på att Nikon ska släppa någon enklare Z hus med AF i närheten av Z9. Z9 visar också i sökaren vilka AF punkter som aktiveras så man kan bedöma om AF sitter eller inte, det ser man inte heller på Z6.

Det påminner när jag och dottern tidigare fotograferade tillsammans, vi hade bara ett tele, ett makro, en normal etc. Det blev ju såklart dottern som fick objektivet först och jag fick använda det när hon blev färdig. Jag köpte ganska snart en uppsättning till 😊
Svar från Lena Holm 2023-03-05 20:59
Hej Peter,
jag misstänkte att det var skillnader mellan Z9 och Z6 men håller ju inte koll på sånt. Jag ser också vilka fokuspunkter som är aktiva och hur de ändras när en fågel rör sej. Det häftiga är att man inte behöver ändra fokuspunkten när man vill komponera bilden. Bara röra kameran.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Det är säkert en utmärkt kamera för naturfoto och det visar du ju här. Sista bilden är så go.
Två sådana kameror och din telezoom och en vidvinkelzoom är allt man behöver bland isbjörnarna i Arktis.
Lycka till
Bob
Svar från Lena Holm 2023-03-05 20:24
Tack Bob,
jag hoppas att det är en kamera jag kommer att trivas med. Just nu har vi en fullformat med spegel (mkIV) och en utan, samt telezoom och vidvinkel som passar till båda. Sammantaget har vi då löst en del av de problem som uppstår när min sambo följer med på fototurer och en resa till Finland som vi bokat i september.
Hälsningar Lena
Kul! Grattis till den kameran, ser jättebra ut men du är utomhus också det 'gör' ju alltid skillnad! Mycket pixlar är alltid bra och leder till bra möjligheter till beskärning och ändå behålla bildkvaliteten.. Men det tar ju också mer plats 'överallt' tyvärr.. Fota ljudlöst är också bra, använder det ibland på min Z50.. Kanonbilder här i alla fall!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-03-05 20:31
Tack Jan,
ja det blir större filer och mer som ska lagras men jag har ju professionellt IT-stöd i min sambo som suckar ibland, monterar mer hårddisk i min dator och jobbar med olika back-up lösningar :-) Det var så fint väder att jag satte mej ute denna gång och det blir förstås alltid bättre kvalité. Jag var mest ivrig att testa kameran och då kändes ju den lilla stubben med frön som ett perfekt val.
Hälsningar Lena
Grattis till nyförvärvet och resultatet lät ju inte vänta på sig för det blev ju jättefina bilder särskilt de första med lite aktion på Domherrarna och sista bilden på Stjärtmesen är ju så gullig
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2023-03-05 20:33
Tack Stig,
jag var ivrig och ville testa kameran och då var det lättaste stället en stubbe bakom vårt hus med lite solrosfrön på. Koltrastarna gillar detta och denna dag även domherrar. De är inte här varje dag så det var en bonus. Jag har mycket kvar att lära mej än så det lär komma fler sessioner från tomten.
Hälsningar Lena
Grattis till nya kameran!
Jag fastnar för katten, den är så läcker :-) Fågelbilderna är sååå inspirerande.
Det var länge sen jag försökte fånga fåglar... du väckte något i mig ;-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-03-05 20:37
Tack Halina,
jag har sneglat på denna modell ganska länge, vilket är så typiskt mej. När jag bytte upp mej senast hade den modellen funnits på marknaden i två år. Så är det även denna gång. Katten är rätt cool och väldigt nyfiken. En morgon när vi vaknade satt hon på vårt tak och tittade in på oss genom takfönstret. Vi vet inte hur hon tog sej upp och absolut inte hur hon kom ner.
Hälsningar Lena
Alltid kul med nytt! Nya finesser också att testa, själv använder jag bara de som jag tror hjälper mig med de motiv jag gillar, det finns förskräckligt mycket idag av finesser.
Det blev utmärkta bilder med det nya, spegellöst och snabb fokus är inte fel!
Men fröken Fluff tar skönhetspriset.
Svar från Lena Holm 2023-03-05 20:45
Tack Stefan,
jag är egentligen inte så road av uppgraderingar och att lära mej nya system, men med jämna mellanrum känner jag att jag måste, för jag vill ju ta del av det nya som finns. I synnerhet om det är tekniker som ökar chanserna att fånga de motiv jag vill t ex flygande fåglar. Just denna dag klev fröken Fluff in i mitt motiv och då fick hon vara med, det är ju en läcker och nyfiken katt vars närvaro jag måste hantera (för grannsämjans skull).
Hälsningar Lena
Ser ut som ett bra inköp. Många fina bilder du fick.
