En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fågel, fisk eller mittemellan ?

Ja, bedöm själva. Ett klurigt litet djur är det minsann. Första gången jag såg en Grunt sculpin förstod jag inte vad jag tittade på. Jag tog några bilder och först efteråt insåg jag att det var en liten fisk.

Grunt sculpin är den enda i sitt slag, en unik liten fisk som blir ca 10 cm stor. Den gömmer sej ofta i tomma skal från stora havstulpaner, eller gamla burkar och flaskor om det finns att tillgå. Den simmar inte gärna utan "går" på bröstfenorna när den förflyttar sej.

 

 Jag tänkte att jag skulle ta bilder ur olika vinklar när jag hittade detta exemplar under ett dyk i Barkley Sound, utanför Kanadas västkust. Den ser dock så besynnerlig ut att om man inte ser ögonen så blir bilden mycket svårbegriplig.

På bilden till höger ser man i alla fall en stjärtfena. Men den var blyg och ville inte titta mot kameran. Haven är fulla med förunderliga djur.

 

I morgon är det måndag, efter semestern...

 

Lena

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-08-19 21:32 | Läst 4330 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Mittemellan måste det nog bli. Tänk så mycket konstiga djur det finns. Du verkar ha mycket läckerheter där under ytan. Fint fångat som vanligt.

/Bert-Ola
Svar från Lena Holm 2012-08-19 21:51
Hej Bert-Ola,
Kanadas västkust har mycke läckerheter att bjuda på om man bara tittar efter ordentligt. Den här lilla luriga fisken är det nog en del som missar. Den sitter helt stilla på en spräcklig botten.
Hälsningar Lena
Tänk vilken värld det finns under vattenytan, okänd för de flesta av oss. Det måste vara något alldeles speciellt att få ta del av allt detta du har lyckats fånga på bild.
Sten
Svar från Lena Holm 2012-08-20 08:01
Ja, världen under ytan är speciell och det är ett helt annat sätt att möta vilda djur än på landbacken. Men det behövs en del tålamod och mycket övning även i detta element.
Hälsningar Lena
Fina fina foton, som vanligt från dig! I den första bilden tycker jag mig se en kossa, samma stora fuktiga ögon liksom... ;-) Vad bra förresten att burkar och flaskor på havsbotten kan komma till nytta!
Svar från Lena Holm 2012-08-20 08:03
Hej Rauni,
tja, den här fisken har blivit jämförd med många olika djur. Själv är jag nog mest svag för den lilla "snabeln". Det finns även andra djur som använder flaskor och burkar som vi slängt. Jag har en bild av en fisk som bosatt sej i en flaska i albumet "kalla vatten" (en Bonny warbonnet).
Hälsningar Lena
Kul att se annorlunda djur som man inte ser varje dag precis :-) Fina blev bilderna också! Tack för att du delade av dig. Allt gott
Svar från Lena Holm 2012-08-20 08:05
Tack Mikael,
ja, en del djur är underligare än de flesta och den här fisken är nog inte så vanligt att dykare får sej.
Hälsningar Lena
Trotts att den var blyg fick du bra bilder på den spännande fisken/ Ha det gott /Danne
Svar från Lena Holm 2012-08-20 08:06
Tack Dan,
den satt i stort sett stilla så jag fick ett antal chanser att föreviga den. Det är svårare om man hittar dem i ett tomt skal eller dylikt. Då blir det problem att få in blixtljuset på ett bra sätt.
Hälsningar Lena
Tänk vad mycket det finns där i havet som man inte har en aning om!
Vackert som bara den!
Svar från Lena Holm 2012-08-20 17:36
Tackar,
den här är det nog inte så många icke dykare som känner till. En liten fin firre.
Hälsningar Lena