En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Till Sander

Jag har fått veta att det finns en krasslig liten kille som heter Sander som följer mina blogginlägg från Afrika för att han gillar de vilda djuren. Han vill gärna se mer vilda djur och då helst köttätare. Dagens inlägg får därför handla om stora katter och förhoppningsvis är Sander lite piggare i morgon bitti när han hittar dessa bilder tillsammans med mamma eller pappa.

I Kruger finns det två stora köttätare, leopard och lejon. Leoparden såg vi aldrig men vi hörde den morra och eftersom vi befanns oss till fots räckte det bra med ett morr. Vi backade undan och lämnade leoparden (och dess unge) ifred.

Det första lejonet vi såg var en stor hanne som låg och sov i sanden. Det var parningssäsong för lejonen och andra hade sett en hona i närheten tidigare. Inte konstigt att den behövde vila. Det kan nog bli lite jobbigt med uppvaktning emellanåt.

Vi letade en hel dag och en halv dag till innan vi fick se några mer lejon. Denna gång hittade vi flera stycken. En hel flock med honor.

  

Det var sen eftermiddag när vi fann gruppen med stora fina honlejon. De låg och vilade i skuggan. Tyvärr skymde gräset lite i början.

Då vi väntat en stund reste sej en hona upp och sträckte lite på sej.

Vi satt tysta och hänförda i vår lilla hyrbil som vi lyckats pressa in mellan två stora fyrhjusdrivna stadsjeepar.

Jag fick syn på att det låg flera lejon en bit bort. Alla halvsov i skuggan och brydde sej inte det minsta om att vi tittade på dem.

En stor ärrad dam reste sej upp och vandrade genom gruppen. Hon stannade och gnuggade sitt huvud mot en annan hona innan hon gick och la sej på en ny skuggig plats. Tyvärr skuggade gräset så mycke att jag inte fick med det på någon bild.

Hon slog sej ner och såg sömningt nöjd ut. Lejonet är det näst största kattdjuret i världen, bara tigern är större. Lejonen är de största rovdjuret i Afrika och även om hannarna är större än honorna, blir ändå dessa tjejer rätt imponerande.

En vuxen lejonhona är 140-175 cm lång + svans och ca 90 cm i mankhöjd. Vikten ligger mellan 110-150 kg. Lejonen är lite unika bland kattdjuren för att de lever i flock.

Efter en gäspning lägger sej den här damen också ner för att sova en stund. Kanske ska de jaga till natten, man kan aldrig veta.

Trots att det rådde en mycket avslappnad stämning i hela gruppen (8-9 lejon) kan man tydligt se att de yngre har full koll på när de äldre rörde på sej.

Ny sval plats i skuggan. Solen ligger lågt och hon vet nog att snart kommer alla bilar att åka sin väg. Parkens grindar stänger om en halvtimme och vi började faktiskt få lite bråttom.  Lejonen hade fängslat oss en lång stund.

Hon bestämde sej för att vila en stund till. Ingen visste ju vad de hade för planer när solen gått ner. Dessutom tassade det runt minst en kärlekskrank hanne i området...

 

Det var allt för denna gång

Lena

 

 

Inlagt 2013-04-11 22:57 | Läst 4844 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Wow, detta kommer Sander att gilla:) Så roligt att följa med på en tur till Afrika och se de fina fina bilderna på djuren. Den fjärde bilden stannar på min näthinna. SÅ mycket känsla den förmedlar. Tack:)
Svar från Lena Holm 2013-04-12 17:19
Tack Agneta,
ja det gick hem hos Sander har jag fått veta. Sydafrika är ett fascinerande resmål som har mycket att bjuda på, djur och dykning blir extra viktigt för oss och lejonen var en speciell upplevelse.
Hälsningar Lena
Någon gång...
Mäktiga katter på dina fina bilder, du har bra känsla för att fånga djur i naturliga poser, det ger oss betraktare en känsla av att vara med.
Svar från Lena Holm 2013-04-12 17:25
Tack Stefan,
det var mäktiga katter. Jag har haft med djur att göra på ett eller annat sätt både inom mitt yrke och på min fritid under mycket långt tid, kanske kan det bidra lite. Dina fantastiska arkitekturbilder bygger nog också en del på ditt professionell kunnande och stora intresse.
Naturliga poser får man genom att ha tålamod och inte störa. Ofta kan det se lite trist ut på plats men det pågår alltid någon typ av interaktion om man bara tar sej tid att titta.
Hälsningar Lena
Tror Sander kommer att titta på dina djur hela dagen.
Vilken härlig serie
Tack för att du tog oss med ut på safari
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-04-12 17:27
Varsågod Marianne,
mötet med lejonen var speciellt.
Hälsningar Lena
Stora fina katter så härliga att se på dina bilder. Lejonen är mycket fina och en annan favorit för mig är tigern som också är mäktigt fin. Ha det bra/ Danne
Svar från Lena Holm 2013-04-12 17:29
Tack Dan,
jag har mött tigrar på mycket nära håll en gång och hade länge en profilbild på mej själv med en vuxen tiger. Vet inte om du såg den? Tigrar är gigantisk stora
Hälsningar Lena
Så fina lejonbilder. Jag fick den stora förmånen att vara med då lejonen hade in kärleksakt, när jag var i Botswana. Finns nog i min blogg, tror jag.
Det var en intensiv händelse och de håller på i flera dagar så år bil brydde de sig inte om ett dugg. Hade bara ögon för varandra...;) Den kärleken.!
Vackra fina djur på dina bilder och fint skildrat.
Svar från Lena Holm 2013-04-12 17:32
Hej Margareta,
jag måste in och titta mer i din blogg. Det är bara så svårt att få kvällarna att räcka till. Jag blir så uppslukad och vips så har hela kvällen gått. Många djur blir ju lite tossiga när det är parning på gång, de utsätter ju sej samtidigt för fara om de blir alltför upptagna. Kanske inte ett så stort problem för lejon men för andra djur som inte är högst upp på näringskedjan.
Hälsningar Lena
Måste vara spännande att se dessa vackra men farliga djur i verkligheten. Det märks att ni satt i en mindre bil för vinkeln är lägre, nåt som jag tror är svårt ifrån vanliga safari jeepar. Hur funkar det att fota i gryning och skymning eller går det inte pga säkerhetsregler eller nåt annat? Mvh Mikael
Svar från Lena Holm 2013-04-15 07:32
Hej Mikael,
parken stänger grindarna klockan 18.00 men det fanns kvälls turer som man kunde boka. Gryning gick bra på egen hand. Grindarna öppnade 5:30 och då hade solen ännu inte gått upp. Om man bor inne i parken kunde man visst åka ut från de inhängade områdena redan 4:30.
Hälsningar Lena