Jag köpte en spegellös förra året, inte så många pixlar som din. Uppskattar vikten och att den är ljudlös. Samt att autofokusen hittar ögon, men har inte testat på så många djur ännu.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-03-05 20:53
Tack Bengt,
hittills är jag nöjd men jag kommer inte att sälja min 5D mkIV. De gånger min sambo vill fota har vi då också två bra kameror. Jag var mycket nyfiken på ögon-autofokus och börjar få lite kläm på hur den fungerar. Det tar lite lägre tid att låsa fokus på en liten fågel, i synnerhet om bakgrunden är rörig, men när den har låst tappar den inte fokus så lätt som min mkIV. Vinklingsbar skärm har jag aldrig haft, det ser jag många fördelar med som jag inte hunnit testa ännu.
Hälsningar Lena
Härliga bilder och grattis till den nya kameran. Alltid roligt med nya prylar, och man måste gradera upp sig ibland. Snyggt!//GöranR
Svar från Lena Holm 2023-03-07 19:54
Tack Göran,
det brukar gå ungefär fem-sex år mellan mina uppgraderingar och nu började det kännas som att det var dax. Det är ju en del jobb att lära känna nya prylar och deras mest optimala handhavande. Alltså måste det bli en hel del foto nu.
Hälsningar Lena
Så fint Lena! Stjärtmesen (har aldrig sett en sådan) Så söt och blev favoriten i serien. Katten är ju helt ljuvlig och fint fångad den också. / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-03-07 19:56
Tack Nina,
när du minst anar det kommer du att stöta på ett gäng stjärtmesar. Det håller ofta ihop i familjegrupper och de småpratar hela tiden. Katten är OK även om den stryker runt fågelmatarna lite för ofta.
Hälsningar Lena
Kul med nya grejer! Ser ut att fungera toppen också. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-03-07 19:58
Tack Johnny,
jag har inte riktigt haft tid och möjlighet att testa så mycket ännu men hittills är jag nöjd.
Hälsningar Lena
Har inte haft någon tanke på att byta kamera tills jag såg dina bilder här, det där med ögon-autofokus låter väldigt frestande. Speciellt med min hornhinnesjukdom som gör att jag skulle aldrig klara mig utan autofokus.
Kanonfina bilder på både katt och fåglar. Lilla stjärtmesen är då för söt.
Lustigt med domherrarna, häromdagen dök de uppför första gången i vinter vid vår matning, nu blir det snö sa vi och tog bara några timmar så kom de första flingorna dalande.
100-500 låter också som något jag skulle vilja ha istället för 100-400 jag har nu.
Fungerar dina andra linser med adapter på nya kameran eller måste man köpa nytt där?
Frestande, men jag får tänka på det ett tag till, fotograferar inte lika mycket just nu, men vem vet.
Svar från Lena Holm 2023-03-07 20:10
Tack Margareta,
vi brukar inte se några domherrar förrän på vårkanten. Då brukar det komma ett eller två par. Jag har bara sett dem som hastigast i år men i helgen var de här många gånger. Ögon-autofokus kanske inte lämpar sej alla gånger men hittills har jag upplevt att kameran låser mycket snabbt på t ex flygande fågel mot en någorlunda stillsam bakgrund. Om fågeln sitter inne i en buske är det bättre att välja en fokuspunkt på traditionellt sätt. Det nya med ögon-autofokus är också att man inte behöver flytta fokuspunkten om en fågel (eller annat djur) rör sej. Man bara rör kameran och komponerar bilden. Jag har bara provat två objektiv med adapter och de verkar fungera precis som jag är van vid. Det ska de även göra enligt vad jag läst mej till. Om du tittar in i bloggen då och då kommer du att få se mer bilder tagna med kameran, 100-500 och andra objektiv med adapter.
Hälsningar Lena
Grattis till en ny kamera! Alltid lika roligt och ju fler bilder per sekund den kan ta är ju aldrig fel inom fågelfotografering :-)
Fina bilder de här och grannkatten också för den delen.
Svar från Lena Holm 2023-03-07 21:40
Tack Joakim,
det kändes som att det var dax att uppgradera nu. Jag ville ha både ögonautofokus och snabbare seriebildtagning. Fler pixlar är inte heller fel. Det här var det fåglar jag hade att testa kameran på. Hoppas hitta några andra motiv till helgen.
Hälsningar Lena
Hejsan. Så bra bilder, allihop. Så kul med ny kamera.
Även om jag lite grann har svårt för katter, i alla fall när de försöker ta "mina" fåglar så vinner de bilderna här.
Så fantastiskt vacker kisse och bra foto!
Stjärtmesen är jag ju avis på, de vill inte komma hem till mig.
Svar från Lena Holm 2023-03-11 16:32
Tack Lena,
våra grannar har tillsammans fem katter och det får jag leva med. Det är nog egentligen bara denna som är ett hot mot fåglarna men den är samtidigt den roligaste katten att titta på för den älskar att upptäcka. Stjärtmesarna är dagliga gäster jus nu men de kommer bara för talgblocket och vill inte sitta någon annan stans. Talgblocket har vi bakom nät, både för småfåglarnas skull (kattskydd) och för att skatorna inte ska göra slut på det.
Hälsningar Lena